2017 09 26, Antradienis Portalo filosofija   I  Bendradarbiavimas   I  Kontaktai   I  Atsakomybės ribojimas
              Portalas SVEIKATOS SODAS: Kuo arčiau Gamtos tuo daugiau sveikatos! 

Mažiau spam‘o – švaresnė galva.

img

 

PRAVARTU

       PIRMOJI PAGALBA

         KALENDORIUS

      DOPLERIO RADARAS

      PACIENTŲ TEISĖS

      ECHOSKOPIJA.LT

       AKIŲ KLINIKA

 „SVEIKATOS SODO“     VIDEO DIENORAŠTIS   

Hey.lt - Nemokamas
 lankytojų skaitliukas
Kada gerti sultis ne tik nesveika, bet ir pavojinga   print
2016-09-30
Sultys yra gėrimas, kuris turi ir sveikatinančią, ir maistinę vertę, bet gerti jas kaip vandenį – didelė klaida, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Anot Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant, be to, nereikėtų jų saldinti cukrumi.

Reikia prisiminti, kad sultys yra maistas, o ne vanduo, ne paprastas skysčių šaltinis, kas ir apibrėžia sulčių vaidmenį kasdienėje mityboje, sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Be to, sultys yra gėrimas, kuris turi sveikatinančią ir maistinę vertę, bet kartu ir jų perteklius daro neigiamą poveikį, tad gerti jas kaip vandenį – didelė klaida. Todėl, primena medicinos mokslų daktarė, sergant, tarkim, nutukimu arba II tipo cukriniu diabetu, sultis rekomenduojama vartoti iki 16–17 val.

Pasak Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės, labai negerai sultis gerti valgant: „Sultys geriamos nors pusvalandį prieš valgį arba po valgio praėjus 1–1,5 val. Jei valgome kokį baltyminį, sunkesnį maistą, reikėtų palaukti net keletą valandų. Negerai sultis ir saldinti cukrumi – geriau jų išsispausti iš saldžių obuolių.“

Nors sultys, ypač šviežiai spaustos, yra maistas, per pusryčius išgerti jų stiklinę ir daugiau nieko nevalgyti negalima, pabrėžia J. Dobrovolskienė. „Sultys yra ištrauka, koncentratas, kuris turi skystąją vaisiaus dalį. Suvalgę, tarkim, tris keptus obuolius, pajusime sotį, o maisto vertė tikrai bus visai kitokia“, – sako medikė ir priduria, kad pirmenybę visada reikėtų skirti vaisiams.

Pixabay.com/Steve Buissinne  nuotr.

D. Kunčienė primena posakį „obuolys į namus – liga iš namų“ ir pastebi, kad obuoliai ypatingi ir tuo, kad juos galima derinti ir su daržovėmis, ir su vaisiais, pavyzdžiui, burokėliais, morkomis, šermukšniais, moliūgais, net peraugusio agurko sultimis.

Tačiau, pabrėžia ji, geriant sultis, būtina žinoti saiką: „Burokėlių sulčių saugu gerti po vieną šaukštą tris kartus per dieną. Želmenų sulčių – 10–20 g, o ne 200 g.“ J. Dobrovolskienė patvirtina žolininkės teiginį ir priduria, kad, sergant mažakraujyste, burokėliai negerina situacijos, be to, gerti per daug tiek burokėlių, tiek morkų, tiek želmenų sulčių ne tik nesveika, bet ir pavojinga.

Beje, sako medikė, nuomonė, kad maišyti daržovių ir vaisių sultis negerai, yra mitas. Svarbiausia, dar kartą primena ji, negerti sulčių litrais.

Paklausta, kiek vertingos pasterizuotos sultys, J. Dobrovolskienė paaiškina, kad, kadangi jos pakaitinamos iki 70–80 °C, bet neužverdamos, vitamino C ir flavonoidų jose lieka. „Beje, vitamino C nelieka per žiemą iki pavasario laikytuose vaisiuose, tad sultys šiuo atveju – išeitis“, – patikina gydytoja dietologė.

LRT laida „Namai namučiai“

Pixabay.com/Couleur nuotr.

Atgal  

Dėl straipsniuose aprašytų gydymo, sveikatingumo metodų taikymo ar vaistų vartojimo portalas SVEIKATOS SODAS neatsako. Kreipkitės patarimo pas savo gydytoją, vaistininką ar tos srities specialistą. 
Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami portalo SVEIKATOS SODAS autorinę medžiagą įdėkite aktyvią nuorodą www.sveikatossodas.lt



Reklama: Stogų įrengimas Baidarių nuoma dzūkijoje Reklamos paslaugos Plastikiniai langai Muitinės tarpininko paslaugos Krovinių pervežimai Medinės durys Mediniai langai Grindinio trinkelės

Svetainių kūrimas, seo paslaugossvetainių kūrimas, seo paslaugos

durys, medinės durys