2017 07 23, Sekmadienis Portalo filosofija   I  Bendradarbiavimas   I  Kontaktai   I  Atsakomybės ribojimas
              Portalas SVEIKATOS SODAS: Kuo arčiau Gamtos tuo daugiau sveikatos! 

Mažiau spam‘o – švaresnė galva.

img

 

PRAVARTU

       PIRMOJI PAGALBA

         KALENDORIUS

      DOPLERIO RADARAS

      PACIENTŲ TEISĖS

      ECHOSKOPIJA.LT

       AKIŲ KLINIKA

 „SVEIKATOS SODO“     VIDEO DIENORAŠTIS   

Hey.lt - Nemokamas
 lankytojų skaitliukas
Ar verta vartoti pieną?   print
2017-05-17
Egzistuoja nuomonė, kad su amžiumi žmogaus organizmas nustoja gaminti fermentą, skaldantį pieno baltymą kazeiną, todėl pieno nebepasisavina. Dar blogiau, vyresniame amžiuje pienas pradeda kenkti sveikatai. Ar tai tiesa, ar mitas?

Ar pienas yra gyvybiškai svarbus kiekvieno žmogaus racionui, ar verčiau jo atsisakyti? Į šiuos klausimus laidoje „Klauskite daktaro“ atsako gydytojas Alvydas Unikauskas.

„Pienas – gerųjų medžiagų šaltinis. Jame gausu riebaluose tirpstančių vitaminų A, D ir E. Piene taip pat yra daug B grupės vitaminų, mikroelementų magnio ir kalio. Pienas nukenksmina toksinus, o rūgusio pieno produktai yra probiotikų, gerųjų bakterijų, šaltinis mūsų žarnynui. Šis gėrimas taip pat yra priemonė grožiui ir jaunystei išsaugoti. Buvo pastebėta, kad pieno mėgėjų oda lygesnė ir švelnesnė, jie turi mažiau raukšlių“, – sako gyd. A. Unikauskas.

Pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet ir homogenizuojamas. Natūraliame kaimiškame piene riebalų lašeliai yra skirtingo dydžio. Homogenizavimo metu riebalai susmulkinami. Pieno baltymo molekulės yra apgaubiamos šių visai smulkių riebalų lašelių ir organizmas nebegali dalelių suskaidyti. Imuninė sistema į tokius baltymus pradeda žiūrėti kaip į priešus. Susidaro darinys, kurio imuninė sistema nepriima, prasideda uždegimas.

Pixabay.com/artemtation nuotr.

Organizmo alergizavimas pieno baltymais visada reiškia didelę kai kurių ligų riziką. Visų pirma vaikams. Laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas pasakoja ir apie galimą pieno žalą.

„Yra pastebėta, jeigu pieną vartoja vaikas, kuris yra alergiškas pieno baltymams, tai gali būti pirmo tipo cukrinio diabeto priežastis. Alerginė reakcija sunaikina kasos ląsteles, kurios gamina insuliną. Vaikus dėl pieno vartojimo taip pat dažnai gali kankinti vidurių užkietėjimas. Gali išsivystyti rinitas (sloga) arba otitas (ausies uždegimas) ir gastroezofaginis refliuksas. Taip pat tai gali būti netgi astmos ar egzemos priežastis“, – kalba A. Unikauskas.

Ne visada lengva nustatyti, kad vaikas yra alergiškas pienui, bet kartais galima tą įtarti. Viena pirmųjų alerginių apraiškų vaikams gali būti odos bėrimas atsigėrus pieno.

Pixabay.com/Sergey Klimkin nuotr.

Atgal  

Dėl straipsniuose aprašytų gydymo, sveikatingumo metodų taikymo ar vaistų vartojimo portalas SVEIKATOS SODAS neatsako. Kreipkitės patarimo pas savo gydytoją, vaistininką ar tos srities specialistą. 
Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami portalo SVEIKATOS SODAS autorinę medžiagą įdėkite aktyvią nuorodą www.sveikatossodas.lt



Reklama: Stogų įrengimas Baidarių nuoma dzūkijoje Reklamos paslaugos Plastikiniai langai Muitinės tarpininko paslaugos Krovinių pervežimai Medinės durys Mediniai langai Grindinio trinkelės

Svetainių kūrimas, seo paslaugossvetainių kūrimas, seo paslaugos

durys, medinės durys