2018 01 16, Antradienis Portalo filosofija   I  Bendradarbiavimas   I  Kontaktai   I  Atsakomybės ribojimas
              Portalas SVEIKATOS SODAS: Kuo arčiau Gamtos tuo daugiau sveikatos! 

Mažiau spam‘o – švaresnė galva.

img

 

PRAVARTU

       PIRMOJI PAGALBA

         KALENDORIUS

      DOPLERIO RADARAS

      PACIENTŲ TEISĖS

      ECHOSKOPIJA.LT

       AKIŲ KLINIKA

 „SVEIKATOS SODO“     VIDEO DIENORAŠTIS   

Hey.lt - Nemokamas
 lankytojų skaitliukas
Avietės – vaistas nuo nervinės įtampos   print
2014-07-15
Miškuose jau randama pirmųjų aviečių. Jomis noriai gardinami desertai, tik ne visi žino, kad šios skanios, saldžios, maistingos uogos yra puikus antidepresantas ir puikiai padeda susidoroti su nervine įtampa.

Dėl šios priežasties aviečių patariama vartoti ne tik vasarą, bet ir užšaldyti jų žiemai, kai saulės gauname ne tiek daug.

Vienos vertingiausių

Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Uogose yra daug naudingųjų medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai. Taip pat daug fruktozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų B1, B2, PP, C bei karotino. Dėl tokios vertingų medžiagų ir vitaminų gausos, avietės vadinamos vienomis vertingiausių uogų.

Vitaminai C, PP, B1, B2. Dėl didelės vitamino C koncentracijos, paprastoji avietė tinka peršalimo ligoms gydyti, sergant gripu, angina. Pasižymi priešuždegiminiu ir priešbakteriniu poveikiu.

Vaistas nuo peršalimo

Avietės skatina prakaitavimą, nes turtingos salicilo rūgšties. Džiovinti vaisiai ir jauni lapeliai liaudies medicinoje vartojami kaip prakaitavimą skatinanti priemonė. Rauginės medžiagos suteikia sutraukiančių ir vidurius kietinančių savybių, todėl avietė vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.

Aviečių arbata - geriausias vaistas nuo peršalimo. Uogose esančios obuolių, citrinų ir kitos organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus. Šios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę.

Aviečių preparatai jau nuo senų laikų buvo vartojami nėštumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis. Avietės, dėl sudėtyje esančio didelio kiekio mineralinių druskų, teigiamai veikia širdies ritmą. Jomis patariama gydyti avitaminozę ir uždegimines ligas. Žali aviečių ūgliai žiemą ir pavasarį žmogaus organizmą gali praturtinti reikalingais vitaminais. Avietės yra taip pat puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą bei turi priešvėžinį poveikį.

Gražina odą

Šios uogos puikiai tinka moterims, kurios nori turėti gražią ir spindinčią odą, kadangi jose gausu A, E, PP, C ir B grupės vitaminų. Avietėse esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas. Todėl valgykite avietes ar gerkite aviečių arbatą, jei nuolat susiduriate su nervine įtampa.

Vienas puodelis aviečių turi 8 gramus ląstelienos. Svarbu paminėti, kad kiekviena moteris turi gauti 25 gramus ląstelienos per dieną. Gaudamos pakankamai ląstelienos, apsisaugoma nuo rizikos susirgti žarnyno vėžiu, virškinimo sutrikimų bei širdies ligų. 100 gramų aviečių yra tik 36 kilokalorijos, todėl jas naudinga valgyti norint atsiskratyti antsvorio.

 Vido Venslaviškio nuotr.

Verta žinoti:

Šaldytos avietės yra naudingesnės už džiovintas. Mat taip geriau išsilaiko jose esančios vertingos medžiagos. Be to, šaldytų uogų skonis ir aromatas išlieka nepakitęs. Atšildytas uogas reikia suvalgyti iš karto. Išėmę iš šaldiklio uogas atšildykite kambario temperatūroje arba pora minučių palaikykite šiltame vandenyje.

Receptai

Naminė aviečių uogienė

Reikės:
1 kilogramo aviečių,
1,5 kilogramo cukraus,
2,5 stiklinės vandens.
Avietes nuplaukite, nuskabykite kotelius ir lapus. Jei pastebėjote ant uogų mažų baltų vabaliukų, avietes 10- 15 minučių palaikykite šaltame fiziologiniame tirpale (1,5- 2 proc. koncentracijos). Uogas sumaišykite su cukrumi, sudėkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais ir saugokite šaltoje vietoje.


Kiaulienos kepsnys su aviečių padažu

Reikės:
1/2 šaukštelio džiovintų maltų čiobrelių,
1/2 šaukštelio džiovintų šalavijų,
1/4 šaukštelio druskos,
1/4 šaukštelio pipirų,
4 išmuštų kiaulienos pjausnių,
1 šaukšto lydyto sviesto,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1/4 puodelio aviečių džemo,
2 šaukštelių apelsinų sulčių,
2 šaukštelių balto vyno acto,
4 šakelių šviežių čiobrelių.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nedideliame dubenyje sumaišykite maltus čiobrelius, šalavijus, druską ir pipirus. Pavoliokite tolygiai kiaulienos pjausnius. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį kartu su alyvuogių aliejumi keptuvėje nepridegančiu paviršiumi. Kepkite kiaulienos pjausnius nuo 4 iki 5 minučių iš abiejų pusių, apverčiant vieną kartą. Tuomet išimkite iš keptuvės ir laikykite įkaitintoje orkaitėje.Tuomet į keptuvę supilkite aviečių uogienę, apelsinų sultis ir actą. Virkite nuo 2 iki 3 minučių, arba tol, kol padažas pasidarys norimos konsistencijos. Tuomet sudėkite kiaulienos kepsnius į lėkštę ir apipilkite padažu bei papuoškite šviežiais čiobreliais. Skanaus!

Žydrūnė Domarkaitė


Freeimages - Mleroy Marylene nuotr.

Atgal  

Dėl straipsniuose aprašytų gydymo, sveikatingumo metodų taikymo ar vaistų vartojimo portalas SVEIKATOS SODAS neatsako. Kreipkitės patarimo pas savo gydytoją, vaistininką ar tos srities specialistą. 
Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami portalo SVEIKATOS SODAS autorinę medžiagą įdėkite aktyvią nuorodą www.sveikatossodas.lt



Reklama: Stogų įrengimas Baidarių nuoma dzūkijoje Reklamos paslaugos Trinkelių klojimas Panevėžyje Plastikiniai langai Muitinės tarpininko paslaugos Krovinių pervežimai Medinės durys Mediniai langai Grindinio trinkelės

Svetainių kūrimas, seo paslaugossvetainių kūrimas, seo paslaugos

durys, medinės durys