• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Gydytoja dietologė E. Gavelienė: „Sveikesnė mityba nereiškia plonesnės piniginės“

2021 4 vasario
Gydytoja dietologė E. Gavelienė: „Sveikesnė mityba nereiškia plonesnės piniginės“

Vienas iš labiausiai paplitusių mitų apie sveiką mitybą – ji yra brangi ir ją gali sau leisti tik pasiturintys žmonės. Tuo tarpu prekybos centro „Rimi“ sveikesnės mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tam prieštarauja ir sako, kad šį mitą puoselėja tie, kurie nenori laikytis pagrindinių racionalios mitybos principų ir ieško tam pasiteisinimo.

Specialistės teigimu, yra trys pagrindiniai sveikatai palankios mitybos principai – įvairovė, pusiausvyra ir saikas: „Tam, kad mitybą vadintume sveikatai palankia, joje turi būti pakankamai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Sveika mityba grindžiama maisto įvairove, racione turi būti daržovės, vaisiai, kruopos, bulvės, mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštinės daržovės, riešutai, sėklos ir riebalai.“

Brangesnis ne visada reiškia geresnį

Tam, kad tilptumėte į biudžetą ir tuo pačiu metu maitintumėmės sveikai, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė rekomenduoja į valgiaraštį įtraukti tokius grūdus kaip grikiai, viso grūdo avižos, miežiai, rudieji ryžiai ir perliniai miežiai.

„Pavyzdžiui, rudieji ryžiai yra pigesni nei baltieji, tačiau juose yra daugiau skaidulų ir kai kurių vitaminų, mikroelementų, kurių baltuosiuose ryžiuose praktiškai nėra. Ankštiniai produktai yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, be to pupelės, žirniai, lęšiai, soja, avinžirniai yra puikus baltymų šaltinis. Sveikatai palanku vieną ar dvi dienas per savaitę valgyti tik vegetarišką maistą, t.y. neįtraukti į savo racioną mėsos. Tai ne tik leis suvartoti reikiamą baltimų kiekį, bet ir gausite daugiau skaidulų, kurios pagerins virškinamojo trakto veiklą. Vietoje mėsos kepsnio paruoškite pupelių sriubą ar vegetarišką plovą ir atrasite puikių naujų skonių“, – įsitikinusi gydytoja.

Nuotr. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė

Pieno produktai, tokie kaip varškė ir kefyras, taip pat yra puikus būdas gauti reikiamą kiekį baltymų ir mikroelementų – kalcio, fosforo, taip pat pieno rūgšties bakterijų, būtinų žarnyno bei viso žmogaus organizmo veiklai.

Sezoninės daržovės – ne tik pigiau, bet ir skaniau

Nepakankamas daržovių ir vaisių vartojimas, ypač žiemą, yra ne vienerius metus besitęsianti Lietuvos gyventojų mitybos problema. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, suaugusiam žmogui kasdien reikėtų suvartoti 5 porcijas vaisių ir daržovių – apie 400 gramų. Tuo tarpu Lietuvos gyventojai vidutiniškai per dieną suvartoja tik apie 260 g vaisių ir daržovių. Kelis kartus per dieną, t.y. tinkamą daržovių ir vaisių kiekį, suvartoja vos daugiau nei 3% šalies gyventojų.

„Šaltuoju metų laiku pomidorų ir agurkų kaina yra gana aukšta, o jų skonis – visai ne toks, kaip vasarą. Dėl to renkantis vaisius ir daržoves svarbu laikytis sezoniškumo. Žiemą patartina valgyti raugintas daržoves, saliero šaknį, morkas, burokėlius, ridikėlius, ropes. Šių daržovių kaina yra žemesnė nei, pavyzdžiui, pomidorų žiemą, tačiau maistinė vertė yra tikrai didelė. Norint dar labiau sumažinti išlaidas, rekomenduoju sezoninius vaisius, uogas ir daržoves šaldyti, kai šių produktų kaina yra daug mažesnė, o laiku kaupiamos atsargos leis daugiau sutaupyti“, – pataria gydytoja dietologė.

Gerieji riebalai vietoje užkandžių

Norint, kad mityba būtų tinkamai subalansuota, dr. E. Gavelienė pataria reguliariai vartoti sveikatai palankius riebalus iš augalinio aliejaus, riešutų ir sėklų.

Pixabay.com/ExplorerBob nuotr.

„Nors riešutai kainuoja nemažai, greičiausiai galite sau leisti į morkų ar burokėlių salotas įdėti šiek tiek saulėgrąžų, linų sėmenų ar sezamo sėklų. Riešutai gali padėti sumažinti kasdien valgomų nesveikų užkandžių kiekį, tad į juos investuoti tikrai verta. Dienos rekomenduojamas riešutų ir sėklų kiekis – apie 20–30 gramų.“

Jei vis tiek manote, kad sveikatai palanki mityba yra brangi,  sveikesnės mitybos konsultantė pataria suskaičiuoti pinigus, išleistus įvairiems nesveikiems, mažaverčiams užkandžiams – sausainiams, saldumynams, sultims, limonadams, traškučiams: „Taip „ištirpti“ gali net dešimtys eurų per savaitę. Nustojus pirkti nesveikus užkandžius, tikrai liks lėšų įsigyti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, nedidelę saują riešutų ar šviežiai pagautos žuvies.“

Pixabay.com/julenka nuotr.

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas