• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Inventorizuojame spinteles: kiek laiko galioja ilgai negendantys produktai ir kaip geriausiai juos laikyti?

2021 16 balandžio
Inventorizuojame spinteles: kiek laiko galioja ilgai negendantys produktai ir kaip geriausiai juos laikyti?

Pupelės, avinžirniai, grikiai, ryžiai, avižos, įvairiausi prieskoniai ar padažai – tikriausiai yra tie produktai, kuriuos rasti galėtume bene kiekvienos virtuvės spintelėse. Ir nors šiuos produktus galima vartoti ganėtinai ilgai – reikėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad įvairiausias kruopas ar prieskonius laikant sandariuose induose, vėsioje ir sausoje vietoje, juos vartoti galime net ir apie kelis mėnesius.

„Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad karantinas – tas laikas, kai žmonės labiau pradėjo eksperimentuoti virtuvėje. Pirkėjų krepšeliuose vis dažniau atsiduria ne tik įprasti kasdieniai produktai, bet ir įdomesni, išskirtinesni gaminiai. Jau per pirmąjį karantiną pastebėjome išaugusius ir ilgo galiojimo bakalėjos prekių pardavimus, pavyzdžiui, įvairiausių kruopų pardavimai augo net dvigubai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė teigia, kad nors iš pažiūros ilgo galiojimo produktams ypatingų laikymo sąlygų užtikrinti nereikia, visgi pagrindines taisykles, kaip tinkamai šiuos produktus reikėtų sandėliuoti – žinoti pravartu. Anot jos, plastikiniai maišeliai, kuriuos galite užsandarinti arba indai su dangteliu puikiai laikyti įvairiems grūdiniams produktams, pupelėms, avinžirniams, kruopoms arba prieskoniams laikyti. Tiesa, pirkėjų taip pamėgti viso grūdo produktai turi būti laikomi šiek tiek atsargiau nei jau apdirbti gaminiai – mat juose gausu natūralių aliejų, kuriuos neigiamai gali paveikti šiluma, šviesa ir drėgmė.

Anot jos, sandariai laikomi viso grūdo gaminiai padeda išlaikyti šviežumą ir neleidžia šiems produktams sugerti drėgmės bei kvapų. Kaip teigia V. Juodkazienė, ilgiausiai spintelėse laikyti galima grikius, kukurūzų bei sorų kruopas, kvietinius produktus. Maisto ekspertė dalijasi ir keliomis gairėmis, kurios padės jums tinkamai laikyti savo mėgstamus gaminius.

Pupelės. Nors pupelės ilgai nepraranda įprasto savo skonio – jos gali išsausėti, todėl tampa kietesnės ir sudėtingiau paruošiamos. Ir nors kartais tokių, ilgai negendančių produktų mes mėgstame užsipirkti daugiau – prasmingiau pirkti tik tiek, kiek jų sunaudosite per porą mėnesių.

Prieskoniai. Kuo ilgiau stalčiuose ar spintelėse laikysite jau sumaltus prieskonius – tuo greičiau jie praras savo skonį. Maltų prieskonių nereikėtų laikyti ilgiau nei tris mėnesius, o, pavyzdžiui, pipirų ar kalendros žirnelius, kmynus – ne ilgiau nei 8-10 mėnesių.

Viso grūdo produktai. Kai kalba pasisuka apie ryžius, kinva, bulguro  kruopas arba makaronus – šiems produktams galioja tos pačios taisyklės kaip ir pupelėms. Grūdinių produktų tekstūra pradeda prastėti maždaug po trijų mėnesių. Be to, kuo ilgiau jas laikysite spintelėse – tuo didesnė tikimybė, kad jose užsiveis kenkėjai.

Actas. Apart įvairiausių grūdinių produktų ar prieskonių – kiekvienuose namuose, tikriausiai, galima rasti ir acto. Ir nors dažniausiai actą laikome kambario temperatūroje – geriausia jį laikyti yra šaldytuve. Mat kambario temperatūroje esančiame acte toliau vyksta fermentavimosi procesai, o tai gali pakeisti šio produkto skonį.

Alyvuogių aliejus. Dar vienas produktas, be kurio, greičiausiai, neįsivaizduojame maisto ruošimo – kokybiškas alyvuogių aliejus. Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių. Tiesa, nepradaryti aliejaus buteliai namuose gali stovėti ir metus. Todėl jeigu įsigijote ir pradarėte prabangaus aliejaus butelį – jo taupyti nereikėtų.

Pixabay.com/vinsky2002 nuotr.

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas