• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Malonumas – su konservantais

2006 29 birželio
Malonumas – su konservantais

Ledai negenda metus

Atėjus vasarai ir staigiai atšilus orams ieškome atgaivos. Lengviausiai atsivėsinti – ledais.

Parduotuvėje norėdami išsirinkti ledus, dėmesį kreipiame į pakuotę, rūšį, dažnai neatsispiriame įtaigiai reklamai. Tačiau apie savo sveikatą galvojame retai.

Niekam net nekyla mintis pažiūrėti ledų galiojimo terminą. Daugelis nustebtų pamatę, jog šiandien parduodamų ledų galiojimas baigsis tik kitų metų rudenį.

Tam, kad produktas išliktų tinkamas vartoti kuo ilgiau, jo gamyboje naudojami įvairūs maisto priedai. Tai dažikliai, dirbtiniai saldikliai, antioksidantai ir konservantai. Šios medžiagos sustiprina produkto aromatą, suteikia spalvą, skonį.

Dažnas vartotojas, išvydęs ant pakuotės maisto priedų tarpvalstybinį kodą, žymimą raide E ir triženkliu skaičiumi, supranta, ką jis reiškia. Kai šių numerių išvardyta visa eilė – imama nerimauti. Ir vertėtų. Kuo ilgiau produktas tinkamas vartoti, tuo daugiau jame konservantų.

Siūlo rinktis lietuviškus

Nors vartotoją trikdo ilgas lietuviškų ledų galiojimo laikas, vis dėlto patariama rinktis mūsų šalyje pagamintus produktus.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Rima Slaboševičienė irgi patarė rinktis lietuviškus produktus, nes, anot jos, juose kur kas mažiau konservantų ir maisto priedų. „Geriau rinktis ne tokį išvaizdų, bet sveikesnį ir natūralesnį produktą. Tai ypač svarbu kalbant apie vaikus. Jiems reikėtų pirkti tuos produktus, kuriuose kuo mažiau saldiklių“, – siūlė R.Slaboševičienė.

Pasak specialistės, Klaipėdos rajono įmonės maisto priedų naudoja minimaliai. Jų būtinumą privalu pagrįsti laboratoriniais tyrimais.

Ekologiškų nedaug

Parduotuvių lentynose mažai išvystame produktų, pažymėtų ekologiško gaminio ženklu. Jų kol kas randama tik didžiuosiuose prekybos centruose. „Didžiulės konkurencijos sąlygomis ne kiekviena įmonė gali sau leisti gaminti produkciją, kurios realizavimo laikas trumpas.

Tačiau maisto priedų naudojimas gamyboje yra griežtai reglamentuotas. Nuolat tikrinamas maisto priedo dozavimas, produkto ženklinimas, keliami dideli reikalavimai produkto pakuotei ir aprašymui“, – vardijo R.Slaboševičienė.

Sintetiniai – pavojingiausi

Priedai naudojami daugelio maisto produktų gamybos procese. Nedidelę maisto priedų grupę sudaro medžiagos, gaunamos iš genetiškai modifikuotų produktų. Pavyzdžiui, lecitinas (E322), kuris vartojamas pieno, duonos, konditerijos gaminiuose, dažniausiai išskiriamas iš genetiškai modifikuotų sojų. Genetiškai modifikuotų produktų poveikis žmogaus sveikatai dar nėra galutinai ištirtas.

Daugiausiai rūpesčių kelia sintetiniai maisto priedai.

Nustatyta, kad nitratai ir nitritai, kurių daugiau aptinkama mėsoje, daržovėse ir vandenyje, skatina organizmo senėjimą, gali sukelti vėžį.

Priklauso nuo kiekio

Pasak Klaipėdos apskrities ligoninės Vidaus ligų diagnostikos skyriaus vedėjo Audriaus Lekštučio, vartotojo pasirinkimą turėtų nulemti kompromisas. „Kiekvienam renkantis produktus derėtų pagalvoti apie savo sveikatą, žinoma, atsižvelgiant į kainą ir gaminio kokybę“, – patarė gydytojas. Jis teigia, kad maisto priedų poveikis sveikatai priklauso nuo jų suvartoto kiekio. Todėl A.Lekštutis rekomenduoja rinktis tuos maisto produktus, kurių realizavimo terminas trumpesnis. „Jei iškilo dilema – rinktis šviežią produktą ar konservuotą (supakuotą), geriau rinktis šviežią“, – teigė A.Lekštutis.

Eglė Petkutė

"Klaipėda"

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas