• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Kas yra sultys ir kuo jos skiriasi nuo kitų panašių gėrimų?

2012 13 vasario
Kas yra sultys ir kuo jos skiriasi nuo kitų panašių gėrimų?

Net ir nesaldintose sultyse yra nemažai cukrų. Palyginimui galima pasakyti, kad vienoje stiklinėje sulčių yra daugiau nei du arbatiniai šaukšteliai cukraus, t. y. tiek, kiek gaiviuosiuose gėrimuose ar saldžioje arbatoje! Puikus energijos šaltinis, tačiau, jei siekiate mažinti suvartojamų kalorijų kiekį, – verta tai atminti.

Parduotuvių lentynose puikuojasi gausybė margaspalviais vaisiais viliojančių pakuočių ir tik atidžiai skaitydami etiketes suprasime kas yra pakelio viduje: vaisių sultys, vaisių sultys iš koncentrato, koncentruotos vaisių sultys, vaisių nektaras, gaivusis gėrimas su sultimis ar gaivusis sulčių gėrimas. Beje, šiuo atveju, žodis „vaisiai“ apima ir uogas.

Tai atskiros produktų kategorijos, kurios skiriasi sudėtimi, pagaminimo technologija, skoniu ir, be abejo – kaina. Kas yra šie gėrimai, kaip juos atpažinti pagal etiketes, pasakoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė.

Kokie gėrimai gali vadintis vaisių sultimis?

Vaisių sultys sunkiamos iš sveikų prinokusių šviežių arba atšaldytų vienos ar daugiau sumaišytų vaisių rūšių. Vaisių sulčių spalva, aromatas ir skonis turi būti būdingi tiems vaisiams, iš kurių jos yra pagamintas. Gaminant sultis į jas gali būti grąžinamas gamybos metu atskirtas minkštimas, plėvelių skiltelių pertvaros (t.y., citrusinių vaisių sulčių maišeliai, gauti iš vaisiaus vidinio sluoksnio) ir aromatas. Tačiau grąžinamos gali būti tik tos medžiagos, kurios buvo atskirtos nuo tų pačių sulčių jų gamybos metu.

Vaisių sultys iš koncentrato – „atstatytos“ sultys

Vaisių sultys iš koncentrato – sultys, kurias gaminant į koncentruotas vaisių sultis grąžinamas jas koncentruojant pašalintas vanduo ir aromatas. Į sultis iš koncentrato gali būti pridedama vaisių minkštimo ir skiltelių plėvelinių pertvarų, tik skirtingai nei gaminant sultis, į vaisių sultis iš koncentrato gali būti grąžinama tiek iš tų pačių sulčių, tiek iš kitų tos pačios rūšies vaisių sulčių pašalintos išvardintos medžiagos. Vaisių sulčių iš koncentrato juslinės savybės (skonis, kvapas, spalva ir kt.) bei fizikinės cheminės savybės turi atitikti bent vidutines iš tų pačių vaisių pagamintų vaisių sulčių savybes. Taigi – produktas, kuris vadinamas vaisių sultimis iš koncentrato (tuo labiau – tiesiog sultimis) negali būti atskiestas daugiau, nei reikalinga atstatyti koncentruojant sultis pašalintą vandenį.

Koncentruotos vaisių sultys gaunamos iš vienos ar daugiau rūšių vaisių sulčių fiziniu būdu pašalinus tam tikrą vandens dalį. Jei koncentruotos vaisių sultys yra skirtos tiesioginiam vartojimui, iš sulčių gamybos metu turi būti pašalinama mažiausiai 50 proc. vandens

Ar galima sultis saldinti?

Į sultis, koncentruotas sultis, vaisių sultis iš koncentrato (išskyrus kriaušių arba vynuogių sultis) leidžiama pridėti cukraus dviem tikslais:
1. rūgštumui sureguliuoti – ne daugiau kaip 15 g/l sulčių;
2. pasaldinimui – ne daugiau kaip 150 g/l sulčių. Apie tai turi būti pažymėta etiketėje papildant prekinį pavadinimą.

Ką vadiname vaisių nektarais?

Vaisių nektaras gaminamas į vaisių sultis, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, cukrų ir (arba) medaus. Dažniausiai nektarai gaminami iš tokių vaisių ir uogų, kurių natūralios sultys nėra labai tinkamos gerti dėl savo savybių: neskanios (pvz., mėlynių), per tirštos (pvz., persikų, bananų), rūgščios (pvz., spanguolių, citrinų). Mažiausias sulčių ir (arba) tyrės kiekis, kuris turi būti tam tikrų vaisių nektaruose, kiekvienai rūšiai yra griežtai reglamentuotas ir paprastai sudaro nuo 25 proc. (juodųjų serbentų, citrinų, bananų, granatų ir kt.) iki 50 proc. (obuolių, ananasų, apelsinų ir kt.).

Į nektarus pridedamo cukraus ir (ar) medaus kiekis gali sudaryti iki 20 proc. galutinio gaminio masės. Jei vaisių nektarai gaminami be cukrų arba sumažintos energinės vertės, cukrūs gali būti visiškai arba iš dalies pakeičiami leidžiamais naudoti saldikliais.

Gėrimai

Produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis gėrimas su sultimis“ sudėtyje yra ne mažiau kaip 5 proc. vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių, o produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis sulčių gėrimas“ sudėtyje jų yra ne mažiau kaip 12 proc. Žodis „sultys“ pavadinime gali būti pakeistas konkrečių sulčių, iš kurių pagamintas gėrimas, pavadinimu, pvz., gaivusis gėrimas su obuolių sultimis, gaivusis morkų sulčių gėrimas.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė pataria:
• Rinkdamiesi produktą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į produkto pavadinimą: vaisių sultys, vaisių sultys iš koncentrato, koncentruotos vaisių sultys, vaisių nektaras, gaivusis gėrimas su sultimis, ar gaivusis sulčių gėrimas.
• Jei perkate gėrimą, ant kurio pakuotės nurodytas konkretaus vaisiaus pavadinimas, vadinasi šiame gėrime nebus kitų vaisių sulčių. Tuo tarpu jei sudėtyje yra daugiau vaisių, pavadinime turi būti nurodytas jų sąrašas mažėjančia tvarka pagal naudotų vaisių sulčių ar tyrių tūrį arba ant pakuotės tiesiog gali būti užrašas „kelių rūšių vaisiai“.
• Jei domitės, ar Jūsų perkamos sultys buvo pasaldintos, atkreipkite dėmesį į sulčių pavadinimą. Jei sultys buvo pasaldintos, pavadinimas turi būti papildytas žodžiu „pasaldintos“ arba „pridėta cukraus“, o po šių žodžių nurodytas pridedamo cukraus kiekis.
• Užrašas „iš koncentrato“ arba „iš dalies koncentrato“ reiškia, kad sultys arba nektaras pagaminti vien tiktai ar iš dalies iš vieno ar kelių koncentruotų produktų. Šis užrašas turi būti aiškiai įrašytas greta gaminio pavadinimo.
• Pirkdami vaisių nektarą ar gėrimą atkreipkite dėmesį į užrašą, kuriame nurodoma mažiausias vaisių sulčių, vaisių tyrės ar jų mišinio kiekis.
• Gėrimų, nektarų etiketėse ieškokite užrašo „Sudėtis“, po kurio seks gamybos metu naudotos sudedamosios dalys mažėjimo tvarka.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose atliekami įvairūs sulčių tyrimai. 2011 metais buvo tirti 982 mėginiai: nustatomi mikotoksino patulino, konservantų (benzoinės ir sorbo rūgšties), švino, kadmio, arseno kiekiai, pesticidų likučiai ir kitos medžiagos. Visi tirti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.

NMVRVI informacija

Vido Venslaviško nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas