• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Pusryčiai padeda pasiruošti dienai

2012 8 kovo
Pusryčiai padeda pasiruošti dienai

Gera dienos pradžia

Dietologė Kristina Augustytė sako, jog pusryčiai – organizmo kuras ir fizinei, ir protinei aktyviai dienos veiklai. Neretai pusryčiai iškeičiami į papildomas kelias minutes miego, tačiau jei ryte labai sunku ir itin norisi miego, vadinasi, gyvenimas nėra subalansuotas.

Tinkama mityba ir poilsis, jeigu nėra lėtinių ligų ar rimtų sveikatos sutrikimų, užtikrina reikalingą poilsį.

Gerai subalansuoti pusryčiai aprūpina visas organizmo sistemas ne tik energija, bet ir būtiniausiomis vertingomis maistinėmis medžiagomis: vitaminais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis, todėl nuo pat ryto tampa lengviau susikaupti, mąstyti, pradėti darbus, kadangi smegenys turi pakankamai maisto.

Pusryčiai skatina medžiagų apykaitą, pakelia mums nuotaiką ir pagerina darbo kokybę, sumažina nutukimo riziką, kadangi valgant pusryčius nesiformuoja kitokie valgymo įpročiai. Netvarkingas ir chaotiškas maitinimasis ilgainiui sukelia įvairius organizmo veiklos sutrikimus.

„Žmogui reikia nuolatos apsirūpinti maistu, energija, t.y. gliukozės kiekiu. To neužtikrinant, organizmas pradeda badauti, per pietus ar vakarienę persivalgoma, o tai – pats tiesiausias kelias į nutukimą“, – perspėja dietologė.

Kiekvienam pagal pomėgius

Pusryčiai turėtų būti valgomi ryte, pirmą valandą po to, kai atsikeliame.

„šiais laikais visi esame įpratę skųstis laiko stoka, tačiau tai nereiškia, kad galima valgyti bet ką, – sako dietologė K. Augustytė. – Visada yra geriau šiltas maistas, tačiau ir šaltas nėra blogai, jei nėra valgomas ištisai. Pusryčiauti geriausia kiekvienam pagal pomėgius. Svarbiausia – subalansuotas maistas, įvairovė ir atsidėjimas valgymo procesui“.

Nuolat skubantiems ir nemėgstantiems gaminti dietologė siūlo susitepti sumuštinį: 1 – 2 juodos duonos riekės su virta mėsyte, kumpeliu, plonai atriektu liesu varškės ar fermentinio sūrio gabalėliu ar virtu kiaušiniu. Reikėtų nepamiršti ir daržovių.

Mėgstantiesiems pieno produktus puikus pasirinkimas – varškė ar natūralus jogurtas, pagardintas uogomis ar džiovintais vaisiais ir/ar riešutais. Reikėtų rinktis liesesnius produktus, pavyzdžiui, 2,5 procento jogurtas, 9 procentų riebumo varškė.

Puikus energijos, vitaminų ir skaidulų šaltinis pusryčiams – košės, pagardintos arbatiniu šaukšteliu aliejaus arba valgomuoju šaukštu džiovintų vaisių ir/ar riešutų.

Geriantiems kavą ir arbatą nereikėtų piktnaudžiauti cukrumi, medumi ar kitais saldikliais. Jų reikėtų įsidėti ne daugiau nei pusę arbatinio šaukštelio.

Red. nuotr. Dietologė Kristina Augustytė sako, kad labai svarbu valgyti ne tik sveikai, bet ir saikingai. Tai ypač svarbu ugdant vaikų mitybos įpročius. „Normuoti maisto neteks, jeigu valgydami mažieji neužsiims pašaline veikla, pavyzdžiui, nenaršys internete ar nežiūrės televizoriaus“, – pataria specialistė.

Sveikai maitintis – nuo mažų dienų

„Kad jūsų vaikai augtų sveiki ir laimingi, pusryčiaukite drauge su jais, – pataria dietologė K. Augustytė. – Pusryčiaujantys vaikai geriau ir sparčiau mokosi, ne taip greitai pavargsta, geriau koncentruoja dėmesį, išlaiko geresnę trumpalaikę ir ilgalaikę atmintį“.

Mokyklinio amžiaus vaikų medžiagų apykaita yra daug greitesnė nei suaugusiųjų, o dėl judrumo jie išeikvoja dar daugiau energijos. Dėl to vaikai būtinai privalo gauti reikiamą kilokalorijų ir maistingųjų medžiagų kiekį bei vitaminų.

Specialistė pataria vaiko valgiaraštį parinkti pagal sveikos mitybos piramidę, nepamirštant, jog reikėtų valgyti daugiau grūdinių produktų, vaisių ir daržovių, saikingiau vartoti baltyminius, riebalinius produktus.

„Vaikai mokosi iš suaugusiųjų, todėl tėveliams reikėtų valgyti tai, kas tinka vaikams. Taip bus dviguba nauda – suaugusieji maitinsis sveikai, o vaikams susiformuos taisyklingi mitybos įpročiai“, – sako K. Augustytė.

Ilona šnarienė

http://www.skrastas.lt

 SXC.hu – Martin BOULANGER nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas