• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Per pusryčius – kruopų košė

2006 29 rugpjūčio
Per pusryčius – kruopų košė

Tačiau tiems, kurių skrandžio rūgštingumas yra mažas, kviečių kruopos yra sunkiai virškinamos. Kukurūzų kruopose yra angliavandenių, baltymų, riebalų, kalio, fosforo, magnio, kalcio, vitaminų. Jas naudinga vartoti turintiesiems didelio cholesterolio kiekio kraujyje. Geriant kukurūzų burbuolių nuovirą išplaunami inkstai, o jei vartojama ilgiau, pasišalina įvairios kilmės akmenys.

Miežių kruopos būna dviejų rūšių – perlinės ir smulkintos. Gaminant smulkintas miežines kruopas grūdai nešlifuojami, todėl jose yra daugiau celiuliozės negu perlinėse.

Manų kruopos gaunamos malant kviečius. Jos turi labai mažai celiuliozės, todėl tinka vaikams ir tiems, kurie laikosi dietos. Sergantieji žarnyno ligomis jų neturėtų pamiršti.

Avižų kruopos naudingos kepenims, tulžies pūslei, skrandžiui ir dvylikapirštei žarnai, t.y. gerai veikia visą virškinamąjį traktą, be to, ir plaučius. Todėl avižų kruopos rekomenduojamos vartoti sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimu.

Ryžių kruopos išvalo šlakus, jas rekomenduoja valgyti sergant kolitais, turint žaizdų. Košėms virti skirti grūdai yra menkai apdirbami – nuimamas tik išorinis sluoksnis, o visos maistingosios medžiagos išlieka. Visiškai išvalytos yra tik manų ir kuskuso kruopos.

Rytą žmogus turi gauti daug energijos, todėl labai naudinga valgyti įvairias košes. Ne veltui anglai sako: “Per pusryčius – košė, per pietus – mėsa”. Naudingiausios yra 3-4 rūšių kruopų košės. Labai geras derinys – kviečių, ryžių, manų ir avižų dribsnių košė. Kad organizmas būtų išvalytas, būtina viena sąlyga – košė bent 20 min. turi būti virškinama, nes tada daugiau toksinų ji pasiims. Todėl organizmui valyti naudingiausia yra avižų kruopų košė, nes ji ilgiausiai virškinama.

Prieš verdant ryžių košę, kruopas reikia gerai nuplauti tekančiu šaltu vandeniu: pašalinamas krakmolas, kliudantis valyti toksinus.

Grikius naudingiausia ne virti, bet užpilti verdančiu vandeniu, o puodą gerai apvynioti storu rankšluosčiu. Galima kruopas supilti į termosą ir užpilti verdančiu vandeniu. Taip paruošti grikiai iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus.

Kartą per mėnesį naudinga valgyti lęšių košę. Jų baltymai artimi gyvulinės kilmės baltymams, juose yra nemažai aminorūgščių. Geriausi lęšiai yra tamsiai žalios spalvos. Naudinga valgyti ir dribsnių – ryžių, avižų, grikių košes. Dribsniai greičiau išverda, yra švelnesnio skonio. Į košes galima dėti razinų, džiovintų slyvų, abrikosų, obuolių, medaus. Kas nemėgsta saldžių košių, gali jas paskaninti pomidorais, baklažanais, alyvuogėmis. Dėl įvairių priedų kruopos nepraranda savo maistingųjų savybių.

Parengė L.Žukaitė

“Sekundė” 

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas