Burokėliuose yra geležies, kobalto, vario, cinko, mangano. Daugelis šių mikroelementų įeina į fermentų, dalyvaujančių kraujo gamyboje, sudėtį. 100 g burokėlių yra maždaug 10 mg vitamino C. Be to, burokėliuose yra vitaminų B1 , B2 , PP, ląstelienos ir organinių rūgščių. Be to, šiose daržovėse gana daug pektinų, kurie stabdo bakterijų, žarnyne sukeliančių puvimą, veiklą.
Dar burokėliuose yra betamino, kuris gerina kepenų veiklą ir dalyvauja cholesterolio apykaitoje. Įdomu tai, kad kuo burokėlio šakniavaisis tamsesnis, o pjūvyje mažiau šviesių žiedų, tuo jis vertingesnis. Sveikiausia valgyti šviežius burokėlius, nes apdorojimas karščiu ar šalčiu gerokai sumažina šios daržovės antioksidantų kiekį. Virti burokėliai tinka sergantiesiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą.
Ypač vertingos yra burokėlių sultys. Jos – efektingiausia natūrali kraujo gerinimo priemonė. Burokėlių sultys naudingos, jei išsiplėtusios venos, sutirštėjęs kraujas, padidėjęs kraujo spaudimas ar yra kitų širdies bei kraujagyslių veiklos sutrikimų. Burokėlių sultys padeda organizmui atlikti visas fiziologines funkcijas, valomo kepenis, inkstus ir tulžies pūslę, skatina limfinę sistemą. Dėl specifinio burokėlių sulčių skonio ne visi jas gali gerti grynas, todėl rekomenduojama sultis skiesti morkų, obuolių, apelsinų ar kitomis sultimis santykiu 1:3.
Burokėlių mišrainė
4 kg burokėlių, 0,5 kg paprikų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 l aliejaus, 0,5 l švelnaus pomidorų padažo, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė 9 proc. acto, 2 šaukštai druskos.
Burokėlius virkite tol, kol suminkštės. Paskui juos nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai suminkštės ir pageltonuos, sudėkite smulkintas paprikas. Dar truputį pakepkite. Masę supilkite ant virtų sutarkuotų burokėlių ir viską sumaišykite. Sudėkite cukrų, pomidorų padažą, actą ir druską. Viską dar kartą patroškinkite 10–15 min. Paskui supilstykite į stiklainius ir juos užsukite dangteliais.
Šokoladinis burokėlių pyragas
85 g 70 proc. juodojo šokolado, 250 g pieniško šokolado, 3 kiaušiniai, 300 g cukraus, 240 ml saulėgrąžų aliejaus, 300 g virtų burokėlių, keli lašai vanilės esencijos, 30 g kakavos miltelių, 200 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnis druskos.
Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Kepimo formos vidų ištepkite aliejumi ir apibarstykite miltais. Sulaužytą gabaliukais juodąjį šokoladą ištirpinkite karštų garų vonelėje. Burokėlius supjaustykite gabaliukais ir sutrinkite smulkintuvu ar grūstuvu iki vientisos masės. Kiaušinius išplakite su cukrumi, aliejumi ir vanilės esencija. Sudėkite burokėlius bei ištirpintą šokoladą ir išmaišykite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Po truputį mišinį suberkite į burokėlių masę ir išmaišykite. Tešlą pilkite į kepimo formą. Kepkite apie valandą. Iškepusį pyragą išverskite iš formos ir palikite ataušti. Per tą laiką sulaužykite gabaliukais pienišką šokoladą ir taip pat ištirpinkite. Juo apliekite pyragą.
Burokėlių traškučiai
3 burokėliai, druska.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Burokėlius gerai nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Juos išdėliokite ant kepimo skardos ir apibarstykite druska. Kepkite apie 15–20 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo griežinėlių storio.
Sumuštiniai su keptais burokėliais
4 burokėliais, 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai balzamiko acto, 2 šaukštai aliejaus, čiobreliai, kmynai, 2 skiltelės česnako, 2 svogūnai, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas rudojo cukraus, 1 prancūziškas batonas, 100 g fetos sūrio.
Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant kepimo skardos. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzamiko actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus česnakus. Gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min. Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, pakepinkite svieste su cukrumi, kol dailiai pagels. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.
Ieva Radzevičiūtė
SXC.hu – Zsuzsanna Kilian nuotr.