• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Maisto derinimas gali turėti ir gydomųjų galių

2013 9 gegužės
Maisto derinimas gali turėti ir gydomųjų galių

Tačiau, pasak gydytojų, ne visada kalorijų skaičiavimas padeda numesti nereikalingus kilogramus ar atsikratyti ligų. Kartais paprasčiausias žinojimas, kokie produktai dera tarpusavyje, gali padėti.

Maistas padeda sveikti po ligos

Ne veltui po gydytojo konsultacijos girdime rekomendacijas ką valgyti, o ko reikėtų vengti. Tačiau mitybos rekomendacijos dalijamos nebūtinai siekiant reguliuoti svorį. Yra begalės ligų, kurias galima gydyti ar bent jau pagerinti sveikatą vartojant tam tikrus maisto produktus, nes jie turi gydomųjų savybių – reikiamų vitaminų, mikroelementų ir panašiai.

Galima pasiekti labai įvairių rezultatų: pradedant kaulų sustiprinimu ir regėjimo paaštrėjimu, baigiant širdies ir kraujagyslių sistemos bei imuniteto stiprinimu. Pateikiame keletą receptų, kurie sudaryti tinkamai derinant produktus.

Sustiprinti imunitetą: bet kokie pilno grūdo dribsniai ir gliaudytos saulėgrąžos. Į pilno grūdo dribsnius įpilkite pusę stiklinės saulėgrąžų sėklų. Šis derinys daugiau nei 100 procentų patenkina dienos alfa-tokoferolio – aktyviausios vitamino E formos – poreikį. Kaip antioksidantas vitaminas E apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamų pažeidimų, kurie gali paskatinti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Kaip išlaikyti odos grožį: kiaušinienė ir raudonas bulgariškas pipiras. Savo racioną papildę raudonosiomis paprikomis, gausite 100 procentų vitamino C paros dozės. Mokslininkai yra atlikę tyrimus, kad daugiau vitamino C vartojančių moterų oda yra mažiau linkusi sausėti ir raukšlėtis.

Saugantis nuo įbrėžimų ir mėlynių: bet koks jogurtas ir kviečių gemalai. Ketvirtadalis stiklinės kviečių gemalų turi pusę cinko paros normos, o tai labai svarbus mineralas, padedantis greitai regeneruotis ląstelėms bei stiprinantis imunitetą. Net ir nežymus cinko trūkumas žmogaus organizme pablogina žaizdų gijimą.

Į pagalbą lieknėjant: bet koks daržovių patiekalas ir avinžirniai. Jeigu daržovių patiekalą pagardinsite avinžirniais, tai suteiks jam maistingumo be papildomų kalorijų. Taip pat padidins baltymų, suteikiančių jėgos ir didinančių aktyvumą, kiekį.

Mažina vėžinių susirgimų riziką: žalioji arbata ir citrina. Žalioji arbata yra turtinga antioksidantais, tačiau mokslininkai įrodė, jog ją pagardinus citrusiniais vaisiais, katechinų kiekis išauga keturis kartus. Katechinai padeda sustiprinti imunitetą ir kovoja su vėžinių susirgimų priežastimis.

Saugo dantis nuo ėduonies: vanduo ir nesaldžios spanguolių sultys. Mokslininkai yra ištyrę, jog nesaldžios spanguolių sultys neleidžia atsirasti bakterijoms, kurios įtakoja ėduonies atsiradimą. Nesaldžios spanguolių sultys taip pat neleidžia formuotis apnašoms ant dantų ar liežuvio. Tereikia praskiesti spanguolių sultis vandeniu ir jos nebus tokios rūgščios, tačiau sultyse visos naudingos savybės išliks.

Gerina regėjimą: mėgstamas sumuštinis ir špinato lapai. Špinatų lapai pasižymi vitamino A gausa. Vos trijuose nedideliuose špinato lapuose yra 20 procentų vitamino A paros normos. Vitaminas A padeda mums matyti esant prastam apšvietimui, taip pat apsaugo mūsų akis nuo su amžiumi susijusių rainelės pakitimų, galinčių baigtis apakimu.

Gydo kataraktą: bet kokie gruzdintuvėje paruošti produktai ir gūžiniai kopūstai. Pusėje stiklinės supjaustytų gūžinių kopūstų yra mažiausiai 12 miligramų liuteino ir karotino, padedančio kovoti su katarakta ir su amžiumi susijusiais akies dugno pakitimais. Gruzdintuvėje keptos daržovės puikiai padeda organizmui įsisavinti šias svarbias maistines medžiagas.

Vido Venslaviškio nuotr.

Gerina smegenų ir širdies veiklą: daržovių salotos ir konservuota lašiša. Lašišoje gausu Omega-3 riebalų rūgščių. 100 gramų konservuotos lašišos, kuria galima pagardinti daržovių salotas, garantuos pusę rekomenduojamos Omega-3 savaitės normos. Mokslininkai yra ištyrę, jog konservuotoje lašišoje esančios riebalų rūgštys padeda kovoti su širdies ir smegenų ligomis, taip pat mažina mėsos produktuose randamo dioksino sukeliamo vėžio riziką.

Lina ABROMAVIČIENĖ

“Šiaulių naujienos”

http://www.snaujienos.lt

SXC.hu – Belovodchenko Anton nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas