• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Salotos – prieš pavasarinį vitaminų trūkumą

2013 4 balandžio
Salotos – prieš pavasarinį vitaminų trūkumą

Kuo daugiau spalvų

Kuo daugiau spalvų pavasarinių salotų lėkštėje, tuo daugiau vitaminų. Žalia spalva – tai chlorofilai, kurie stimuliuoja imuninę sistemą ir kelia tonusą; raudona spalva – likopenai, mažinantys „blogojo“ cholesterolio kiekį; oranžinė – beta karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą.

Pagrindas – žalumynai

Pasak mokslininkų, daugiausiai vitaminų yra žaliose daržovėse. Būtinai pavasarines salotas gardinkite krapais, šparagais, rukola, petražolėmis. Kuo daugiau salotose žalumynų, tuo jos naudingesnės sveikatai. Beje, žalumynų galima užsiauginti ir ant palangės.

Pagardinkite riešutais

Galvos svaigimas, silpnumas pavasarį dažnai gali būti susijęs su per mažu hemoglobino, už kurį atsakinga geležis, kiekiu kraujyje. Geležį pasisavinti padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda kovoti su stresais ir nemiga, gerina odos būklę.

Sveikas užpilas

Pamirškite majonezą! Geriausias pavasarinėms salotoms tinkantis užpilas – nerafinuotas aliejus: naudingųjų medžiagų jame daugiau negu rafinuotame. Be to, yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitaminų A ir D, stabdančių organizmo senėjimo procesus. Taip pat salotų užpilą galima pagaminti smulkintuvu susmulkinus avokadą ir porą česnako skiltelių bei išspaudus citrinos sulčių arba kefyrą sumaišius su jogurtu.

Daiginti grūdai

Grūdai yra vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Juose gausu kalcio, kalio, vario, seleno, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. O daigintuose grūduose šių medžiagų yra dar daugiau.

Į salotas kasdien įdėdami po pusę stiklinės daigintų sojų arba kviečių daigų, padėsite savo organizmui išgyventi pavasarinės avitaminozės laiką. Reguliariai vartojant daigintų grūdų normalizuojasi virškinimo trakto veikla, stiprėja organizmo atsparumas ligoms, gerėja odos, plaukų ir nagų būklė.

SXC.hu –  Konrad Baranski nuotr.

Verta žinoti:

  • Kiaušinio baltymų nereikėtų į salotas dėti labai daug. Pakanka ir vieno.
  • Salotoms pagardinti pakanka ir šaukštelio smulkintų riešutų.
  • Neriebus sūris – baltymų ir kalcio šaltinis. Salotoms tinka „Fetos“ ir „Čederio“ sūriai.
  • Paprika – vitaminų A ir C šaltinis. Viena raudonoji paprika – šių vitaminų dienos norma.
  • Tinkamas salotoms baltymų šaltinis yra vištos krūtinėlė ir sojų sūris.
  • Salotoms gardinti pakanka 2 šaukštelių spanguolių.
  • Kuo tamsesni salotų lapai, tuo juose daugiau maistingųjų medžiagų.

Agurkų ir avokado salotos

Reikės:
  • 1 kg agurkų,
  • 2 avokadų,
  • ¼ stiklinės nuvalyto ir supjaustyto imbiero,
  • ryšelio kalendros,
  • 6 skiltelių česnako,
  • 2 aitriųjų paprikų,
  • 4 saliero stiebų
  • po šaukštelį cukraus ir druskos,
  • po 2 šaukštus šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių ir aliejaus,
  • šviežio baziliko lapelių.
Kalendrą, imbierą, česnaką ir aitriąsias paprikas ištrinkite iki vientisos masės, sudėkite į indelį ir pastatykite į šaldytuvą. Agurkus smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir pagardinkite pipirais, sumaišykite su šaldytuve pastovėjusia mase, sudėkite supjaustytus salierus, pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir aliejumi. Sumaišykite viską. Avokadus, išėmus kaulus, supjaustykite didesniais gabalėliais ir išdėliokite ant salotų. Papuoškite baziliko lapeliais.
SXC.hu – Ry Young nuotr.
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas