Kvapusis prieskonis turi kumarino
Cinamonas – prieskonis, gaunamas iš to paties pavadinimo medžių vidinės žievelės. Jis naudojamas saldžių ir pikantiškų patiekalų gamyboje. Turėtume žinoti, kad kai kuriose cinamono rūšyse, pvz., cassia cinnamon arba cinamonum aromaticum, dar vadinamo kinietišku cinamonu, didesnėmis koncentracijomis kaupiasi kvapioji medžiaga – kumarinas. Ši medžiaga ypač jautriems žmonėms gali pažeisti kepenis. Ceilono cinamone randami palyginti maži kiekiai kumarino, tačiau Kinijos cinamone kumarino kaupiasi daugiau, todėl tokio cinamono reikėtų vartoti mažiau.
Kaip atskirti cinamono rūšis
Vartotojams beveik neįmanoma atskirti Ceilono cinamoną nuo Kinijos, jeigu jie mato tik cinamono miltelius, tačiau abi šias rūšis galima atskirti iš cinamono lazdelių. Kiniškojo cinamono palyginti storas žievelės sluoksnis būna susuktas į lazdelę, o Ceilono cinamono skerspjūvis labiau primena cigaretę – keli ploni žievės sluoksniai susukti į cinamono lazdelę. Beje, produkto ženklinimo etiketėje ne visada yra rašoma tikroji cinamono kilmė.
Kiek cinamono nekenkia
Didžiausia leistina kumarino koncentracija nėra nustatyta, tačiau kumarino, dedamo į maistą, kiekis ribojamas iki 2 mg/kg. Kartais per daug kumarino yra cinamoniniuose sausainiuose. Lietuvoje kumarino kiekį maisto produktuose reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“.
Vartotojams, kurie praeityje suvartojo didelius kiekius cinamono, nėra pagrindo nerimauti, kad jų kepenys galėjo patirti ilgalaikę žalą. Pacientai, kuriems buvo mažo ar vidutinio sunkumo kepenų uždegimas, sukeltas kumarino, pasveiksta per kelias savaites.
Kosmetikoje taip pat naudojamas kumarinas, tačiau jis yra sintetinis ir kvepia šviežiu šienu. Kumarinas naudojamas ir medicinoje edemoms (pabrinkimams) gydyti.
Patarimas
Ruošdamiesi įvairioms šventėms, saikingai valgykite maisto produktus, kuriuose yra cinamono, ypač cinamoninių sausainių, ryžių pudingo su cinamonu ir t.t. Mažiems vaikams patartina duoti ne daugiau kaip po 3 cinamoninius sausainius per dieną, o suaugusiems derėtų suvalgyti ne daugiau nei 15.
Indrė Karpovienė
SXC.hu – Eran Chesnutt nuotr.