• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Meilės patiekalai

2014 14 vasario
Meilės patiekalai

Šv. Valentinas buvo vienas iš Romos kankinių ir šventųjų. Jis gyveno II amžiuje, o pagarsėjo tuo, kad slapčia sutuokdavo kareivius, kuriems tuometis Romos imperatorius Klaudijus II buvo uždraudęs turėti šeimą. Už tai Valentinas buvo nubaustas mirtimi.

Meilės dienai labiausiai tinka patiekalai, pagaminti iš produktų, kurie žadina meilės jausmus. Jie vadinami afrodiziakais pagal senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardą. Tokių produktų istorija labai sena: žmonės nuo seno ieškojo priemonių, kurios leistų išlaikyti jaunatvę ir lytinį pajėgumą, pirmąkart jie paminėti Egipto papirusuose, prieš 4 000 metų.

Kamasutroje – senovės indų eiliuotame tekstų rinkinyje apie meilę – rašoma, kad prieš mylintis reikėtų pavalgyti patiekalų iš ryžių. Prancūzijos karalius Henrikas IV, pagarsėjęs meilės nuotykiais, kas rytą išgerdavo stikliuką konjako su kiaušinio tryniu, o keltai alų gerdavo su baltymu. Sigizmundas Froidas buvo įsitikinęs, kad erotinius jausmus labiausiai stimuliuoja ruginė duona, moliūgų sėklos, džiovinti vaisiai, dilgėlės ir grybai. Teigiama, kad meilę gali sužadinti ir kiaušinių baltymai, medus, svogūnai, česnakai, garstyčios, putojantis vynas, šokoladas, figos, imbierų šaknys, ženšenis, šafranas, jūros gėrybės, ikrai, avokadai ir kt.

Kiaušinių salotos

5 kiaušiniai, 4 šaukštai majonezo, 200 g žalių alyvuogių, svogūnas, 1,5 šaukštelio garstyčių, malto saldžiojo pipiro, žiupsnelis petražolių, du marinuoti agurkai, druskos, juodųjų pipirų.

Kiaušinius išvirkite, susmulkinkite, alyvuoges padalykite į keturias dalis. Atskirai sumaišykite majonezą, garstyčias ir labai smulkiai supjaustytą marinuotą agurką. Suberkite papriką. Masę sumaišykite su kiaušiniais, alyvuogėmis ir susmulkintomis petražolėmis. Pasūdykite, įberkite pipirų. Dėkite į šaldytuvą porai valandų. Patiekite su skrudintu batonu.

Moliūgų salotos su kumpiu

200 g moliūgų, 100 g šaltai rūkyto kumpio, 100 g kietojo sūrio, 3 skiltelės česnako, rūgštus obuolys, 2 šaukštai majonezo, šaukštelis garstyčių, druskos.

Moliūgą supjaustykite šiaudeliais, obuolį ir kumpį – kubeliais, sūrį sutarkuokite. Česnaką smulkiai sukapokite ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis. Apiplkite juo salotas, pasūdykite ir išmaišykite.

Valentino sriuba

1 bulvinė saulėgrąža (topinambas), bulvė, baltoji poro dalis, pomidoras, alyvuogių aliejus, šaukštas grietinėlės, žiupsnelis cukraus, druskos, pipirų.

Storadugniame puode įkaitinkite aliejų ir ant nedidelės ugnies pakepinkite pjaustytą porą, kol suminkštės. Apipilkite verdančiu vandeniu pomidorą, jį nulupkite, supjaustykite ir įmeskite į puodą. Suberkite nuluptą ir gabaliukais supjaustytą bulvinę saulėgrąžą bei bulvę, užpilkite vandens, pasūdykite, įberkite cukraus, pipirų ir troškinkite apie 20 min. Tada virtuviniu kombainu sutrinkite iki vienalytės masės. Jei per tiršta, įpilkite virinto vandens. Pilkite į lėkštes ir pagardinkite grietinėle.

Meduje marinuota vištiena

0,5 kg vištienos filė, 125 g medaus, 1,5 šaukšto garstyčių, 3–4 skiltelės česnako, šaukštas sojų padažo, šaukštas 9 proc. acto, druskos, juodujų pipirų.

Pagaminkite marinatą: česnakus smulkiai sukapokite, medų sumaišykite su garstyčiomis, česnaku, sojų padažu ir actu. Supjaustykite vištieną stambiais gabalais, įtrinkite druska ir pipirais, apipilkite marintu. Dėkite į šaldytuvą nakčiai. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros, įjunkite keptuvo režimą ir kepkite, kol apskrus. Patiekite su biriais ryžiais ir daržovių salotomis.

„Bučinukai“

10 džiovintų figų, tiek pat lazdynų riešutų, 0,5 stiklinės citrinų sulčių, 200 g šokolado, 150 ml konjako, 10 g sviesto.

Figas sudėkite į stiklainį ir užpilkite konjaku bei citrinų sultimis. Užsukite ir pastatykite vėsioje vietoje. Laikykite, kol figos išmirks – taps minkštos, išsipūs. Tai truks maždaug 2–3 dienas. Kai figos išmirks, ištraukite jas iš stiklainio, įpjaukite šonus ir į vidų įkiškite po riešutą. Išlydykite šokoladą: susmulkinę sudėkite jį į dubenį, o dubenį įstatykite į verdantį vandenį. Įmeskite ir sviesto – bus skystesnis. Kai šokoladas ištirps, nardinkite į jį po vieną figą ir dėkite ant grotelių, kad šokolado likutis nuvarvėtų. Palikite ten, kol sustings.

Skaniausias meilės gėrimas

Bananas, 100 g braškių, vieno granato sėklos, stiklinė pasukų, šaukštas šokolado drožlių, mėtų šakelių.

Vaisius sutrinkite virtuviniu kombainu, granatus – būtinai su sėklytėmis. Įmaišykite pasukas. Supilstykite į stiklines, užbarstykite šokolado drožlių, kiekvieną stiklinę papuoškite mėtų lapeliu.

SXC.hu – Felix Atsoram nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas