Dygstančiose sėklose vitaminų ir mineralų padaugėja 30–60 kartų, be to, jose yra daug energijos. Nustatyta, kad jei žmogus valgo daigintų sėklų, jose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizmo regeneraciją, šalina iš jo toksines medžiagas ir slopina laisvuosius radikalus.
Galima daiginti beveik visas sėklas, tačiau kai kurios dygsta ilgai. Todėl daiginamos ne visos sėklos. Greičiausiai sudygsta pipirnės, bet vertingiausios ir skaniausios – ankštinių augalų (žirnių, lęšių, sojų, pupų), taip pat dobilų, liucernų sėklos.
1. Daiginimui geriausia pirkti sertifikuotas ekologiškas sėklas. Sveiko maisto parduotuvėse, kartais ir prekybos centruose galima rasti specialių, daiginimui skirtų sėklų. Jei rinksitės paprastas, patartina įsigyti beicuotų – apdorotų chemikalais.
2. Perskaitykite instrukciją. Kitoje pakuotės pusėje dažniausiai rašoma, kiek sėklas reikia mirkyti.
3. Sėklos daiginamos kambario (18– 20 laipsnių šilumos) temperatūroje. Jas reikia drėkinti dukart per parą kambario temperatūros vandeniu ir vėdinti.
4. Lengviausia sėklas sudaiginti stiklainiuose. Į jį suberkite 2–3 šaukštus sėklų, užpilkite drungnu vandeniu. Stiklainį užriškite marle ir sėklas išmirkykite.
5. Sėklas nuplaukite ir tamsioje šiltoje vietoje stiklainį paverskite taip, kad vandens likutis galėtų išbėgti. Arčiau stiklo esančios sėklos sudygs greičiau negu tos, kurios yra toliau. Smulkias sėklas geriau daiginti lėkštėse, paklojus drobės skiautę. Ekologiškų ir sveikų produktų krautuvėlėse galima rasti specialių daigyklų.
6. Sėklos paprastai sudygsta per 2–5 dienas. Kad jos nuolat būtų drėgnos, bet nesupelytų, dukart per dieną turite perplauti vandeniu.
7. Valgykite, kai daigeliai išsistiebs 6–10 mm. Peraugę daigai praranda maistinę vertę.
8. Sudaigintas sėklas šaldytuve galima laikyti apie savaitę.
KIEK SĖKLAS MIRKYTI IR DAIGINTI
• Miežiai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1,25–1,5 dienos.
• Grikiai (nekepinti) Mirkyti 15–20 minučių, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Kukurūzai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 2 dienas.
• Soros Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Avižos Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Rugiai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Kviečiai, taip pat ir spelta Mirkyti 18–24 valandos, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Migdolai Mirkyti 10–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Vaistinės ožragės Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 18 valandų.
• Garstyčios Mirkyti 6–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Ridikai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Sezamai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Saulėgrąžos Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 18 valandų.
“Sveikatos sodo” arch. nuotr.