Daugelio mūsų pusryčiai būna sudaryti iš kavos puodelio ir, geriausiu atveju, sumuštinio ar nedidelio vaisiaus. Kada ir kokius pusryčius valgyti, o ko geriau vengti, atsako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė:
Pusryčiaujantys serga rečiau
– Man dažnai tenka išgirsti klausimą: „Ar tikrai reikia valgyti pusryčius?“. Juk ryte organizmas miega, dažnai valgyti net nesinori, o ir laiko nuolat trūksta. Atsakymas į šį klausimą vienareikšmiškas – pusryčius valgyti būtina. Tyrimais nustatyta, kad žmonės, kurie valgo pusryčius būna darbingesni, geriau koncentruoja dėmesį, jų geresnė atmintis ir nuotaika. Taip pat jie rečiau būna nutukę, rečiau serga antro tipo cukriniu diabetu. Jų „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje būna mažesnis.
Dingsta potraukis saldumynams
Jei yra valgomi pusryčiai, tai slopina potraukį saldumynams visą dieną. Visada sakau, kad reikia pavalgyti taip, kad valgyti nesinorėtų dar 3-4 valandas, todėl jei turėtų būti pakankamai sotūs. Neužtenka išgerti puodelį kavos, kokteilį ar užkrimsti vieną vaisių. Toks maistas būna greitai suvirškintas ir organizmas vėl reikalauja maisto nepraėjus nei valandai.
Siūlymas vengti gėrimų – mitas
Taip pat nereikėtų paisyti mitų, kad valgant negalima gerti. Skysčiai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Juk sriubą valgome, o ji irgi yra skysto pavidalo. Nesu ir prieš kavą. Žmogui galima per dieną sunaudoti iki 400 miligramų kofeino, o tiek jo yra maždaug trijuose puodeliuose kavos. Todėl kava, jei jos negeriama be saiko, nėra kenksminga. Aišku, ji nėra ir privaloma. Iš viso gyvename tokioje klimato juostoje, kai mums norisi iš ryto šiltų gėrimų, tad nereikėtų jų atsisakyti
Vanduo iš ryto – nebūtina
Vanduo pažadina virškinimą, tačiau jo vartojimas irgi ne visiems tinka. Kai kuriuos žmones nuo ant tuščio skrandžio išgerto vandens pykina. Tad renkantis ritualus, kurie, sakoma, kad mums yra naudingi, reiktų įsiklausyti į savo organizmą ir stebėti, ko jis nori.
Tobuli pusryčiai – iš angliavandenių
Pusryčiauti nebūtina iškart atsikėlus. Galima tai daryti po valandos ar dviejų, svarbu, kad jie būtų. Galima rinktis bet kokį mėgstamą maistą. Labai gerai, jei pusryčiams valgomas angliavandenių turintis maistas – košės, dribsniai, sumuštiniai. Būtent ryte valgomi angliavandeniai ir užtikrina geresnę dėmesio koncentraciją ir pakilesnę nuotaiką dienos metu. Kiaušiniai taip pat puikiai tinka, jie gali būti įvairiu pavidalu.
Verta žinoti:
Svarbu neapsigauti, kai organizmas nori iš ryto saldumynų. Reiktų pirmiausia suvalgyti kokio kito, angliavandenių turinčio, maisto ir tik tuomet griebtis ko nors saldaus. Saldumynai greitai susivirškina ir vėl greitai norima valgyti. Tyrimai rodo, kad jie net trukdo dėmesio koncentracijai, todėl neturėtų būti pasirinkti pusryčiams.
Žydrūnė Domarkaitė
SXC.hu – Martin BOULANGER nuotr.