• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Pusryčiai: ką valgyti, o ko ne?

2014 7 balandžio
Pusryčiai: ką valgyti, o ko ne?

Daugelio mūsų pusryčiai būna sudaryti iš kavos puodelio ir, geriausiu atveju, sumuštinio ar nedidelio vaisiaus. Kada ir kokius pusryčius valgyti, o ko geriau vengti, atsako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė:

Pusryčiaujantys serga rečiau

– Man dažnai tenka išgirsti klausimą: „Ar tikrai reikia valgyti pusryčius?“. Juk ryte organizmas miega, dažnai valgyti net nesinori, o ir laiko nuolat trūksta. Atsakymas į šį klausimą vienareikšmiškas – pusryčius valgyti būtina. Tyrimais nustatyta, kad žmonės, kurie valgo pusryčius būna darbingesni, geriau koncentruoja dėmesį, jų geresnė atmintis ir nuotaika. Taip pat jie rečiau būna nutukę, rečiau serga antro tipo cukriniu diabetu. Jų „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje būna mažesnis.

Dingsta potraukis saldumynams

Jei yra valgomi pusryčiai, tai slopina potraukį saldumynams visą dieną. Visada sakau, kad reikia pavalgyti taip, kad valgyti nesinorėtų dar 3-4 valandas, todėl jei turėtų būti pakankamai sotūs. Neužtenka išgerti puodelį kavos, kokteilį ar užkrimsti vieną vaisių. Toks maistas būna greitai suvirškintas ir organizmas vėl reikalauja maisto nepraėjus nei valandai.

Siūlymas vengti gėrimų – mitas

Taip pat nereikėtų paisyti mitų, kad valgant negalima gerti. Skysčiai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Juk sriubą valgome, o ji irgi yra skysto pavidalo. Nesu ir prieš kavą. Žmogui galima per dieną sunaudoti iki 400 miligramų kofeino, o tiek jo yra maždaug trijuose puodeliuose kavos. Todėl kava, jei jos negeriama be saiko, nėra kenksminga. Aišku, ji nėra ir privaloma. Iš viso gyvename tokioje klimato juostoje, kai mums norisi iš ryto šiltų gėrimų, tad nereikėtų jų atsisakyti

Vanduo iš ryto – nebūtina

Vanduo pažadina virškinimą, tačiau jo vartojimas irgi ne visiems tinka. Kai kuriuos žmones nuo ant tuščio skrandžio išgerto vandens pykina. Tad renkantis ritualus, kurie, sakoma, kad mums yra naudingi, reiktų įsiklausyti į savo organizmą ir stebėti, ko jis nori.

Tobuli pusryčiai – iš angliavandenių

Pusryčiauti nebūtina iškart atsikėlus. Galima tai daryti po valandos ar dviejų, svarbu, kad jie būtų. Galima rinktis bet kokį mėgstamą maistą. Labai gerai, jei pusryčiams valgomas angliavandenių turintis maistas – košės, dribsniai, sumuštiniai. Būtent ryte valgomi angliavandeniai ir užtikrina geresnę dėmesio koncentraciją ir pakilesnę nuotaiką dienos metu. Kiaušiniai taip pat puikiai tinka, jie gali būti įvairiu pavidalu.

Verta žinoti:

Svarbu neapsigauti, kai organizmas nori iš ryto saldumynų. Reiktų pirmiausia suvalgyti kokio kito, angliavandenių turinčio, maisto ir tik tuomet griebtis ko nors saldaus. Saldumynai greitai susivirškina ir vėl greitai norima valgyti. Tyrimai rodo, kad jie net trukdo dėmesio koncentracijai, todėl neturėtų būti pasirinkti pusryčiams.

Žydrūnė Domarkaitė

SXC.hu – Martin BOULANGER nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas