• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveikatos politika ir naujovės

Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?

2014 10 balandžio
Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?

„Dažnai tėvai skundžiasi, kad jų vaikai hiperaktyvūs, jiems sunku susikaupti. Tokį poveikį gali sukelti dažikliai, esantys vaikų pamėgtuose vaisvandeniuose, – pasakoja Irma šveikauskaitė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekologijos ir aplinkotyros mokslų doktorantė. – Dėl maiste esančių skonio ir kvapo stipriklių, kurie veikia centrinę nervų sistemą, vaikams kyla noras nuolat užkandžiauti.“

Pavyzdžiui, maisto produktuose esantys konservantai, pažymėti E210-220, E230, E249-252, E270, E280-282 ar kitais numeriais, gali sukelti galvos skausmą, vėžinius susirgimus, odos bėrimą, padidinti virškinimo sutrikimų riziką. Skonio gerinimo priedai E620-622, E626-629, E631, E633, E635 gali paskatinti odos niežėjimą ir bėrimą, podagrą, pykinimą, vėmimą ar viduriavimą.

Anot I. Šveikauskaitės, ne visi „E“ raidėmis pažymėti maisto priedai pavojingi, dalis jų – nekenksmingi arba nekelia pavojaus, jei vartojami nedideliais kiekiais. Tarkime, E101 – tai vitaminas B2, E300 – vitaminas C, E160 – karotinas, kuris organizme virsta vitaminu A, ir t.t.

Be E numeriais pažymėtų priedų maiste gali būti ir įvairių teršalų, pavyzdžiui, pesticidų, nitratų, švino ir kitų. Jie į maistą dažniausiai patenka, kai žemės ūkio kultūroms apsaugoti naudojamos cheminės medžiagos, taip pat per vandenį, užterštus indus. Kad produktai, kuriuose yra teršalų, nepasiektų parduotuvių lentynų arba būtų iš jų išimti, rūpinasi maisto saugos tarnybos.

„Vaikai nori tik skanaus maisto, o apie jame esančių priedų poveikį nesusimąsto. Labai svarbu nuo mažens pratinti vaikus atsakingai rinktis produktus, nepasiduoti gražiai jų išvaizdai, skaityti etiketes. Žinoma, itin daug lemia tėvų įpročiai,“ – pasakoja I. Šveikauskaitė.

RGBStock.com – Jasper Greek Lao nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Maisto gamyboje jau draudžiama naudoti titano dioksidą

Maisto gamyboje jau draudžiama naudoti titano dioksidą

2022 8 vasario
Atsakymas į LRT tyrimą apie STI – tiesa iš pirmų lūpų

Atsakymas į LRT tyrimą apie STI – tiesa iš pirmų lūpų

2022 7 sausio
Dauguma gyventojų nepritaria dabartiniam COVID-19 pandemijos valdymui

Dauguma gyventojų nepritaria dabartiniam COVID-19 pandemijos valdymui

2021 12 spalio
Sveikatos teisės institutas kviečia valdžios institucijas bendradarbiauti dėl COVID-19

Sveikatos teisės institutas kviečia valdžios institucijas bendradarbiauti dėl COVID-19

2021 16 rugsėjo
Medicinos ir teisės profesionalai: „Jaučiame atsakomybę padėti Lietuvai suvaldyti neigiamas pandemijos pasekmes“   

Medicinos ir teisės profesionalai: „Jaučiame atsakomybę padėti Lietuvai suvaldyti neigiamas pandemijos pasekmes“  

2021 30 rugpjūčio
Kada onkologinėmis ligomis sergantys Lietuvos pacientai sulauks europinio lygio gydymo?

Kada onkologinėmis ligomis sergantys Lietuvos pacientai sulauks europinio lygio gydymo?

2021 26 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas