• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Kaip maitintis dirbantiems protinį darbą?

2014 29 balandžio
Kaip maitintis dirbantiems protinį darbą?

Norintiems pagerinti savijautą, padidinti darbingumo lygį bei išlaikyti svorio balansą, mitybos specialistai pataria susidaryti dienos meniu ir jo laikytis.

„Mokslininkai įrodė, jog ne tik fizinis, bet ir protinis darbas sekina organizmą ir priverčia jį reikalauti maisto. Mūsų praktika rodo, kad dažniausiai – greitų ir sočių bei nesveikų užkandžių, – sako Saugios mitybos fondo ekspertas, Vaikų gastroenterologas profesorius Liutauras Labanauskas. – Nors tokie užkandžiai, kaip bulvių traškučiai, saldumynai ar energiniai gėrimai suteikia staigų energijos pliūpsnį, netrukus organizmas apsunksta, žmogui tampa sudėtinga susikaupti bei koncentruoti dėmesį, gali prasidėti galvos ir skrandžio skausmai.“

Mitybos specialistas teigia, kad dažniausiai protinį darbą dirbančių žmonių klaida – „vienkartinis maitinimasis“, kuomet vieną kartą per dieną valgoma itin sočiai. Šis blogas įprotis apkrauna organizmą, maistas sunkiau virškinamas, kaupiasi riebalai.

L. Labanauskas dirbantiems įtemptą protinį darbą nurodo tris svarbiausias maitinimosi taisykles: valgyti sočius, daug maistinės vertės turinčius pusryčius, pvz., jogurtą, dubenėlį vaisių ar neskaldytų grūdų duonos sumuštinį su daržovėmis ir vištiena; aktyvumą palaikyti reikėtų ne energiniais gėrimais, o, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais, daržovėmis ar riešutais, taip pat – saldžiuosius gėrimus pakeisti vandeniu, kadangi dirbant 8 val. jo reikėtų išgerti bent 1-2 litrus.

Svorio priaugti nenorinčioms moterims specialistas pataria atkreipti ypatingą dėmesį į šiuos patarimus, mat jų medžiagų apykaita maždaug 10 proc. lėtesnė nei vyrų.

Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipia dėmesį, jog itin svarbu maitintis reguliariai, kas 3-4 valandas, kad nebūtų jaučiamas alkis, kuris reiškia ne ką kitą, kaip badą smegenims ir slopina protinę veiklą.

Tam, kad būtų aktyvinama smegenų veikla, L. Viniarskaitė pataria į mitybos sąrašą įtraukti įvairiaspalvius vaisius bei uogas (ypač smegenų veiklą gerinančias mėlynes), daržoves, omega-3 riebalų rūgštis (pvz. silkė, lašiša, kiaušiniai), B grupės vitaminus (vištiena, žuvis, įvairios kruopos bei grūdai ir kita), riešutus ir sėklas, juodąjį šokoladą, kurio dienos norma turėtų būti apie 25 g.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog net ir maitinantis sveikai būtina įtemptas darbo valandas paįvairinti trumpomis, judesio reikalaujančiomis pertraukėlėmis – tokiu būdu ne tik sugrąžinamas darbingumas, bet ir geriau ir greičiau įsisavinamas maistas.

Agentūros arch. – Vytautas Skuodžio nuotr. Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipia dėmesį, jog itin svarbu maitintis reguliariai.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas