• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Šviežių bulvių nauda

2014 30 birželio
Šviežių bulvių nauda

Geriausios – neskustos

100 gramų ką tik iškastų bulvių yra apie 20 ml askorbo rūgšties. Tai sudaro apie 1/3 šio vitamino paros normos. Senose bulvėse jo yra gerokai mažiau. Be vitamino C, bulvėse yra B grupės vitaminų (B1, B2, B5, B6), vitamino K, PP ir karotino – provitamino A (daugiau jo yra ne baltose, o gelsvose bulvėse).

Nestinga ir mineralų. Ypač daug kalio (1,5-2 kartus daugiau negu kitose daržovėse ar vaisiuose). Kalis svarbus tuo, kad neleidžia audiniuose kauptis skysčiams. Nemažai bulvėse ir fosforo, kalcio. Yra jodo, labai svarbaus skydliaukei, magnio, natrio, geležies, vario, cinko, mangano, kobalto.

Norint išsaugoti visas šias gėrybes, šviežias bulves reikia apdoroti labai atsargiai. Sveikatai svarbūs bulvės komponentai – baltymai, vitaminai, mineralai – susitelkę viršutiniame jos sluoksnyje. Todėl nuskutus storas lupenas jie pašalinami. Geriausia šviežias bulves virti ar kepti neskustas. Termiškai apdorojant žievelė neleidžia pasišalinti tirpioms medžiagoms. Be to, tokių bulvių skonis būna geresnis: primena keptas lauže. Labai gražiai atrodo orkaitėje iškeptos bulvės.

Parenkami maždaug vienodo dydžio šakniavaisiai, nuplaunami su šepetėliu ir plonai patepami riebalais. Kiekvienas įpjaunamas kryžmai ir dedamas į paruoštą skardą. Kepant pjūvis prasiskleidžia nelyginant žiedas. Iškeptos bulvės patiekiamos su sviestu ir smulkintais žalumynais. Kepant neluptas bulves prarandama mažiausiai naudingų medžiagų.

Prieš virimą bulvės kruopščiai nuplaunamos ir atsargiai nuskutamos peiliu. Verdant dalis jose esančių mineralinių medžiagų patenka į vandenį. Norint išvengti didesnių nuostolių, reikia bulves dėti į verdantį vandenį. Bulvių nuovirą geriausia sunaudoti sriubai.

Bulviniai vaistai

Vienu iš svarbiausių liaudiškų vaistų laikomos šviežių bulvių sultys. Jos efektyviai gydo virškinamojo trakto ligas – skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą. Rekomenduojama sultis gerti ištisą mėnesį: po 0,5 stiklinės 20-30 minučių prieš valgant. Bulvių sultys normalizuoja skrandžio sekreto rūgštingumą, malšina pykinimą, vėmimą, skrandžio ir žarnyno skausmus, skatina opų gijimą, palengvina kasai tenkamą krūvį.

šios sultys tinka ir įvairių ligų profilaktikai. Bulvių sultys gydo moterų ligas, pvz., gimdos miomą. Šiuo atveju sulčių rekomenduojama gerti po 100-200 ml 2-3 kartus per dieną maždaug 2-3 savaites.

Dėl savo kaloringumo ir didelio angliavandenių kiekio bulvės laikomos netinkamu maistu diabetikams. Bet iš tikrųjų bulvių krakmolas greitai suskaidomas, o pasisavinamas gana lėtai. Todėl sergant nesunkios formos diabetu galima valgyti bulves. O jų sultys gali netgi sumažinti cukraus kiekį kraujyje, ypač esant pradinėms ligos stadijoms.

Rekomenduojama šviežiomis bulvėmis gydyti druskų perteklių organizme. Šiuo atveju naudingiau vartoti ne sultis, o nuovirus. Prieš virimą šakniavaisius galima supjaustyti, kad į nuovirą patektų daugiau naudingųjų medžiagų.

Norint išvalyti sąnarius, rekomenduojama 3 dienas valgyti vien virtas neluptas bulves ir gerti jų nuovirą. O suskaudus gerklei patariama daryti bulvių nuoviro inhaliacijas (išvirti bulves, nupilti nuovirą ir kuo ilgiau pakvėpuoti jų garais).

Ypač naudingi šie šakniavaisiai dirbant darže. Susižalojus ar nudegus saulėje užtenka ant pažeistos vietos uždėti šviežių bulvių košelės, kad ji greičiau išgytų. Be to, bulvėmis galima balinti strazdanas ir minkštinti veido odą.

Gali būti ir pavojingos

Ne visos bulvės naudingos. Pačios naudingiausios – šviežios, natūraliai užaugintos. O pavojingiausios – pernykštės, pažaliavusios. Tokiose bulvėse yra nuodo – solanino, jis sukelia galvos skausmus, pykinimą, viduriavimą ir netgi sulėtina psichines reakcijas. Tokių bulvių geriau nevalgyti. Verčiau nusipirkti šviežių, kokybiškų.

Parengė L.ŽUKAITĖ

“Sekundė”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas