Net 37,2 proc. respondentų šiuos produktus vartoja rečiau nei kartą per savaitę arba nevartoja visai.
Pasak Visuomenės sveikatos instituto prof. Rimanto Stuko, grūdinius produktus rekomenduojama vartoti kiekvieną dieną – tai puikus stambiamolekulinių angliavandenių, skaidulinių medžiagų, mineralinių medžiagų ir kai kurių vitaminų, ypač B grupės, šaltinis. Tyrimas parodė, kad didžioji gyventojų dalis (72,5 proc.) duoną valgo kasdien, iš jų 35,4 proc. – net kelis kartus per dieną.
„Duona – itin vertinga ir svarbi mūsų mitybos dalis. Tai dar vienas grūdiniams produktams būdingų medžiagų šaltinis, ypač, jeigu valgome duonos gaminius su grūdais ir sėklomis. Pilno, nenušlifuoto grūdo vertė yra didesnė, nes jo sudėtyje yra daugiau biologiškai aktyvių medžiagų“, – teigia profesorius.
Freeimage – Yaroslav B nuotr.