• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Naujieji vegetarai – lieknėjimo maniakai?

2014 18 birželio
Naujieji vegetarai – lieknėjimo maniakai?

Sveikos mitybos raciono ir sporto duetui atsukama nugara ir verčiau pasirenkamas organizmo žalojimas. Pasak gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, mėgstant mėsą jos atsisakyti tik dėl svorio mažinimo – neišmintingas sprendimas.

„Įsitikinimas, kad vegetarai yra lieknesni todėl, kad nevalgo mėsos – vienas įdomesnių ir dažnų. Vegetarų tarpe tikrai yra nemažai nutukusių žmonių, kurie valgo blynus, bandeles ir kitus miltinius, kaloringus produktus. Todėl akivaizdu, kad mėsa šioje vietoje nėra pagrindinis lieknumo rodiklis ir vegetaru tapti vien dėl svorio sumažinimo ne tik nenaudinga, bet ir žalinga. Mitybos racione turi būti kuo įvairesnio maisto“, – sako dietologė.

Pasak jos, atsisakius mėsos, svoris pradžioje gali kristi – paprastai tariant, organizmas į tokius pokyčius reaguoja patirdamas tam tikrą stresą ir bando iš naujo reorganizuoti savo maisto virškinimo procesą, medžiagų pasisavinimą, todėl svoris sumažėja.

Tačiau „mėsos atsisakymo“ dietos laikantis ilgesnį laiką, organizmas vėl pradės dirbti įprastu režimu, svoris nebekris, o mėsos trūkumas organizme pasidarys žalingas sveikatai. Siekiant sumažinti kūno svorį, mėsa gali būti naudinga dėl jos maistingumo, ir ilgesnio sotumo jausmo išlaikymo, taigi svarbiausia – pasirinkti tinkamą rūšį, tinkamą garnyrą, tinkamą paruošimo būdą ir valgyti nedidelėmis porcijomis.

 Vytauto Skuodžio nuotr. Pasak gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, mitybos racione turi būti kuo įvairesnio maisto

Dažnai teigiama, kad organizmui taip reikalingos geležies daugiau yra raudonojoje mėsoje, todėl valgant tik baltą mėsą, pavyzdžiui, vištieną, organizmui šio elemento, tam tikrais atvejais, gali pritrūkti.

„Kai kurios mėsos rūšys ir dalys yra riebios, pavyzdžiui, kiauliena ir aviena, antiena, žąsiena, tad lieknėjantiems reikėtų jas riboti. Rekomenduojama mėsą valgyti 3-4 k/sav., paros norma apie 100 g bet kokios mėsos (reikėtų įskaičiuoti ir suvalgomus mėsos gaminius), – pastebi dietologė. – Svarbu pasirinkti ne tik mėsos rūšį, bet ir jos dalį, pavyzdžiui, jautienos nugarinė ar vištos krūtinėlė yra pačios liesiausios. Įtaką dietos rezultatams daro ir paruošimo būdas – mėsą sveikiausia virti garuose ar orkaitėje, troškinti, nereikėtų jos gaminti papildomai naudojant riebalus.“

Įprastai 100 g porcijoje vištienos krūtinėlės būna 112 kalorijų, kalakutienos krūtinėlėje 115 kalorijų, triušienoje 124 kalorijos, o pasirinkus riebesnę jautieną ar kiaulieną bus viršijama ir 200 kalorijų riba.

„Mėsos pasirinkimas tikrai didelis, todėl laikantis dietos yra puikių pasirinkimu. Pavyzdžiui, valgant vištieną, dėl didelio baltymų kiekio, sotumo jausmas būna kur kas didesnis ir rečiau kyla noras užkandžiauti. Visgi reikėtų atkreipti dėmesį, kad net ir pasirinkus liesiausią mėsą – paukštieną, reikia atidžiai rinktis ir garnyrą bei kitus priedus. Garuose išvirus krūtinėlę ir ją apliejus riebiu majonezu, kalorijų kiekis stipriai šoktelės aukštyn“, – primena dietologė.

Svarbiausia suvokti, kad pasirinkus net ir liesiausią mėsą, kūno svoris priklausys nuo bendros mitybos, kitų produktų pasirikimo ir gyvenimo būdo.

Freeimages – Asha ten Broeke nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas