Nors bulves dietologai ir peikia, nes jose gausu krakmolo – aukšto glikemijos indekso angliavandenio. Krakmolas organizme greitai suvirškinamas, ir žmogus pasijunta alkanas. Tada jis valgo dar. Sveikai maitinantis angliavandeniai turėtų sudaryti apie 55 proc. visų maisto medžiagų. Taigi bulvės kasdien neturėtų būti pagrindinis patiekalas, nors ir labai skanus.
Pavojingi tie produktai, kuriuose gausu krakmolo ir kurie buvo kaitinami aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, keptos bulvytės. Šitaip apdorojant produktus, susidaro nuodinga kancerogeninė medžiaga akrilamidas, kuris gali sukelti vėžį.
Modifikuotas krakmolas – tai krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys, todėl jis greičiau tirštėja. Jis naudojamas maisto pramonėje kaip tirštiklis, stabilizatorius. Su genetiškai modifikuotais organizmais jis neturi nieko bendro.
Šiltos bulvių salotos
2 bulvės, virtas kiaušinis, aliejus, druska, juodieji pipirai, 5 alyvuogės, petražolės, krapai.
Nuskustas, nuplautas bulves supjaustykite griežinėliais ir iškepkite aliejuje. Įmuškite į keptuvę kiaušinius ir mentele maišydami kepkite dar kelias minutes. Paskaninkite druska, prieskoniais. Patiekite su alyvuogėmis.
Pikantiška sluoksniuota mišrainė
3 virtos bulvės, virta morka, 300 g virtos kalakutienos, skardinė konservuotų ananasų, 2 marinuoti svogūnai, 400 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 virti kiaušiniai, 400 g majonezo.
Į gilų dubenį produktus dėkite sluoksniais: pirmas – sutarkuotos bulvės ir majonezas, antras – tarkuotos morkos, trečias – griežinėliais pjaustyti svogūnai, ketvirtas – smulkinta kalakutiena ir majonezas. Ant viršaus sudėkite ananasus ir užbarstykite susmulkintus kiaušinius. Viską apliekite majonezu ir apibarstykite sūriu. Prieš patiekdami mišrainę palaikykite šaldytuve apie 2 valandas.
Trinta bulvių sriuba
0,5 kg bulvių, 3 morkos, 2 svogūnai, 80 g fermentinio sūrio, 0,5 l pieno, druskos, krapų, petražolių, 100 ml grietinėlės.
Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas ir svogūnus nuvalykite, supjaustykite ir kelias minutes pakepinkite aliejuje. Sudėkite į puodą ir virkite su bulvėmis, kol suminkštės. Daržovių sultinį nupilkite, daržoves sutrinkite virtuviniu trintuvu. Supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą sūrį ir ant mažos ugnies dar pavirkite 8 minutes. Būtinai maišykite. Patiekdami įpilkite grietinėlės ir pabarstykite žalumynų.
Folijoje keptos bulvės su lašiša
4 didelės bulvės, 20 g sviesto, čiobreliai, 100 g aliejaus, 100 g fermentinio sūrio, svogūnas, 100 g lydyto sūrio, 100 g lašišos.
Bulves gerai nuplaukite, nusausinkite. Kiekvieną aptepkite aliejumi ir pabarstykite smulkintais čiobreliais. Suvyniokite į foliją, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros apie valandą. Svogūną susmulkinkite ir sumaišykite su kietuoju tarkuotu sūriu ir sviestu. Kai iškeps, kiekvieną bulvę atsargiai paspauskite, kad persiskirtų folija, o bulvė sutrūktų. Į bulvių vidų dėkite sūrio bei svogūnų masės ir dar pakepkite orkaitėje 5–7 minutes. Kai iškeps, ištraukite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite smulkintos lašišos, sumaišytos su lydytu sūriu.
Greitas bulvių patiekalas
0,5 kg bulvių, 0,5 kg maltos kiaulienos, svogūnas, druska, šaukštas aliejaus, šaukštas sviesto, šaukštelis raudonosios paprikos miltelių, maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštai pomidorų pastos, žiupsnis čiobrelių, šaukštas grietinės.
Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Pavirkite 15 minučių ir nupilkite vandenį. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje apkepkite bulves ir svogūnus. Atskirai pakepinkite maltą mėsą, supilkite pomidorų pastą, įberkite druskos, paprikos ir pipirų. Gerai išmaišykite, truputį pakaitinkite. Sudėkite keptas bulves, svogūnus ir čiobrelius. Vėl išmaišykite ir kepkite dar 10 minučių. Patiekite su grietine.
Virtos bulvės su padažu
0,5 kg bulvių, keli poro griežinėliai, 100 ml grietinės, 100 g liesos varškės, krapai, druska, malti juodieji pipirai.
Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, supjaustykite jas į keturias dalis ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite 175 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40 minučių. Kelis kartus pavartykite. Prieš išimdami pabarstykite druska. Nuplaukite porą ir supjaustykite jį griežinėliais, susmulkinkite krapus. Grietinę, varškę, poro griežinėlius ir krapus sumaišykite dubenyje, apibarstykite druska ir pipirais. Šiuo padažu apliekite bulves.
Bulvių plokštainis itališkai
0,5 kg luptų, plonais griežinėliais pjaustytų bulvių, 400 ml 3,5 proc. riebumo pieno, prieskoniai bulvėms, 65 g tarkuoto fermentinio sūrio.
Išvirkite bulvių riekeles piene. Tada pabarstykite prieskoniais ir sudėkite į kepimo indą, pateptą sviestu. Riekeles susluoksniuokite, tarp sluoksnių įdėkite sūrio, jo pabarstykite ir ant viršaus. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusvalandį, kol sūris apskrus. Patiekite karštą.
Pievagrybiai su bulvių koše
300 g bulvių košės, raugintas agurkas, 300 g pievagrybių, juodųjų pipirai, druskos, šaukštas sviesto.
Pievagrybius nuvalykite ir nuplaukite. Išimkite kotelius, o galvutes sveikas ištroškinkite svieste. Kotelius smulkiai supjaustykite, ištroškinkite, sumaišykite su bulvių koše ir pagardinkite pipirais. Mišiniu įdarykite pievagrybių galvutes. Ant kiekvienos jų uždėkite po griežinėlį agurko.
Vido Venslaviško nuotr.