• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Jos didenybė Bulvė

2014 26 rugsėjo
Jos didenybė Bulvė

Nors bulves dietologai ir peikia, nes jose gausu krakmolo – aukšto glikemijos indekso angliavandenio. Krakmolas organizme greitai suvirškinamas, ir žmogus pasijunta alkanas. Tada jis valgo dar. Sveikai maitinantis angliavandeniai turėtų sudaryti apie 55 proc. visų maisto medžiagų. Taigi bulvės kasdien neturėtų būti pagrindinis patiekalas, nors ir labai skanus.

Pavojingi tie produktai, kuriuose gausu krakmolo ir kurie buvo kaitinami aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, keptos bulvytės. Šitaip apdorojant produktus, susidaro nuodinga kancerogeninė medžiaga akrilamidas, kuris gali sukelti vėžį.

Modifikuotas krakmolas – tai krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys, todėl jis greičiau tirštėja. Jis naudojamas maisto pramonėje kaip tirštiklis, stabilizatorius. Su genetiškai modifikuotais organizmais jis neturi nieko bendro.

Šiltos bulvių salotos

2 bulvės, virtas kiaušinis, aliejus, druska, juodieji pipirai, 5 alyvuogės, petražolės, krapai.

Nuskustas, nuplautas bulves supjaustykite griežinėliais ir iškepkite aliejuje. Įmuškite į keptuvę kiaušinius ir mentele maišydami kepkite dar kelias minutes. Paskaninkite druska, prieskoniais. Patiekite su alyvuogėmis.

Pikantiška sluoksniuota mišrainė

3 virtos bulvės, virta morka, 300 g virtos kalakutienos, skardinė konservuotų ananasų, 2 marinuoti svogūnai, 400 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 virti kiaušiniai, 400 g majonezo.

Į gilų dubenį produktus dėkite sluoksniais: pirmas – sutarkuotos bulvės ir majonezas, antras – tarkuotos morkos, trečias – griežinėliais pjaustyti svogūnai, ketvirtas – smulkinta kalakutiena ir majonezas. Ant viršaus sudėkite ananasus ir užbarstykite susmulkintus kiaušinius. Viską apliekite majonezu ir apibarstykite sūriu. Prieš patiekdami mišrainę palaikykite šaldytuve apie 2 valandas.

Trinta bulvių sriuba

0,5 kg bulvių, 3 morkos, 2 svogūnai, 80 g fermentinio sūrio, 0,5 l pieno, druskos, krapų, petražolių, 100 ml grietinėlės.

Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas ir svogūnus nuvalykite, supjaustykite ir kelias minutes pakepinkite aliejuje. Sudėkite į puodą ir virkite su bulvėmis, kol suminkštės. Daržovių sultinį nupilkite, daržoves sutrinkite virtuviniu trintuvu. Supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą sūrį ir ant mažos ugnies dar pavirkite 8 minutes. Būtinai maišykite. Patiekdami įpilkite grietinėlės ir pabarstykite žalumynų.

Folijoje keptos bulvės su lašiša

4 didelės bulvės, 20 g sviesto, čiobreliai, 100 g aliejaus, 100 g fermentinio sūrio, svogūnas, 100 g lydyto sūrio, 100 g lašišos.

Bulves gerai nuplaukite, nusausinkite. Kiekvieną aptepkite aliejumi ir pabarstykite smulkintais čiobreliais. Suvyniokite į foliją, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros apie valandą. Svogūną susmulkinkite ir sumaišykite su kietuoju tarkuotu sūriu ir sviestu. Kai iškeps, kiekvieną bulvę atsargiai paspauskite, kad persiskirtų folija, o bulvė sutrūktų. Į bulvių vidų dėkite sūrio bei svogūnų masės ir dar pakepkite orkaitėje 5–7 minutes. Kai iškeps, ištraukite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite smulkintos lašišos, sumaišytos su lydytu sūriu.

Greitas bulvių patiekalas

0,5 kg bulvių, 0,5 kg maltos kiaulienos, svogūnas, druska, šaukštas aliejaus, šaukštas sviesto, šaukštelis raudonosios paprikos miltelių, maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštai pomidorų pastos, žiupsnis čiobrelių, šaukštas grietinės.

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Pavirkite 15 minučių ir nupilkite vandenį. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje apkepkite bulves ir svogūnus. Atskirai pakepinkite maltą mėsą, supilkite pomidorų pastą, įberkite druskos, paprikos ir pipirų. Gerai išmaišykite, truputį pakaitinkite. Sudėkite keptas bulves, svogūnus ir čiobrelius. Vėl išmaišykite ir kepkite dar 10 minučių. Patiekite su grietine.

Virtos bulvės su padažu

0,5 kg bulvių, keli poro griežinėliai, 100 ml grietinės, 100 g liesos varškės, krapai, druska, malti juodieji pipirai.

Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, supjaustykite jas į keturias dalis ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite 175 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40 minučių. Kelis kartus pavartykite. Prieš išimdami pabarstykite druska. Nuplaukite porą ir supjaustykite jį griežinėliais, susmulkinkite krapus. Grietinę, varškę, poro griežinėlius ir krapus sumaišykite dubenyje, apibarstykite druska ir pipirais. Šiuo padažu apliekite bulves.

Bulvių plokštainis itališkai

0,5 kg luptų, plonais griežinėliais pjaustytų bulvių, 400 ml 3,5 proc. riebumo pieno, prieskoniai bulvėms, 65 g tarkuoto fermentinio sūrio.

Išvirkite bulvių riekeles piene. Tada pabarstykite prieskoniais ir sudėkite į kepimo indą, pateptą sviestu. Riekeles susluoksniuokite, tarp sluoksnių įdėkite sūrio, jo pabarstykite ir ant viršaus. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusvalandį, kol sūris apskrus. Patiekite karštą.

Pievagrybiai su bulvių koše

300 g bulvių košės, raugintas agurkas, 300 g pievagrybių, juodųjų pipirai, druskos, šaukštas sviesto.

Pievagrybius nuvalykite ir nuplaukite. Išimkite kotelius, o galvutes sveikas ištroškinkite svieste. Kotelius smulkiai supjaustykite, ištroškinkite, sumaišykite su bulvių koše ir pagardinkite pipirais. Mišiniu įdarykite pievagrybių galvutes. Ant kiekvienos jų uždėkite po griežinėlį agurko.

Vido Venslaviško nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas