• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Pieną gerti – su saiku

2006 31 rugpjūčio
Pieną gerti – su saiku

Liesesnis – sveikesnis

Klaipėdos gydytojai ir dietologai neabejoja pieno produktų svarba. Tik perspėja, kad turintys priemaišų ir riebūs produktai naudos kūnui neteikia.

Bendrosios praktikos gydytoja Birutė Jankuvienė pripažino, kad specialistai nesutaria dėl pieno poveikio. Tačiau paskutiniaisiais duomenimis įrodyta, kad geriantys pieną svorio priauga mažiau.

„Tik svarbu vartoti kuo liesesnius produktus, geriausiai tinka 1-2 proc. riebumo“, – perspėjo gydytoja.

Tą patį patvirtino ir dietologė Teodora Kupšienė. Jos nuomone, pieno produktus vartoti galima drąsiai, bet reikia jausti saiką.

Pagal sveikos mitybos piramidę per dieną galima suvalgyti dvi porcijas pieno produktų. Anot T.Kupšienės, tai gali būti stiklinė pieno, 50 gramų liesos varškės ar 20 gramų lieso sūrio.

Vyresniems – su saiku

Jauniems žmonėms pieno produktai yra būtini dėl kalcio ir baltymų šaltinio. Brandesnio amžiaus žmonių organizmuose nėra pieno cukrų skaidančio fermento, todėl jiems pieną reikėtų gerti saikingai.

Dietologė T.Kupšienė sakė, kad trečdalio žemaičių organizmas pieno netoleruoja ir neretais atvejais gali paleisti vidurius, kilti įvairių virškinimo sutrikimų ir pakilti kraujospūdis.

Vyresniems žmonėms dietologė patarė verčiau vartoti rauginto pieno produktus arba geriant saldų pieną įberti specialaus fermento, kuris suskaido pieno cukraus fermentus. Tokiu būdu pieną ruošia dauguma užsieniečių, o dabar šios medžiagos galima nusipirkti ir Lietuvos vaistinėse.

Ledais neužkandžiauti

Nors ir priklauso pieno produktų grupei, ledai, glaistyti sūreliai, sūriai nėra labai naudingi žmogaus organizmui. Ypač šiuos produktus reikėtų riboti vaikams ir seneliams.

Gydytoja B.Jankuvienė perspėjo, kad leduose yra saldiklių ir priedų, kurių reikėtų vengti. Taip pat dauguma ledų yra labai riebūs, todėl juos reikėtų keisti varške ar varškės kremu.

Sūrių vyresniems žmonėms taip pat reikėtų atsisakyti. Pasak dietologės T.Kupšienės, ypač derėtų vengti fermentinių sūrių. „Juose yra daug druskos ir riebalų, o tai gali sukelti kraujospūdį ar padidinti cholesterolio kiekį“, – pasakojo dietologė.

Ožkos prišaukia ligą

Visoms ligoms gydyti taip reklamuojamas ožkų pienas, specialisčių teigimu, yra tik mitas.

Turintis daugiau vitamino A ir riebesnis nei karvės ožkos pienas tinka gydyti plaučių ligoms, alerginiams susirgimams. Nepaisant to, T.Kupšienė įsitikinusi, kad jis jokio stebuklo tiktai nepadaro, kaip mano daugelis žmonių.

Gydytoja B.Jankuvienė net perspėjo, kad geriantys ožkos pieną rizikuoja ir rimtesnėmis ligomis. „Ožkos ganosi krūmuose, kur daug erkių, todėl geriant pieną žmogus rizikuoja susirgti erkiniu encefalitu“, – pasakojo gydytoja.

Laima Valentaitė

"Klaipėda"

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas