• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Graikiniai riešutai: kuo naudingi ir kada juos valgyti?

2014 9 gruodžio
Graikiniai riešutai: kuo naudingi ir kada juos valgyti?

Gerina mąstymą ir stiprina organizmą

Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pasakoja, kad 2012 m. „British journal of nutrition“ buvo publikuotas tyrimas, kurio metu 8 savaites tirti 64 studentai. Pusei jų papildomai buvo duodama graikinių riešutų, kitai pusei – placebo. Nustatyta, kad studentai, gavę papildomą kiekį graikinių riešutų, pasižymėjo geresniu gebėjimu kritiškai mąstyti bei pateikti motyvuotas išvadas.

„Graikiniai riešutai pasižymi vienu didžiausiu baltymų kiekiu iš visų riešutų. Baltymai yra pagrindinė statybinė audinių ir organų medžiaga. Be to, baltymai – tai ir įvairūs hormonai, fermentai, krešėjimo faktoriai, imuninės sistemos elementai. Trumpai tariant, organizmas egzistuoja tik baltymų dėka, tad jų netekus arba gaunant nepakankamai, organizmo funkcijoms iškyla didelė rizika“, – sako E. Cikanavičiūtė.

Walnuts 4Freeimages.com – Krzysztof (Kriss) Szkurlatowski nuotr.

Anot gydytojos, šie riešutai taip pat pasižymi ir dideliu polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu. Vieno riešutų užkandžio porcija (30 g) turi net 10 g polinesočiųjų riebalų rūgščių, o iš jų – net 500 mg organizmui labai reikalingų omega – 3 riebalų rūgščių.

„Polinesočiųjų riebalų rūgščių, kitaip vadinamų nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, organizmas pats negamina ir turi gauti su maistu. Svarbiausios iš jų yra omega – 3 ir omega – 6 riebalų rūgštys. Nepakankamas šių riebalų rūgščių vartojimas siejamas su didesne širdies ir kraujagyslių rizika, metaboliniu sindromu, cukriniu diabetu, uždegiminiais ir net vėžiniais procesais organizme. Taip pat yra duomenų, kad nepakankamas polinesočių riebalų rūgščių vartojimas turi įtakos vaikų hiperaktyvumui, išsiblaškymui, emociniam ir intelekto vystymuisi, brandai, augimui“, – pasakoja E. Cikanavičiūtė.

Per dieną – iki 30 g riešutų

Gydytoja dietologė pasakoja, kad graikiniais riešutais galima keisti mažiau sveikus, dažnai vartojamus produktus, tokius kaip saldumynai, įvairūs kepiniai ar kiti maža maistine verte pasižymintys užkandžiai.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad 30 g riešutų turi apie 200 kalorijų, kurių ir pakanka vienam užkandžiui per dieną. Be to, reikėtų žinoti, kad šie riešutai neturi būti sūdyti, karamelizuoti ar įvilkti į kitus priedus“, – pataria gydytoja.

Pasak gydytojos, reikia pažymėti, kad daugiausiai antioksidantų yra graikinio riešuto luobelėje, kuri nors ir kartoka, bet yra labai naudinga sveikatai, todėl prieš valgant riešutą jos pašalinti nereikėtų.

Šviežiausi gruodį

Graikinių riešutų auginimas reikalauja atsidavimo ir kantrybės – pasodinus riešutmedį, tenka laukti nuo penkerių iki septynerių metų, kol medis išaugs ir duos derlių.

Graikiniai riešutai nuo seno buvo labiausiai paplitę aplink Kaspijos jūrą, kur buvo vadinami persiškais riešutais. IV amžiuje romėnai atvežė šiuos riešutmedžius į Europą ir nuo to laiko jie čia auginami. Dabar jų aptikti galima ir Lietuvoje.

Pasak riešutus ir džiovintus vaisius importuojančios bendrovės „Arimex“ vadovo Audriaus Janiūno, į mūsų šalį graikiniai riešutai atkeliauja iš Moldavijos ir Ukrainos.

„Graikinių riešutų derliaus nuėmimas pradedamas rugpjūčio pabaigoje, kai žali džiūstantys apyvaisiai pradeda skilinėti ir viduje esantys riešutai gali būti lengvai išimami. Parduotuvių lentynas šviežias riešutų derlius pasiekia lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje“, – pasakoja A. Janiūnas.

švieži graikiniai riešutai būna nekartūs, charakteringo skonio, o perlaužto branduolio spalva – balta, ne gelsva.

Freeimages.com nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas