• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Virtuvės šefės patarimai padės išlaikyti mėsą ilgiau šviežią

2015 22 balandžio
Virtuvės šefės patarimai padės išlaikyti mėsą ilgiau šviežią

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai priklausanti žinoma virtuvės šefė Honorata Lyndo sako, kad nors mėsos lietuviai suvartoja daug, kai kurie vis dar neteisingai ją laiko ir apdoroja.

„Skirtingos rūšies mėsa pasižymi skirtingomis skoninėmis ir organizmui naudingomis savybėmis, – sako H. Lyndo. – Pavyzdžiui, vištiena yra viena liesiausių mėsų, kuri gerina virškinimą, o ją vartojant vietoje kiaulienos, širdies ligų riziką galima sumažinti kelis kartus. Tačiau perkant, laikant šaldytuve ir gaminant vištieną ar kitos rūšies mėsą, svarbu atkreipti dėmesį į kelis patarimus, kurie padės išvengti dažnai daromų klaidų – tinkamai prižiūrint produktą, galima net prailginti galiojimo laiką.“

6 Honoratos Lyndo patarimai, padėsiantys ilgiau išlaikyti šviežią ir skanią mėsą:

1. Iš parduotuvės parsineštą mėsą reikėtų išimti iš polietileninių maišelių, kuriuose greičiau dauginasi įvairios bakterijos. Produktą geriausia uždengti maistine plėvele arba folija, laikyti inde su dangčiu – tai ne tik apsaugo nuo bakterijų plitimo, bet ir neleidžia mėsai įsigerti pašalinių kvapų iš svogūno, česnako ar kitų intensyvaus aromato produktų;

2. Mėsą plauti galima tik prieš pradedant gaminti, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi. Nuplovus mėsą, ją patariama švelniai nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir laikyti 0-2 laipsnių temperatūroje. Renkantis mėsą parduotuvėje, svarbu atkreipti dėmesį, ar ji nėra gausiai išskyrusi skysčio.

3. Lėčiau genda didelis gabalas mėsos – supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną. Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo – juos geriausia panaudoti iš karto arba laikyti šaldiklyje.

4. Tinkamai laikoma mėsa išlieka šviežia iki 2-3 dienų, naudojant vakuumatorių – dar ilgiau, iki 7 dienų. Iki 5 dienų šviežią mėsą galima išlaikyti ją įtrynus aliejumi ir prieskoniais, tačiau druskos, kuri ištraukia skysčius, geriau nedėti.

Freeimages.com – Igor Cardozo nuotr.

5. Šviežia mėsa turėtų būti laikoma atskiroje nuo kitų produktų lentynoje, kad joje esančios bakterijos nepatektų ant dešros, sūrio ar kitų maisto produktų, kurie prieš vartojimą nėra plaunami. Mėsai tinkamiausia apatinė šaldytuvo lentyna, kurioje geriausias mikroklimatas.

6. Planuojantiems iškylauti gamtoje, tačiau neturintiems šaltkrepšio, mėsą patariama suvynioti į audeklą, išmirkytą citrinos sultyse – tai leis prailginti jos šviežumą bent porai valandų. Citrinos sultis gali pakeisti ir marinatas aliejiniu pagrindu, kuris visiškai apsemtų mėsos gabalėlį ir neleistų patekti orui.

Svarbu atminti, kad neužtenka vien tik vadovautis minėtais patarimais tam, kad būtų išsaugota tinkama kokybė – kiekvienai mėsos rūšiai, jos gaminiui ar pusgaminiui tinkama skirtinga temperatūra, todėl būtina atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytą optimalią temperatūrą ant pakuotės. Taip pat, nereikėtų tikėtis, kad parduotuvėje pirkta ir tik po pusdienio į šaldytuvą įdėta mėsa išsaugos kokybę ir savo gerąsias savybes.

Asm. albumo nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas