Drėgnose vietose, aukštapelkėse, raistuose, samaninėse pelkėse ir miškuose renkamos šios rūgštaus skonio uogos pasižymi antimikrobiniu poveikiu, naudingos gydant žaizdas. Spanguolės turi medžiagų, kurios padeda įveikti sąnarių skausmus, atgauti jėgas, papildyti vitaminų atsargas (uogose gausu vitaminų B, C, P, PP), pašalinti kenksmingus junginius iš organizmo. Jose esantys pektinai lengvai jungiasi su radioaktyviaisiais ir sunkiaisiais metalais, todėl gali būti naudojamos tam tikrais apsinuodijimo atvejais.
Spanguolės ilgai negenda, nes jose yra daug tam tikros organinės rūgšties, kuri uogas tarsi užkonservuoja. Neapdorotos šviežios uogos gali būti laikomos iki 8 mėn. vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje. Spanguoles taip pat galima sutrinti ir laikyti šaldytuve arba užšaldyti iki –18 °C.
Bruknės padeda nuo skorbuto, uždegimų, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina kraujospūdį. Šios raudonos miško uogos pasižymi ir antibakteriniu poveikiu. Bruknėse esančios veikliosios medžiagos ypač veiksmingai naikina puvimo, vidurių šiltinės ir pūlinių bakterijas, daugelį parazitinių grybelių. Bruknės turi daug vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Jose gausu natūralaus cukraus, pektinų, C, P ir B grupės vitaminų, karotino, geležies, kalio, kalcio, mangano. Sergant avitaminoze patartina valgyti šviežias uogas arba gerti jų sultis.
Pixabay.com/skeez nuotr.
Žalios, mirkytos ir virtos uogos naudingos sergant gastritu, esant sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui. Šviežias uogas ar sultis naudinga gerti, kai padidėjęs kraujospūdis. Bruknės, kaip ir spanguolės, ilgai negenda, nes jose yra daug tam tikros organinės rūgšties, apsaugančios bruknes nuo rūgimo ir pelėjimo, jeigu jos laikomos švariame inde, vėsiai. Bruknių galima ir prisidžiovinti, o vėliau naudoti vietoj razinų. Šiais laikais patogiausia šių uogų užsišaldyti šaldiklyje (iki –18 °C).
Lijana Cibulskienė
Pixabay.com/PublicDomainPictures nuotr.