• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Arčiau gamtos

Biodinaminiai produktai: tikro maisto sugrįžimas

2016 26 vasario
Biodinaminiai produktai: tikro maisto sugrįžimas

Netenka maistinės vertės

Mokslininkai vis dažniau perspėja, kad intensyvios žemdirbystės pasekmės gali būti neprognozuojamos. Jie pabrėžia, kad gausiai naudojami pesticidai, cheminės trąšos sekina gyvybines dirvožemio jėgas, nualintoje žemėje išauginti produktai netenka maistinės vertės.

Todėl ieškoma būdų, kaip nenualinti dirvožemio ir išauginti kokybišką produktą. Vienas tokių – biodinaminis ūkininkavimas. Neatsitiktinai tuo užsiimantieji yra susibūrę į pasaulinę organizaciją „Demeter“, kurios pavadinimas susietas su graikų mitologijos žemės derlingumo ir žemdirbystės deive Demetra.

Gyvas maistas

Pasak Ilzenbergo dvaro (Rokiškio r.) savininko, pasiryžusio iš griuvėsių prikeltoje dvarvietėje įkurti biodinaminį ūkį, Vaido Barakausko, biodinaminiais principais paruošti produktai pirmiausia yra stipresni energetiškai, nes gaminami rankomis, su meile bei atsidavimu ir laikantis tam tikrų ūkininkavimo principų.

„Tai – gyvas maistas, ne tik užpildantis skrandį turiniu, bet ir suteikiantis gyvybinių energijų visoms organizmo sistemoms“, – įsitikinęs jis.
Tokie produktai skiriasi savo sudėtimi: turi daugiau baltymų, vitaminų, svarbių mineralinių medžiagų (kalcio, magnio, geležies, chromo) bei antioksidantų. Maistas yra švelnaus natūralaus skonio, nes gaminant nenaudojami jokie skonio stiprikliai ar kitos medžiagos.

Pixabay.com/Juan Roman nuotr. 

„Ilgą laiką veikiami prasto maisto su stipriais priedais (saldikliais, skonio stiprikliais, įvairiais padažais) mūsų receptoriai atpranta atskirti gerą maistą nuo prasto. Tačiau organizmas tą skirtumą jaučia ir po tam tikro laiko praneša mums ligomis. Ilgiau pavalgę produktų tik iš biodinaminio ūkio, pajusite, kad net jų skonis ir kvapas yra turtingesnis“, – aiškino V.Barakauskas.

Natūralūs priedai

Biodinaminiu būdu išauginti produktai neužteršti jokiais pesticidais, herbicidais ir kitais chemikalais bei priedais. Štai ekologiniame ūkyje leidžiama naudoti kelias mažiausiai kenksmingas pesticidų rūšis (pvz., Didžiosios Britanijos sertifikuotojas leidžia naudoti keturias), o neekologiškame ūkyje leistinos daugiau nei 300 rūšių. Dėl to įprastiniuose maisto produktuose dažnai randama pesticidų likučių.

Biodinaminiame ūkyje naudojami tik natūralūs priedai (druska, svogūnai, pienas ir pan.) ir preparatai (pūdytas galvijų mėšlas, kvarcinis smėlis ir vaistažolės). Jie suteikia dirvai ir joje augantiems augalams naujų jėgų – „dinamikos“. Tokia dirva kasmet tampa derlingesnė.

Tausoja gamtą

„Biodinamika laikoma aukščiausia ekologijos pakopa. Tai – natūrali žemdirbystė, paremta įvairių gamtos energijų ir jėgų veikimu bei jų panaudojimu. Biodinaminis ūkis veikia kaip uždara ekologinė sistema, per daugelį metų išsivalanti nuo bet kokių teršalų likučių“, – pasakojo dvaro savininkas.

Kaip teigia biodinaminės žemdirbystės šalininkai, toks ūkininkavimas pirmiausia yra pasaulėžiūra, o tik paskui produkcija. Biodinaminiai ūkiai siekia atstatyti žemės humusingąjį sluoksnį, prisidėti prie sveiko ir gyvybingo dirvožemio ir planetos išsaugojimo.

Vikipedija/Airelle nuotr.

„Ūkininkaujant tokiu būdu tausojama gamta ir aplinka, mažinamas užterštumas, palaikoma augalų įvairovė, nesunaikinami aplinkoje esantys augalai, vabzdžiai ir gyvūnai. Naudojamos mažiausiai teršiančios pakuotės, gamyba organizuojama maksimaliai išnaudojant vietinius išteklius. Taip pat užtikrinama auginamų gyvūnų gerovė, kuri nulemia ir maisto kokybę“, – pabrėžė V.Barakauskas.

Aigustė Tavoraitė

Pixabay.com/Gerd Altmann nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Biodinaminiai produktai: tikro maisto sugrįžimas

Biodinaminiai produktai: tikro maisto sugrįžimas

2016 26 vasario
Pažinusi savyje visatą, atrado ir sveikatą

Pažinusi savyje visatą, atrado ir sveikatą

2015 1 gruodžio
Kvėpavimo galia

Kvėpavimo galia

2015 6 liepos
Kibiras šalto vandens pakeitė įpročius

Kibiras šalto vandens pakeitė įpročius

2015 31 kovo
E. Šimkūnaitės palikimas: „Nėr negydančių žolynų, bet razumno iš durno nepadarys ir jie“

E. Šimkūnaitės palikimas: „Nėr negydančių žolynų, bet razumno iš durno nepadarys ir jie“

2015 18 kovo
Kvapus reikia uosti ne nosimi, o širdimi

Kvapus reikia uosti ne nosimi, o širdimi

2014 3 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas