• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Kaštonas gydo venas ir kosulį

2014 1 liepos
Kaštonas gydo venas ir kosulį
Kaštoną, kaip savotišką teigiamų emocijų šaltinį, galėtų prisiminti gydantieji ne žmogaus kūną, o dvasią. Beje, ne tik pavasarį jis puikiai nuteikia. Rudenį po kojomis atsiveriantis dygliuotas žalias kamuoliukas ir spindintis kaštono vaisius pradžiugina žmones kaip vaiką naujas žaislas.

Medus – kosuliui malšinti

Žinynai, kalendoriai neaplenkia dabitos kaštono, randa jame gydomųjų, švarinamųjų, maistingųjų galių. Ir ne taip jau mažai.

Puikus esąs kaštonų žiedų medus, tinka organizmui stiprinti, kosulį malšinti.

Labai senoje knygelėje nurodoma, kad reikia į miltelius sugrūsti nuluptus kaštonų vaisius, užpilti baltuoju vynu, suplakti, palaikyti kiek laiko ir gerti po šaukštą kelis kartus per dieną nuo drugio, kosulio ir džiovos.

Tinka nuo hemorojaus

Žolelių žinovai gydymo reikalams naudoja jaunų kaštonų šakelių žievę, žiedus, lapus ir, žinoma, vaisius. Pasak žolininkų, kaštonai labiausiai gydo venų išsiplėtimą, hemorojų. Tinka ir odos ligoms, sunkiai gyjančioms žaizdoms, ūmiam bronchitui gydyti. Kaštono preparatai mažina kraujo krešėjimą, didina venų pralaidumą, stiprina kraujagyslių sieneles.

Žieves reikia skusti anksti pavasarį, žiedus skinti, kol dar ne visi išsiskleidę, lapai skabomi birželį, o vaisiai renkami, kai patys nukrenta.

Iš lapų – arbata

Vieną valgomą šaukštą sudžiovintų ir susmulkintų kaštonų lapų arba vieną arbatinį šaukštelį džiovintos ir sumaltos žievės miltelių užpilti puse litro vandens, užvirinti ir ant silpnos ugnies virinti 15 minučių. Ataušinti, nusunkti ir gerti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. Padeda sergantiems reumatu, podagra, bronchitu, tuberkulioze, pablogėjus virškinimui.

Tinka gerti ir įtrinti

Vertingi yra spiritiniai kaštonų antpilai. 50 g džiovintų žiedų užpilti puse litro kuo stipresnės degtinės ar spiritu, laikyti ne mažiau kaip dvi savaites, nusunkti ir gerti po 30 – 40 lašų 4 kartus per dieną – nuo kojų venų išsiplėtimo, hemorojaus, vidurių užkietėjimo. Nuo tų pačių negalavimų padeda šviežios kaštonų žiedų sultys, geriamos po 20 – 25 lašus 4 kartus per dieną. Spiritinis antpilas tinka skaudamiems sąnariams įtrinti.

Liaudies medicinos praktikai teigia, kad sąnarių skausmus malšina susmulkintų kaštonų vaisiai, užpilti paprasčiausiu actu.

Mažina kraujo krešėjimą

Svarbu tinkamai išdžiovinti kaštonų lapus, žieves, žiedus. Gerai vėdinamoje vietoje paskleisti plonai ir dažnai vartyti. Neluptus kaštonų vaisius galima džiovinti ir saulėje.

Jei turite pernykščių sudžiūvusių kaštonų vaisių, lupkite, smulkinkite, užpilkite – tiks.

Kadangi kaštonų preparatai mažina kraujo krešėjimą, būtina pasitarti su gydytoju. Beje, gydytojo konsultacija visada reikalinga imantis bet kokio ilgesnio gydymosi žolelėmis.

Švarai ir duonai

Skandinavijos šalys, kur kaštonai taip pat yra gana naujas augalas, iš kaštono vaisių išmoko daryti puikią skalbimo priemonę, o kas liko… sunaudoti maistui. Sumaltus kaštonų vaisius užpila šiltu vandeniu su trupučiu sodos, laiko parą, kartkartėmis permaišydami, paskui nusunkia ir gauna pačią ekologiškiausią skalbimo priemonę vilnai ir šilkui skalbti.

Likusią kaštonų masę daug kartų perplaudavo vis nauju vandeniu ir senovėje dėdavo į kepamą duoną.

Brangios kosmetikos pramonėje kaštonai iki šiol naudojami. Naudoja ir farmacijos pramonė.

 
Janina ZVONKUVIENĖ
“Klaipėda”
Aigustės Tavoraitės nuotr.
Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas