• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Tradiciniai patiekalai įprasmina šventinį stalą

2017 22 gruodžio
Tradiciniai patiekalai įprasmina šventinį stalą

Egzaminas skrandžiui

R.Stuko pastebėjimu, sveikata ir mityba kasdien dėmesingai besirūpinantiems žmonėms nereikėtų išgyventi, jei per šventes šiems griežtiems principams bus kiek nusižengta.

„Kai kalbame apie sveikos mitybos rekomendacijas, suprantame, kad turime jų nuolatos laikytis. Tikrai nieko baisaus, jei per šventes nuo jų šiek tiek ir nukrypsime. Aišku, ar tai būtų šventės, ar ne, persivalgyti nereikėtų“, – pabrėžė specialistas.

„Reikia išmokti mėgautis maistu, kad šventė netaptų skrandžio prikimšimu maisto produktais. Gal sveikata kitą kartą nuo to labai ir nepablogės, bet koks malonumas, kai drabužis veržia ir žmogui sunku kvėpuoti“, – sako profesorius Rimantas Stukas

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad bėda dažniausiai būna ta, jog ne tik suvalgomas didelis maisto kiekis, bet ir sumaišoma daug patiekalų. „Tuomet apkraunamas visas organizmas. Iš karto kenčia virškinamasis traktas, kasos ir skrandžio fermentai ne visada sugeba susitvarkyti su tokiu neįprastai dideliu maisto kiekiu. Būna atvejų, kai paūmėja lėtinės ligos, dėl virškinimo problemų žmonės patenka net ir į ligoninių priėmimo skyrius. Be abejo, čia ir alkoholis blogą darbą padaro. Kiekvienas sąmoningas žmogus supranta, kad jo reikėtų vengti“, – aiškino R.Stukas.

Pasisotinama po kąsnelį

Pasak pašnekovo, nors patiekalų ant šventinio stalo būna daug ir įvairių, dažnai jie esti riebesni (nesvarbu, tai augaliniai ar gyvuliniai riebalai), taigi dažniausiai ir mažiau sveiki, paprasta taisyklė – ragauti jų po nedidelį kąsnelį.

Pixabay.com/vivienviv0 nuotr.

„Nors iš pradžių „valgome“ akimis, visų šių gražiai atrodančių ir skaniai kvepiančių patiekalų į lėkštę reikėtų dėti po labai nedidelį kiekį – po šaukštą vienos, kitos mišrainės, žuvies gabaliuką. Visų patiekalų paragavus nedideliais kiekiai nelieka rizikos persivalgyti. Juo labiau sotumo jausmas ateina ne iš karto. Taigi vertėtų padaryti ir pauzę tarp valgymų, šventimas neturi būti vien sėdėjimas prie stalo“, – kalbėjo specialistas.

Profesorius pridūrė, kad reikia nepamiršti vartoti skysčių – paprasto ar mineralizuoto vandens, gaivos. „Skysčiai sudaro tam tikrą tūrį, padeda maistui įmirkti virškinamosiomis sultimis ir virškinimas būna lengvesnis, – sakė R.Stukas. – Jei jau pajaučiami negalavimai, nevirškina, vargina pilvo pūtimas, reikėtų stengtis pajudėti, pavaikščioti, atsigerti vandens. Kraštutiniu atveju reikia kreiptis į medikus pagalbos.“

Perduoda iš kartos į kartą

Nors šventė neturėtų susivesti vien į valgymą, profesorius kartu akcentavo šventinių patiekalų išskirtinę reikšmę. „Gerai, kad tradiciniai lietuviški šventiniai Kūčių, Kalėdų patiekalai nedingsta nuo mūsų stalo. Tai svarbus šventės elementas. Juos valgė mūsų tėvai, seneliai, neretai receptai perduodami iš kartos į kartą, saugomi, stengiamasi išlaikyti receptų autentiškumą. Šis tęstinumas ir įprasmina šventę, suteikia sakralumo.

Aišku, šiandien yra galimybių įsigyti jau pagaminto maisto parduotuvėje, tačiau tai, aišku, niekada neatstos namuose ruoštų valgių. Susėdimo prie stalo, valgymo prasmė – tai turėtų būti daugiau nei patiekalas, o paliesti šeimos, giminės istoriją, turėti ir kultūrinį užtaisą“, – kalbėjo R.Stukas.

Aigustė Tavoraitė

Pixabay.com/Daria-Yakovleva nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas