Šis teiginys remiasi kelių mokslinių tyrimų, kurių metu buvo stebimas kardiologijos klinikos pacientų racionas, rezultatais. Pagal juos obuoliai, iš kurių organizmas puikiai pasisavina mikroelementus (ypač geležį) bei vitaminą C, širdies ligomis sergantiems žmonėms tiesiog būtini.
Ypatinga trauka šiems vaisiams, anot medikų, byloja apie padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje arba beprasidedančias širdies problemas. Dėl ligos kintant vieniems ar kitiems fiziologiniams procesams, organizmas ima pats „sufleruoti“, ko jam reikia.
Žmonės, kurių organizme padidėjęs cholesterolio kiekis, turėtų kasdien suvalgyti nors penkis obuolius. Taip pat naudinga valgyti rupiai maltus avižinius dribsnius su sėlenomis, avižų sėlenas. Tinkamas produktas yra ir jūrų žuvys: lašišos, skumbrės, silkės. Jos teigiamai veikia cholesterolio koncentraciją organizme dėl omega-3 riebalų rūgščių.
Cholesterolio kiekis sumažės, jei kasdien bus valgomos morkos, svogūnai, česnakai, pupelės, avokadai, petražolės, šaltai spaustas alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus.
Citrinos gerina kepenų funkciją, virškinimą, stiprina organizmą, mažina nuovargį. Įlašinkite keletą lašų citrinos sulčių į vandens stiklinę ar kavos puodelį, jei norite atsikratyti galvos skausmo.
Apelsinai gerina maisto virškinimą, kraujo cirkuliaciją ir stiprina širdį. Reguliariai vartodami apelsinus, pašalinsite iš organizmo nuodingąsias medžiagas, pakelsite tonusą, pagerinsite darbo kokybę ir nuotaiką. Tai puikus rytinio kavos puodelio pakaitalas.
Citrinos ir apelsinai labai naudingi hipertonijos pradžioje, jie padeda, jei padidėjusi skydliaukė. Naudingas toks mišinys: sutarkuokite pusę citrinos su žievele ir sumaišykite su cukrumi. Valgykite po šaukštą 3 kartus per dieną.
Mokslininkai tvirtina, kad ligas galima klasifikuoti pagal žmonių kaprizus maistui.
Pavyzdžiui, nenumaldomas citrinų noras gali įspėti apie tulžies pūslės ir kepenų ligas, „aistra“ šviežių baltagūžių kopūstų salotoms – apie sutrikusią žarnyno veiklą.
Žmonėms, negalintiems gyventi be alyvuogių, derėtų pasitikrinti skydliaukę. O tiems, kuriems visą laiką beprotiškai norisi ledų arba pyragaičių su plakta grietinėle – atkreipti dėmesį į stuburą bei galūnes.
PARENGĖ L.ŽUKAITĖ
“Sekundė”
Vytauto Prekevičiaus nuotr.