• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Ekologiška aplinka

Švarus oras virtuvėje

2006 7 gruodžio
Švarus oras virtuvėje

Plokšti funkcinės klasės gartraukiai būna lenkto stačiakampio formos. Gaminami ir modeliai su ištraukiamu garų traukimo mechanizmu. Patogūs į baldus montuojami gartraukiai: net sudėtingus modelius galima paslėpti spintelėje.

Pagrindiniai reikalavimai

Pagal sanitarijos reikalavimus, per valandą patalpoje oras turi pasikeisti dvylika kartų. Norint nusipirkti tinkamiausią modelį, reikia apskaičiuoti virtuvės tūrį ir padauginti iš dvylikos.

Daugumos gartraukių našumas yra 300-700 kub.m/val. Visi turi keletą galios reguliavimo pakopų. Dažniausiai naudojama mažiausioji galios pakopa. Pačios didžiausios traukimo galios prireikia tik kai išbėga kaitinamas pienas ir pridega žuvis.

Kas geriau

Virtuvės garai gali būti išleidžiami tiesiai į lauką ar ventiliacijos angą arba perleidžiami per aktyvintosios anglies filtrą ir grąžinami atgal.

Gartraukiai, ištraukiantys garus į lauką, efektyvesni. Jų filtrai neprisigeria kenksmingų medžiagų, išsiskiriančių degant dujoms. Tačiau juos sudėtinga įrengti: iki ventiliacijos angos reikia nutiesti vamzdžius ir padaryti atskirą angą. Jeigu ventiliacija toli, oro vamzdžiai bus labai ilgi, mažės gartraukio našumas.

Renkantis gartraukį svarbu ir jo keliamas triukšmas. Monotoniškas, nors ir labai tylus gausmas dirgina klausą. Gartraukiui veikiant pirmu greičiu, vidutinis triukšmo lygis yra 48-54 dB. Didinant traukimo greitį, triukšmas didėja.

Daugelis gamintojų variklį ir ventiliatorių slepia specialiuose apvalkaluose. Geriausia, kai apvalkalas yra iš plastiko: ši medžiaga kelia mažiausiai triukšmo. Tarp variklio ir ventiliatoriaus korpuso ir apvalkalo dedami papildomi antivibraciniai tarpikliai.

Optimalus variantas – rinktis gartraukį, kurio greičiai perjungiami tolygiai, arba naudoti mažiausią traukimo galią.

Naujos galimybės

Gartraukis turi sutraukti visus kvapus bei garus, todėl gaminamas tokio pločio kaip viryklė ir montuojamas ne aukščiau kaip 65-85 cm virš viryklės. Vis dėlto dalis garų pasklinda. Nauji gartraukiai turi savotišką oro užtvarą: naudojant unikalios konstrukcijos ventiliatorių, prie gartraukio krašto sūkuriuoja oro srautas, visus garus ir nemalonius kvapus nukreipiantis tiesiai į filtrą.

Riebalus sugeriantis filtras neleidžia oro traukimo vamzdžiams ir gartraukiams užsiteršti iš vidaus. Tokie filtrai gaminami iš metalo, aliuminio arba plieno.

Papildomi anglies filtrai rengiami gartraukio viduje. Jie sugeria kvapus gartraukiui veikiant recirkuliacijos režimu. Tokie filtrai gali būti naudojami pusantrų metų.

Yra modelių, kurie turi ultragarso jutiklį. Tereikia įjungti viryklę, ir jutiklis, gavęs signalą, įjungia apšvietimą ir gartraukį. Jeigu kas nors pridega, ventiliatorius pats pradeda veikti didele galia. Kai tik viryklė išjungiama, gartraukis ima veikti mažiausiąja galia ir po dešimties minučių išsijungia.

Ne mažiau patogus intervalų režimas. Gartraukiui veikiant šiuo režimu, į virtuvę nuolat tiekiamas gaivus oras. Įrenginys automatiškai įsijungia kas nustatytą laiką. Kad gartraukis neperkaistų, naudojamos apsauginės išsijungimo funkcijos. Variklis sustoja po 10 valandų nepertraukiamo veikimo.

“Panevėžio balsas”

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Kokybės tyrimai: koks vanduo saugesnis – iš čiaupo ar šaltinio

Kokybės tyrimai: koks vanduo saugesnis – iš čiaupo ar šaltinio

2021 23 vasario
KTU tyrimas: buitiniai katilai išskiria tūkstančius kartų daugiau nuodingų medžiagų nei energetiniai

KTU tyrimas: buitiniai katilai išskiria tūkstančius kartų daugiau nuodingų medžiagų nei energetiniai

2021 18 vasario
Kaip vanduo gali apsisaugoti nuo ore tykančių virusų?

Kaip vanduo gali apsisaugoti nuo ore tykančių virusų?

2021 4 vasario
Kodėl fejerverkus jau keičia lazerių šou

Kodėl fejerverkus jau keičia lazerių šou

2020 29 gruodžio
Norite susikurti tvaresnes Kalėdas ir išleisti mažiau – nuo ko pradėti?

Norite susikurti tvaresnes Kalėdas ir išleisti mažiau – nuo ko pradėti?

2020 22 gruodžio
Prof. Laima Česonienė: „Tikėtina, jog didėjanti tarša plastiku yra susijusi su veido kaukių vartojimu“

Prof. Laima Česonienė: „Tikėtina, jog didėjanti tarša plastiku yra susijusi su veido kaukių vartojimu“

2020 23 lapkričio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas