• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Pavasario vaistinių augalų karalienė – dilgėlė

2010 16 gegužės
Pavasario vaistinių augalų karalienė – dilgėlė

Dilgėlė — ir vaistinis, ir maistui naudojamas vitaminingas augalas. Žmogui ji ypač naudinga po žiemos, mat tada organizmas būna išsekintas pavasario avitaminozės. Mano senelė dilgėlę vadindavo pavasario vaistinių augalų karaliene.

Dilgėlė neauga tik tropikuose ir už speigračio. Lietuvoje plačiausiai paplitusi daugiametį didžioji dilgėlė. Šia dilginamaisiais plaukeliais apaugęs žolinis augalas (piktžolė) išauga iki 60-150 centimetrų. Auga šiukšlynuose, patvoriuose, miškuose ir krūmuose. Žydi liepos-spalio mėnesiais.

Senelė dilgėlės lapus rinkdavo augalo žydėjimo metu. Džiovindavo gerai prapučiamoje vietoje. Medumi, kuriame būdavo virinami dilgėlės lapai, patardavo gydytis nuo dusulio. Acte pavirintu dilgėlių šaknų nuoviru liepdavo plauti plaukus, jei jie slinkdavo ar atsirasdavo pleiskanų.

Savo receptą užėjus reumato skausmams turėjo ir senelis. Skaudamą vietą pirtyje jis ilgai plakdavo iš dilgėlų surišta vanta.

šviežių, susmulkintų dilgėlių lapų antpilu senelė gydydavo cukrinį diabetą. 5-6 šaukštus susmulkintų lapų užpildavo stikline verdančio vandens. Šiltai aprištame inde antpilui leisdavo nusistovėti apie valandą laiko. Gerti patardavo prieš valgį po arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Padėti turėdavusios ir į sriubas beriamos susmulkintos dilgėlės.

Patyrę žvejai gerai žino ir baktericidines dilgėlių savybes. Karštą dieną dilgėlių lapais jie perdeda šviežią žuvį, kad nesugestų, kol parneš namo.

Maistui dilgėle naudoja šiaurės Kaukazo ir Užkaukazės tautų šeimininkės. Iš jaunų dilgėlių verdami gardūs barščiai. Daromi virtinukai, salotos, pyragėliai.

Viešėdamas šiaurės Osetijoje sužinojau, jog palaikytos verdančiame vandenyje dilgėlės nebekanda. Truputį pavirtos sūdytame vandenyje, kartu su špinatais ir rūgštynėmis, trumpai patroškintos svieste su česnakais ir sumaišytos su kietai virtu kapotu kiaušiniu, dilgėlės tampa nuostabiu įdaru virtinukams ir mieliniams pyragėliams.

Kaukazietės šeimininkės pasirūpina, kad iš patvorių dilgėlės parsikraustytų į lysves šalia vynuogių. O prireikus žirklėmis bematant prisikerpa jų lapelių.

Ragavau, negalėjau atsiragauti dagestanietiškų salotų. Maždaug pusė kilogramo dilgėlių apverdama sūriame vandenyje.

Dilgėlė neturi ryškaus skonio. Todėl į salotas pridedama saujelė supjaustytų rūgštynių. Įdedami svogūno laiškai, kelios petražolės, kalendros, krapų. Trys, keturios česnako skiltelės ištrinamos druska. Po to atskiedžiamos poroje šaukštų acto. Viskas sumaišoma. Pridedamas šaukštas, truputis pipirų ir paprikos.

Kaukazietės dilgėlių pasidžiovina ir žiemai. Sutrintos į miltus jos sudedamos į sandarius indus. O paskui naudojamos sriuboms ir padažams.

Mano senelė jaunų dilgėlių dėdavo į raugintų kopūstų sriubą, barščius. Dilgėles puodan dėdavo tik sriubai baigiant virti, kad mažiau suirtų vitaminai. Gardūs būdavo iš dilgėlių ir rūgštynių virti barščiai.

Dilgėlę senelė dar vadindavo neturtinga lino giminaite. Prastesniams prosenelių audiniams tikdavusią dilgėlę, kaip pluoštinį augalą, išstūmė atvežtinė medvilnė. Dar dvidešimtojo amžiaus pradžioje Sibiro tautelės be dilgėlės nepažinojo kito pluoštinio augalo. Po kailiniais viršutiniais drabužiais Sibiro gyventojai vilkėdavo tik dilgėliniais baltiniais.

Algirdas DANKISAS

Jono TAMULIO nuotr.

"šiaulių kraštas"

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas