• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Sveikų pusryčių receptas

2008 22 balandžio
Sveikų pusryčių receptas

Nusivylė parduotuvių pasiūla

„Parduotuvėse siūlomi sveiki pusryčiai iš tiesų nėra tokie sveiki, kaip skelbia etiketės. Į sausus pusryčius neretai pridedama cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas. Be to, jų grūdai yra pakaitinti, sudrėkinti, o paskui suspausti, todėl juose nelieka daug naudingų žmogaus organizmui medžiagų“, – aiškino neseniai Lietuvoje viešėjusi sveikos mitybos šalininkė iš Vokietijos Ch.Albert.

Fėmarno saloje Baltijos jūroje 49 metų vokietė prižiūri bio-ūkį ir plėtoja ekologinį turizmą. Ch.Albert jau dvidešimt metų kas rytą mėgaujasi pačios pasigamintais sveikais pusryčiais, juos mielai valgo ir jos vyras ūkininkas bei trys suaugusios dukros.

Pusryčių pagrindą sudaro sveiki, ką tik sumalti grūdai, užpilti šaltinio vandeniu, baltyminiai riebalai (grietinė arba plakta grietinėlė) ir įvairūs pagardai: vaisiai, uogos, riešutai, saulėgrąžų ar moliūgų sėklos, citrinų sultys.

Panaudoja ir vaisių žieveles

Anot Ch.Albert, nevirtai pusryčių košei tinka visi grūdai – kviečiai, rugiai. Kad kasdien neatsibostų valgyti tą patį, į grūdus įmaišo maltų grikių, sorų, avižų, miežių.

„Svarbu kiekvieniems pusryčiams suteikti skirtingą skonį“, – patirtimi dalijosi vokietė, kasdienį rytinį valgį siūlanti pagardinti vanile, cinamonu ar razinomis. Ji pabrėžė, jog maistas turi patikti ne tik skrandžiui, bet ir akims. Ch.Albert pasakojo, kad iš vakaro sumaltus grūdus reikia užpilti vandeniu, kad išbrinktų (vandens nepadauginkite – jį grūdai turi sugerti). Jei pamiršome tai padaryti, nieko tokio – nevirta grūdų košė bus gardi, jei ją užpilsite ir rytą.

Jei pusryčiams ruošti naudosite ekologiškus vaisius, galėsite panaudoti ir jų žieveles: pavyzdžiui, susmulkinta citrinos žievelė patiekalui suteikia ypatingo gaivumo.

Dalį vaisių ji patarė susmulkinti plaktuvu, o kitus supjaustyti. Jei pusryčius gaminate iš vakaro, supjaustytus vaisius apšlakstykite

citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pagardinti tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos uogos: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, serbentai.

Grūdų, vaisių ir uogų masę galima pagardinti medumi. Tačiau kur kas sveikiau, jei užpilsite šaukštą išplaktos grietinėlės ar grietinės.

Nebereikia maisto papildų

Sveikos mitybos patarėja Ch.Albert šį pusryčių receptą sužinojo iš garsaus vokiečių gydytojo Maxo Otto Brukerio, vieno sveikos mitybos pradininkų Vokietijoje.

„Jei mano dukros nenorėdavo valgyti pusryčių, aš jų neversdavau – įdėdavau grūdų ir vaisių košės į indelį ir būdavau rami – per pertrauką jos valgydavo pasigardžiuodamos, o draugai prašydavo paragauti“, – prisiminė Ch.Albert, savo atžaloms suformavusi sveikos gyvensenos įpročius.

Grūdų ir vaisių košes patogu valgyti nebūtinai namie – jos galima pasiimti į biurą, traukinį ar automobilį. Jei pasigaminote didesnį kiekį, taip pat ne bėda – šaldytuve išsilaiko dvi tris dienas. Sveiki pusryčiai suteikia sotumo jausmą, kuris lydi iki pat pietų.

Ch.Albert visuomet pabrėžia ir praktiškąją sveikų pusryčių pusę – juos valgantiems nereikia vartoti maisto papildų. Taip sutaupoma pinigų. Moterys netrukus pastebi, kad veido oda tampa skaistesnė, sustiprėja ir žvilga plaukai, pagerėja medžiagų apykaita.

Raimonda Ravaitytė-Meyer

“Klaipėda”

SXC nuor.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas