Palyginti su berniukais, mergaičių mityba yra sveikesnė: jos linkusios dažniau valgyti vaisių, žuvies, daržovių salotų, mažiau maitintis traškučiais, gerti kokakolos ar kitų saldžių gazuotų gėrimų, taip pat vartoti alkoholinių gėrimų. Tačiau pastebima, jog mergaitės rečiau nei berniukai valgo juodą rupią duoną, vietoj jos renkasi baltą duoną ir batoną, taip pat dažniau užkandžiauja saldainiais ir šokoladu.
Lyginant moksleivių mitybą amžiaus požiūriu, pastebima, kad vyresni (11 klasė) moksleiviai rečiau negu jaunesni (9 klasė) moksleiviai vartoja sveiko maisto grupei priskiriamų produktų – vaisių, sulčių. Nesveiko maisto grupei priskiriamų produktų vyresni moksleiviai kasdien ar 5-6 dienas per savaitę vartoja taip pat mažiau – traškučių, saldžių gazuotų gėrimų ir alkoholio.
Moksleivių mitybos režimo nesilaikymas išlieka viena svarbiausių problemų, nes tyrimo duomenys parodė, kad dauguma mokinių dažniausiai valgo tik du (30,3 proc.) ar tris (37,5 proc.) kartus per dieną. Tuo tarpu mitybos specialistai rekomenduoja per dieną valgyti 4-5 kartus.
Tyrimo duomenimis kasdien namuose pusryčiauja tik 65,1 proc. moksleivių. Jaunuoliai, kurie pavalgo pusryčius, visaverčius pietus, geriau susikaupia per pamokas ir geriau atlieka užduotis.
Nevisavertę mokinių mitybą atskleidžia faktas, jog retai arba niekada mokyklos valgykloje sriubų nevalgo 91,6 proc. apklaustųjų, karšto antro patiekalo – 64,1 proc., daržovių salotų – 86,0 proc., bei vaisių retai arba niekada nesirenka 89,3 proc. moksleivių.
Remiantis tyrimo duomenimis galima daryti išvadą, kad moksleivių kasdieniniame racione vyrauja saldumynai, užimdami pagrindinių patiekalų vietą.
Dažniausiai vaikai mokykloje valgo menkos mitybinės vertės maistą: sausainius, bandeles, saldainius, šokoladą, atsisakydami sriubos, daržovių salotų ar karšto antrojo patiekalo.
Populiariausias maistas mokykloje – sausainiai ar bandelės su arbata. Todėl mokyklose saldumynai neturėtų būti parduodami. Mokyklų valgyklose ar bufetuose saldinti bei gazuoti gėrimai turėtų būti pakeisti vandeniu, pienu, sultimis, o saldūs bei riebūs produktai, tokie kaip šokoladas, saldainiai, traškučiai – šviežiais bei džiovintais vaisiais, riešutais, pieno produktais.
Labai svarbu, kad moksleiviai kasdien mokyklose turėtų galimybę pavalgyti karštus pietus. Pietų davinys turi būti ne tik stiprinantis sveikatą, bet kartu ir skanus bei patrauklus, nes priešingu atveju vaikai pirks maistą iš bufeto, maisto prekybos aparato, greta esančios parduotuvės ar visai nevalgys.
Rengiant Vilniaus moksleivių mitybos programas ir vertinant jų efektyvumą būtina atsižvelgti į nustatytus mitybos įpročių netolygumus. Mokiniams trūksta žinių apie sveiką mityba, nes tiek mokykloje su mokytojais, tiek namuose su tėvais šia tema kalba retai. Vienas iš svarbiausių Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro tikslų siekiant sustiprinti moksleivių žinias apie visavertę mitybą, tai ilgalaikis ir aktyvus bendradarbiavimas su Vilniaus mokyklų visuomenės sveikatos specialistais.
Vido Venslaviškio nuotr.