• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Ekologiška aplinka

Kodėl bijomasi produktų mutantų

2006 7 rugsėjo

Mes maitinamės augaliniu ir gyvuliniu maistu, kartais grybais, dabar pripažįstamais “trečiosios karalystės” atstovais. Tačiau tą maistą reikia gaminti didžiuliais kiekiais – juk nepasikliausi medžiotojais ar grybautojais.

Maisto produktams auginti žmonija sugalvojo žemės ūkį, o tų produktų kiekiui padidinti – selekciją, t.y. produktyvesnių rūšių kūrimą. Selekcija užsiimama jau daug metų, atrenkamos skanesnės viršūnėlės ir šaknelės, stambesnės karvės, skaniausios avytės.

Laikui bėgant selekcininkai išmoko kryžminti augalus arba gyvūnus atrinkdami geriausių savybių turinčius egzempliorius. Taip buvo gautos cholmogorų veislės karvės, koviniai šunys bulterjerai ir javai, kurių derlius – 100 centnerių iš hektaro.

Tačiau vartotojai bijosi transgenų, kitaip sakant, genetiškai modifikuotų produktų. Jie jaudinasi, kad:

1. GM maistas gali pakeisti genetinį suaugusiųjų kodą, o vaikai išaugs pabaisos arba nevispročiai.

2. GM maistas sukelia vėžį.

3. GM produktai – siaubingi alergenai.

4. Nuo transgenų žmogaus organizmas nebereaguoja į antibiotikus.

5. GM produktai neskanūs arba beskoniai.

XX amžiuje atsirado mokslinis selekcijos pagrindas genetika. Paaiškėjo, kad bet kuri organizmo savybė nustatoma ilgos paveldimos DNR molekulės gabalėliu. Tas gabalėlis, vadinamas genu, lemia sėklų daigumą, karvės pieno riebumą ir net žmogaus būdo savybes. Natūraliai kilo idėja: jei vienos būtybės genai būtų įkomponuoti į kitos būtybės DNR, būtų galima labai greit perduoti naujas savybes.

Praėjusio amžiaus pabaigoje tai buvo išmokta daryti beveik automatiniu režimu. Atsirado transgeniniai, t.y. su perkeltais genais, arba genetiškai modifikuoti augalai bei gyvūnai. Paprasčiau sakant, genų modifikacija yra ne kas kitas kaip pagreitinta selekcija.

Mirtis kolorado vabalams

šiuolaikiniam žemės ūkiui reikia augalų bei gyvūnų rūšių, pasižyminčių ne vien puikiomis derliaus bei reprodukcinėmis savybėmis. Tarkime, kokia nauda iš itin didelio derlumo bulvių, jei jas vis vien suėda kolorado vabalai? Ar puikiausi, bet nuo sausros mirštantys kviečiai? Todėl biotechnologai kuria rūšis, tinkamiausias vienokiai ar kitokiai vietovei.

Tradicinė kovos su kolorado vabalais priemonė yra laukų purškimas insekticidais. Tos nuodingos cheminės medžiagos puikiai susidoroja su kenkėjais, bet, deja, kaupiasi augaluose. Tad didžiuliu biotechnologijos pasiekimu laikoma veislė bulvių, kurių neliečia kolorado vabalai.

Kita bėda – piktžolės. Kai net Amerikos laukuose nebepakanka emigrantų iš Meksikos ir labai sugriežtinta kova su nelegaliais imigrantais, mokslininkai sukūrė transgeninius kukurūzus, be kita ko, atsparius herbicidams. Vadinasi, laukas gali būti purškiamas cheminėmis medžiagomis, naikinančiomis visas piktžoles, bet nekenkiančiomis kukurūzams.

Transgeninis žmogus

1990 metais Kinijoje pradėta komerciškai auginti pirmuosius transgeninius ligoms atsparius kukurūzus. JAV to imtasi 1994-aisiais, o dabar visame pasaulyje transgenais užsėta 100 mln. hektarų. Kasmet pasėliai didinami.

Iš tiesų genų inžinerijos pasiekimais mes naudojamės jau seniai. Prieš 40 metų pasirodė dirbtinis insulinas, išgelbėjęs tūkstančių žmonių gyvybes. Tiek pat metų biotechnologai kuria naujus antibiotikus, hormonus bei kitokius vaistus.

Ir dar – visi, skaitantieji šias eilutes, kai kuria prasme yra genetiškai modifikuoti organizmai, nes pusę savo genų gavo iš tėvo, pusę – iš mamos. Žinoma, ne visada “eksperimentai” būna vykę – atsiranda tokių ypatų kaip Hitleris ar Čikatila. Tačiau juk dėl to žmonija neatsisako užsiimti “genų modifikacija”.

Obuoliuose transgenų nerasta

Kai kurie tėvai vengia prekybos centruose vaikams pirkti atvežtinius obuolius, egzotiškus vaisius, ankstyvąsias braškes – atseit jie genetiškai modifikuoti. Kodėl? Todėl. Kad keisto skonio ar visai beskoniai.

Galima nuraminti – atvežtinuose obuoliuose transgenų nėra. Ir braškėse nėra. O beskonės jos todėl, kad auginamos hidroponiniu būdu, t.y. be dirvos. Žinoma, kaimo braškės kur kas skanesnės. Tik bėda, kad gamintoją domina ne skonis, o kiekis.

“Žalieji” GM produktų kritikai teigia, kad svetimi genai žmogaus organizme gali sukelti nenuspėjamas pasekmes. Spaudoje buvo plačiai išreklamuoti vengrų mokslininko Puštajaus ir rusų tyrinėtojos Jermakovos bandymai, kuriais atseit įrodyta, jog žiurkės, šertos GM bulvėmis arba kukurūzais, ilgai neišgyveno, žuvo ir jų palikuonys. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad bandymai buvo skuboti ir negrabiai atlikti.

Per dvidešimt metų nepasitvirtino nė vienas GM produktų nuodingumo atvejis. Juk žmogaus organizmas bet kurį maistą skaido į paprasčiausius elementus, visiškai vienodus tiek GM produktams, tiek bet kokiems kitiems. Tūkstančius metų žmonės valgo mėsą, bet nė vienam neišaugo nei karvės uodega, nei vištos sparnai.

Kai kuriais atvejais prieinama iki absurdo: europiečiai reikalauja, kad ant iš JAV importuojamo sojų aliejaus butelių būtų nuoroda, iš kokių sojų, modifikuotų ar ne, jis spaustas. Tačiau pačiame aliejuje nėra jokių genų, o grynas aliejus net “nežino”, iš ko padarytas, ir jokiu būdu negali sukelti žmogaus organizmo mutacijų.

Tad galima teigti, jog GM produktai ne tik kad nekenksmingi, bet saugesni nei įprasti. Juk matėte pažaliavusias bulves ar supelijusį sūrį.

Tikras pavojus

Gali būti, kad GM kultūrų auginimas sukels kai kuriuos kataklizmus. Tarkime, kenkėjams atsparūs augalai taps piktžolėmis, o jų teigiamas savybes teks pamiršti. Taip buvo ir anksčiau: valgomoji balandūnė tapo piktžole.

Gali įvykti “perdulkinimas”, o tada kaimyniniai nemodifikuoti augalai gaus naujų genų ir nenuspėjamai mutuos. Gali vykti natūrali vabzdžių, nuo kurių apsiginti augalas gavo papildomą geną, atranka ir išsivystys žudikų, galinčių suryti bet ką, rūšis.

 Ypatingai baimintis nėra dėl ko, nes transgeninių organizmų diegimas kruopščiai kontroliuojamas. Lauko, kuriame auginamos transgeninės bulvės, pakraščiais sodinamos paprastos, kuriomis gali smaguriauti kolorado vabalai.

Šalyse, kuriose plačiai pritaikomi biotechnologijų pasiekimai, atidžiai stebimos GM augalų diegimo pasekmės. Kaip minėta, per dvidešimt su viršum metų nepastebėta jokių neigiamų padarinių ekosistemai.

Teisybės dėlei reikia paminėti, jog tokia grėsmė vis dėlto yra. Reikia būti atsargiems.

Parengė Liepa EGLINSKYTĖ

“Panevėžio balsas”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Kokybės tyrimai: koks vanduo saugesnis – iš čiaupo ar šaltinio

Kokybės tyrimai: koks vanduo saugesnis – iš čiaupo ar šaltinio

2021 23 vasario
KTU tyrimas: buitiniai katilai išskiria tūkstančius kartų daugiau nuodingų medžiagų nei energetiniai

KTU tyrimas: buitiniai katilai išskiria tūkstančius kartų daugiau nuodingų medžiagų nei energetiniai

2021 18 vasario
Kaip vanduo gali apsisaugoti nuo ore tykančių virusų?

Kaip vanduo gali apsisaugoti nuo ore tykančių virusų?

2021 4 vasario
Kodėl fejerverkus jau keičia lazerių šou

Kodėl fejerverkus jau keičia lazerių šou

2020 29 gruodžio
Norite susikurti tvaresnes Kalėdas ir išleisti mažiau – nuo ko pradėti?

Norite susikurti tvaresnes Kalėdas ir išleisti mažiau – nuo ko pradėti?

2020 22 gruodžio
Prof. Laima Česonienė: „Tikėtina, jog didėjanti tarša plastiku yra susijusi su veido kaukių vartojimu“

Prof. Laima Česonienė: „Tikėtina, jog didėjanti tarša plastiku yra susijusi su veido kaukių vartojimu“

2020 23 lapkričio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas