Suteikia jėgų
Europoje paplitusios prieš 250 metų, jas atvežus iš Čilės į Prancūziją, dėl malonaus skonio ir aromato braškės ilgai buvo vadinamos ananasinėmis žemuogėmis.
Braškės – viena iš anksčiausiai prinokstančių uogų, todėl itin laukiamos vaikų ir suaugusiųjų.
Dėl vitamino C gausos jos ypač tinka sustiprinti po žiemos ir pavasario išsekusią imuninę sistemą.
Tarp įvairių mineralinių medžiagų braškėse itin gausu širdies darbą stiprinančio kalio.
Tačiau sveikatingas uogas ne visi gali valgyti.
Alergiškiems žmonėms ir viena uoga gali sukelti odos išbėrimą, dusulį, viduriavimą, kitas reakcijas.
Norint įsitikinti, ar pirmąkart braškę ragaujantis mažylis nėra alergiškas, pakanka duoti jam suvalgyti vieną uogą ir kurį laiką vaiką stebėti.
Skanu ir sveika
Kada, jei ne vasarą, dera pagalvoti apie visus metus ir prisidžiovinti miško žemuogių.
Birželis – tinkamiausias mėnuo prisirinkti lapų.
Jų arbata tinka įvairiausiems negalavimams palengvinti.
Jeigu moteris vargina gausios menstruacijos, liaudies medicina siūlo valgomąjį šaukštą smulkintų žemuogių lapų užplikyti stikline verdančio vandens. Po 30 minučių nukošti. Vartoti po valgomąjį šaukštą 3 ar 4 kartus per dieną.
Žemuogių lapuose esančios veikliosios medžiagos skatina šlapimo išsiskyrimą, be to, jos padeda kartu su druskomis ir šlakais iš organizmo pasišalinti „blogajam” cholesteroliui.
Nuoviru tinka gydyti peršalimą ir avitaminozę, taip pat skalauti gerklę esant įvairiems uždegimams.
AUDRONĖ GLIOŽERIENĖ
"Klaipėda"