Gydo augalų sultys
* Alavijo sultys vartojamos po 1-2 šaukštelius 2 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Gydymo kursas 1-2 mėnesiai.
* Žalių bulvių sultys vartojamos drauge su jose esančiu krakmolu: po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, 1-1,5 valandos po valgio, padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui.
* Svogūnų sultys vartojamos po šaukštą 3-4 kartus per dieną.
* šviežios morkų sultys geriamos nepusryčiavus, po 0,3 stiklinės, kad sumažėtų skrandžio sekreto rūgštingumas.
* Juodųjų serbentų sultys geriamos po 100 ml 3 kartus per dieną, sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Galima gerti juodųjų serbentų ir erškėtuogių sulčių mišinį.
Vaistingieji antpilai ir nuovirai
* Sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Šaukštas ajerų šaknų, pupalaiškio lapų, širdažolės bei pelyno žolės ir apelsinų žievelių lygių dalių mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.
* Padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. Sumaišoma po 20 g piliarožės, rudmenės bei taukės šaknų ir 10 g ugniažolės žolės; šaukštas mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui. 2 šaukštai pupalaiškio bei mėtos lapų, pankolio sėklų ir širdažolės bei kraujažolės žolės lygių dalių mišinio užpilami 2 stiklinėmis vandens, 30 minučių pavirinama, perkošiama ir geriama po 1/2 stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
*šaukštas takažolės žolės užpilamas 0,5 l karšto vandens, 10 minučių pavirinama, atvėsinama, perkošiama ir geriama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną.
*šaukštas jonažolės žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 15 minučių pavirinama ant silpnos ugnies, perkošiama ir geriama po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną.
*šaukštas dilgėlės žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 10 minučių palaukiama, perkošiama ir vartojama po šaukštą 4-5 kartus per dieną.
* Sumaišoma po 20 g ramunėlių žiedų, jonažolės bei kraujažolės žolės ir 10 g ugniažolės; šaukštas mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, 30 minučių palaukiama, perkošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.
* Sumaišoma po 5 g valerijono šakniastiebių ir pankolio sėklų, 10 g pipirmėtės lapų ir 30 g ramunėlių žiedų; 2 šaukšteliai mišinio užpilami stikline verdančio vandens, valandą palaukiama, perkošiama ir po truputį išgeriama per dieną.
*šaukštas debesylo šaknų užpilamas stikline šalto virinto vandens, 10 valandų palaukiama, perkošiama ir geriama po 1/4 stiklinės 4 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.
* 2 šaukšteliai kiaulpienės šaknų užpilami stikline šalto virinto vandens, 8 valandas palaukiama, perkošiama ir po truputį išgeriama per dieną
“Panevėžio balsas”