• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Ligos ir gydymo patirtis

Kitokia alergija: skaičiuojate kalorijas, bet vis storėjate ir pučia pilvą

2017 16 kovo
Kitokia alergija: skaičiuojate kalorijas, bet vis storėjate ir pučia pilvą

Dažnai sutrinka virškinimas, lydi lėtinis nuovargis, skauda galvą ar net išbėrė odą? Maža to, netikėtai pradėjo augti svoris, o gydytojai vis neranda ligos priežasties? Nesigąsdinkite – paėmus kraujo ir atlikus maisto netoleravimo tyrimą gali paaiškėti, kad pusmečiui ar metams jums reikia atsisakyti kai kurių maisto produktų: pavyzdžiui, morkų, česnako, sūrio ir kiaušinio baltymo.

Maisto netoleravimas atsiranda tada, kai į reguliariai vartojamus produktus reaguoja žmogaus imuninė sistema. Pradėjus kontroliuoti tokią uždelstą alergiją maistui savijautos pagerėjimas dažniausiai greitai būna akivaizdus. Tačiau svarbiausia problema – laiku nustatyti tikrąją sveikatos pablogėjimo priežastį. Neretai tai padaryti nėra paprasta.

štai sveikai gyvenanti jauna motina ilgai stengėsi išsiaiškinti, kodėl jos žindomą 4 mėnesių amžiaus mažylį kankina bėrimai. Kūdikis buvo įjautrintas tiek, kad virpėjo nuo kiekvieno judesio. Atlikto maisto netoleravimo testo, galinčio įvertinti 270 skirtingų maisto produktų bei maisto priedų, atsakymas nustebino ir medikus. Paaiškėjo, kad dėl mažylio bėrimų kalti mamos dažnai valgomi lazdynų riešutai. Juos išbraukus iš moters valgiaraščio išnyko ir sūnelį varginusi liga.

Pixabay.com/Vidmir Raic nuotr.

Kuo skiriasi alergija maistui?

Įprasta alergija maistui dažniausiai būna ūminė – gali prasidėti net po keliolikos sekundžių ar minučių paragavus organizmą įjautrinančio maisto. Žmogui gali perštėti bei niežėti burną, pykinti, išberti odą ir kt. Kartais ištinka ir gyvybei pavojingas anafilaksinis šokas. Norint nustatyti, kokių produktų pacientui reikia vengti, atliekama jo apklausa (anamnezė) bei ištiriamas imunoglobulino E (IgE) kiekis kraujyje.

Greitos maisto alergijos diagnozavimas dažniausiai nepateikia staigmenų nei gydytojui, nei pacientui. Tačiau III-ojo tipo alergija maistui gali pasireikšti po valgio praėjus 3–72 valandoms. Ją taip pat galima nustatyti ištyrus kraują. Tačiau atliekant maisto netoleravimo tyrimą nustatomas ne IgE, o imunoglobulino G (IgG) kiekis.

Medicina practica laboratorijos nuotr.

Būtent šios imunoglobulino klasės antikūnai po truputį kaupiasi organizme, kai žmogus vartoja jam netinkamą maistą. Išaugus IgG koncentracijai prasideda odos problemos, didėja antsvoris, vargina galvos skausmai ar net migrena, apima lėtinis nuovargis, sutrinka virškinamojo trakto veikla ir kt.

Kartais maisto netoleravimas nerodo simptomų, nors IgG kraujyje nustatomi. Tai priklauso nuo to, kuris organas ar audinys yra dirginamas. Po keleto savaičių ar net mėnesių liga vis tiek duoda pirmuosius ženklus.

Išsivalo nuo imunoglobulino G

Manoma, kad su maisto netoleravimo problema dabar susiduria kas antras žmogus. Tačiau nemalonius virškinimo simptomus žmonės dažniausiai priskiria persivalgymui. Įsiskaudėjus galvai griebiasi vaistų, nuolatinį nuovargį susieja su intensyviu darbu.

Maisto netoleravimui atsirasti įtakos turi paveldėtas polinkis sirgti alergija, virškinamojo trakto būklė, netinkama mityba, įvairių vaistų, ypač antibiotikų, vartojimas, skatinantis disbakteriozės atsiradimą, po kurios gali prasidėti ir daugiau virškinimo problemų.

Atsisakius imuninę sistemą išprovokuojančio maisto organizmas valosi nuo IgG. Tuomet savijauta netrukus pagerėja, tirpsta nereikalingi kilogramai.

Pixabay.com/Hans Braxmeier nuotr.

Gera žinia: netoleruojamo produkto nereikia atsisakyti visam laikui. Po metų vėl galima pradėti jį vartoti nedideliais kiekiais, tačiau ne dažniau kaip kas keturias dienas, kad vėl neužsivestų imuninės sistemos ydingos reakcijos mechanizmas.

Maisto netoleravimo požymiai:

– nuolatiniai virškinimo sutrikimai, susikaupusios dujos,

vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga, pykinimas;

– galvos skausmas ir net migrena;

– odos niežulys, atopinis dermatitas,

žvynelinė (psoriazė), aknė;

– sąnarių skausmai;

– lėtinis nuovargis ir nutukimas.

www.medicinapractica.lt inf.

Pixabay.com/WerbeFabrik nuotr. 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Dažnai stresuojate? Nesistebėkite dėl „piktesnės“ šienligės

Dažnai stresuojate? Nesistebėkite dėl „piktesnės“ šienligės

2022 20 gegužės
Glaukoma: kodėl svarbu reguliariai tikrintis akių būklę?

Glaukoma: kodėl svarbu reguliariai tikrintis akių būklę?

2022 27 sausio
Miokardo infarktas: kodėl svarbu nedelsti, pajutus pirmuosius simptomus?

Miokardo infarktas: kodėl svarbu nedelsti, pajutus pirmuosius simptomus?

2021 12 gruodžio
Kas padės apsiginti nuo virusų – tai rasite kiekvienuose namuose

Kas padės apsiginti nuo virusų – tai rasite kiekvienuose namuose

2021 7 lapkričio
Kaip sau padėti grįžti į miego ritmą?

Kaip sau padėti grįžti į miego ritmą?

2021 18 spalio
Medikė atskleidžia, kodėl vieni koronavirusu serga lengviau, kiti – sunkiau: padėti sau galima

Medikė atskleidžia, kodėl vieni koronavirusu serga lengviau, kiti – sunkiau: padėti sau galima

2021 29 rugsėjo
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas