• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Ligos ir gydymo patirtis

Vasarą geriau pabadauti

2007 30 gegužės
Vasarą geriau pabadauti

Jokių bandelių su įdarais

Per karščius specialistai pataria gatvėje iš viso nevalgyti ir nepirkti gatavų produktų kioskeliuose ar lauko prekyvietėse. Patys mūsų organizmui pavojingiausi yra kepiniai su mėsos, daržovių ir sūrio įdarais — čeburekai, „beliašai“, įvairūs pyragėliai bei spurgos. Ypač pavojingi tie, kuriais prekiaujama iš nešiojamųjų termosų.

Per karščius stenkitės apsieiti be jokių gatavų mišrainių ar salotų, ypač su majonezu ar grietine. Pagal sanitarines normas, salotos su majonezu šaldytuve gali būti laikomos ne daugiau kaip valandą. Po to jose ima daugintis patogeninė mikroflora.

Atsisakykite ir pyragaičių su kremu, įvairių bandelių su įdarais, tortukų.

Ypač dėmesingi būkite pirkdami pieno produktus. Jei varškė, kefyras ar grietinėlė ir buvo laikomi šaldytuve, tačiau nepakankamai vėsioje temperatūroje, stafilokokų ir streptokokų juose, ko gero, jau yra.

Valgyti patartina produktą, kuris pagamintas jums matant, pavyzdžiui, kad blyneliai. Tačiau jei perkate blynelius su įdaru, atkreipkite dėmesį, kur jie buvo laikyti. Jei atviroje prekyvietėje — susilaikykite.

Na, jei alkis tarsi katino nagais „drąsko“ jums skrandį, pakaks ir sausos bandelės, lydyto sūrio ir pakelio pieno, tačiau pirktų geroje parduotuvėje.

Sveikatai pavojingi produktai

Pasak sanitarijos epidemiologijos tarnybos specialistų, sveikatai labiausiai pavojingi yra produktai, kitaip sakant, parduodami iš rankų:

* Grybai. Nežinia, kur jie buvo rinkti. Jei grybai augo pakelėje ar netoli pramonės įmonių, jie galėjo „sugerti“ toksinus, kenksmingus žmogaus sveikatai. Be to, vaikams iki 5 metų ir pagyvenusiems žmonėms, kuriuos vargina kepenų ir inktų ligos, grybų valgyti iš viso nepatartina.

* Pieno produktai. Nežinia, kokios tai karvės pienas, kokiomis rankomis ir sąlygomis gaminta varškė ir sviestas. Dažniausiai šiuose produktuose aptinkami salmoneliozės, dizenterijos, o kartais ir tuberkuliozės (šia liga dažniausiai serga „privačios“ karvės).

* Kepsniai ir šašlykai. Pavojingi yra visi mėsos produktai ir priedai iš jos. Bandelių įdaras — dažniausiai iš neaiškios kilmės mėsos produktų, su gausybe svogūnų ir pipirų („kvapeliui“ užmaskuoti). Šašlykų mėsai užmarinuoti naudojamas actas — taip pat puiki priemonė užslopinti ne pirmo šviežumo mėsai.

Nors kaitinant žūva dauguma bakterijų ir virusų, esančių maiste, kai kurios bakterijos gali sintezuoti toksinus, kurie kepant net ir karštoje temperatūroje nesuyra.Tokie toksinai susidaro maiste, kuris buvo ne užšaldytas, o tik ilgai laikomas vėsiame šaldiklyje.

Apsinuodijimo maistu simptomai:

* pykinimas (iki 3 kartų per parą ir daugiau);

* diarėja (viduriavimas) (kartais iki 10 — 15 kartų per dieną);

* temperatūra (37–37,5°! );

* pykinimas, silpnumas;

* sąrėmius primenantys skausmai pilve, bambos srityje;

* kartais krečia šaltis, išryškėja tachikardija, sumažėja arterinis spaudimas;

* retkarčiais gali varginti mėšlungis.

Inkubacinis apsinuodijimo maistu periodas — 2 — 3 valandos, kartais simptomai pasireiškia po 20 minučių pavalgius.

Gydymas

Savarankiškai gydytis galima tik tada, jei esate tikri, kad apsinuodijote būtent maistu ir tai nėra rimta infekcija (botulizmas, difterija, vidurių šiltinė, salmoneliozė ir kt.).

Nuo apsinuodijimo maistu gelbsti: skrandžio praplovimas (pasišalina infekuoti produktai ir toskinai) — iš karto reikia išgerti 0,1 procento kalio permanganato tirpalo (1,5 litro) arba 2 procentų geriamosios sodos tirpalo.

Kad vėmimas nenualintų organizmo, kas 15 minučių reikia išgerti po valgomąjį šaukštą virinto vandens. Padeda ir aktyvuotoji anglis (po 2 tabletes 3 kartus per dieną).

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.: Per vasaros karščius geriausia valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių. Įvairiausius tortukus, pyragėlius ir bandeles su įdarais vertėtų pamiršti.

“Šiaulių kraštas”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Dažnai stresuojate? Nesistebėkite dėl „piktesnės“ šienligės

Dažnai stresuojate? Nesistebėkite dėl „piktesnės“ šienligės

2022 20 gegužės
Glaukoma: kodėl svarbu reguliariai tikrintis akių būklę?

Glaukoma: kodėl svarbu reguliariai tikrintis akių būklę?

2022 27 sausio
Miokardo infarktas: kodėl svarbu nedelsti, pajutus pirmuosius simptomus?

Miokardo infarktas: kodėl svarbu nedelsti, pajutus pirmuosius simptomus?

2021 12 gruodžio
Kas padės apsiginti nuo virusų – tai rasite kiekvienuose namuose

Kas padės apsiginti nuo virusų – tai rasite kiekvienuose namuose

2021 7 lapkričio
Kaip sau padėti grįžti į miego ritmą?

Kaip sau padėti grįžti į miego ritmą?

2021 18 spalio
Medikė atskleidžia, kodėl vieni koronavirusu serga lengviau, kiti – sunkiau: padėti sau galima

Medikė atskleidžia, kodėl vieni koronavirusu serga lengviau, kiti – sunkiau: padėti sau galima

2021 29 rugsėjo
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas