Pasirodo, šie, atrodytų, nereikšmingi valgymo įpročiai gali daug atskleisti apie jūsų asmenybę.
Daugiau nei prieš 20 metų maisto elgesio ekspertė Juliet A.Boghossian apibrėžė naują terminą – maistologiją (angl. food-oology). Tai yra įsitikinimas, kad valgymo stilius yra susijęs su charakterio savybėmis, tad esame ne vien tai, ką valgome, bet ir kaip tą darome.
Norėdama apibrėžti žmonių asmenybes, J.A.Boghossian atsižvelgia į tai, ką ir kaip žmonės valgo, kaip jie gamina, netgi tai, kaip plauna indus. Taigi, kuriam valgytojų stiliui priklausote jūs? Nenustebkite, jei jums tiks daugiau nei vienas variantas.
Greitasis valgytojas
Jeigu valgote greitai, esate pakankamai ambicingas, sėkmingas, greitai mokotės, pasižymite praktiškumu ir metodiškumu. Į rezultatą orientuota jūsų asmenybė gali neleisti mėgautis tarpinėmis stotelėmis, o dalykai, kuriuos jau pasiekėte, dažnai tampa nebeįdomūs. Nors esate dinamiškas, aplink jus visuomet sukasi daug žmonių, savo laiką dažniausiai skiriate tik 2-3 artimiems draugams.
Chameleonas
Jeigu esate neišrankus maistui, dažnai perimate kompanionų maisto pasirinkimus, greičiausiai galite lengvai prisitaikyti beveik bet kokioje aplinkoje ir esate atviras naujovėms. Nors esate populiarus, lengvai bendraujate, galite prieiti ir lūžio tašką. Turite daug draugų, dažnai – iš skirtingų kompanijų. Retai sprendimus, susijusius su gyvenimo pokyčiais, priimate patys – jums reikia, kad kas nors iš šalies stumteltų iš komforto zonos.
Nereguliarus valgytojas
Jeigu valgymai yra pritaikyti pagal jūsų dienos tvarkaraštį, esate patikimas ir visuomet atliekate patikėtus darbus. Dažnai dienos pabaigoje jaučiatės patenkinti nuveiktais darbais, kartu nesuprasdami, kur dingo laikas. Vietoje to, kad laiko skirtumėte sau, atsipalaiduotumėte, jūs geriau susitiksite su draugais išgerti puodelio kavos, susipažinsite su naujais žmonėmis.
Pixabay.com – condesign nuotr.
Lėtas valgytojas
Jeigu valgote lėtai, didžiuojatės savikontrole ir nematote jokios priežasties daug plepėti. Kadangi niekada nepasiduodate išoriniam spaudimui, visuomet darote tai, kas teisinga atrodo jums, kartais žmonės jus laiko savanaudžiu. Dažnai save net nesąmoningai atribojate nuo žmonių, kurie yra kitokie nei jūs – tai gali gerokai sumenkinti jūsų gyvenimiškos patirties horizontus. Visgi, kai būnate su draugais, esate labai malonus bei dėmesingas. Tvirtai stovite ant žemės ir mokate džiaugtis paprastais dalykais.
Maišote ar nemaišote maisto
Jei esate linkę maišyti produktus, jūs efektyviai išpildote prisiimtas atsakomybes, bet galite turėti bėdų spręsdami, kuriuos darbus reikia pabaigti skubiausiai. Jums taip pat sunku susikaupti, koncentruoti dėmesį į vieną užduotį. Jeigu vienu metu valgote tik vieną maistą, esate labiau orientuoti į rezultatą, metodiški, bet nelabai lankstūs, sunkiau prisitaikote prie jums neįprastų aplinkybių, situacijų.
Iš karto viską supjaustote
J.A.Boghossian teigia, jog kai kada valgymo įpročių supratimas gali praversti renkantis darbuotoją. Žmogus, kuris supjausto visą kepsnį prieš pradėdamas valgyti, dažniausiai yra metodiškas, strategiškas, apsvarsto kelis žingsnius į priekį. Toks žmogus yra tinkamas loginio mąstymo ir preciziškumo reikalaujančiai darbo pozicijai: inžinerijai, buhalterijai, kompiuterinėms technologijoms.
Mėgstate išbandyti naujus skonius
Jeigu mėgstate išbandyti naujus patiekalus, skirtingas virtuves, greičiausiai jums tiks kūrybinis darbas. Tokie žmonės yra pasiryžę naujoms patirtims, dažnai turi netikėtų idėjų. Jeigu padavėjų klausinėjate apie meniu esančius patiekalus, tai taip pat rodo jūsų atvirumą naujoms patirtims. Visgi, jeigu užsisakote maistą net nepažvelgę į valgiaraštį, jį barstote druska ar prieskoniais dar neparagavę, tai gali liudyti apie pokyčių baimę.
Beje, nereikėtų šiomis gairėmis vadovautis aklai – tiesiog galbūt sužinojote ką nors, apie ką seniau net nepagalvojote.
Eglė Kirliauskaitė
Pixabay.com – Volker Pietzonka nuotr.