Jau ir anksčiau būta spėlionių, jog kai kurie konservantai ir dažikliai gali neigiamai veikti vaikų elgseną. Tačiau specialistai to negalėjo įrodyti.
šį uždavinį įkando vieno Didžiosios Britanijos universiteto mokslininkai, kuriems talkino tėvai, leidę tirti savo atžalas keturias savaites.
277 trejų – ketverių metų vaikai pirmąją savaitę buvo valgydinami maistu be jokių dažiklių. Tuo siekta, kad mažylių organizmas išsivalytų nuo anksčiau suvalgytų „dažų“.
Antrą savaitę vaikai buvo suskirstyti į dvi grupes. Pirmosios mažyliai buvo girdomi sultimis be jokios „chemijos“. Antrosios grupės vaikų sultyse buvo ištirpinta 20 miligramų dažiklių ir 45 miligramai konservantų. Tai visai nedaug, nes maisto produktuose leidžiamas kiekis yra daug didesnis.
Trečią savaitę visų vaikų organizmus vėl „plovė“ švariu maistu, o ketvirtą savaitę be jokios tvarkos vieniems mažyliams davė sulčių su dažikliais, o kitiems – be.
Tokia paini schema, tyrėjų nuomone, atsitiktinumo veiksnį prilygina nuliui.
Visas keturias savaites tėvai stebėjo savo vaikus ir aprašė jų elgesį. Tėvai nežinojo, kokias sultis gėrė jų atžalos – su „chemija“ ar be jos.
Todėl, pasibaigus tyrimui, mokslininkai galėjo konstatuoti: gėrusieji sultis su dažikliais ir konservantais mažyliai tapo itin aktyvūs, nedėmesingi, impulsyvūs. Vadinasi, „chemija“ maiste tiesiogiai veikia psichiką. Dažikliams ir konservantams neatsparūs ne vien alergiški, bet visi vaikai.
Pagal užsienio spaudą
“Klaipėda”