• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Mokslo atradimai

Vitamino D stygius ir COVID-19 rizika – ką sako mokslininkai

2020 2 birželio
Vitamino D stygius ir COVID-19 rizika – ką sako mokslininkai

Slopina citokinų audrą

Gegužės mėnesį JAV šiaurės vakarų universiteto mokslininkai paskelbė, kad vitaminas D gali sumažinti COVID-19 infekcijos sunkią eigą, nes padeda slopinti ligoniams gresiančią citokinų audrą – neadekvačiai stiprų imuninį atsaką. Su tuo susiduria gana daug sunkiai sergančių šia infekcija žmonių. Prasidėjęs labai stiprus sisteminis uždegimas pažeidžia daugybę organų.

Amerikiečių mokslininkai išanalizavo 10 šalių – Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Irano, Pietų Korėjos, Ispanijos, šveicarijos, Didžiosios Britanijos, JAV – ligoninių ir klinikų pacientų statistinius duomenis. Jie ir parodė žemos vitamino D koncentracijos ir hiperaktyvios imuninės sistemos ryšį. Saulės vitaminas stiprina įgimtą imunitetą ir slopina neadekvačiai stiprias imunines reakcijas.

Tyrėjai nustatė, kad šalių, kuriose fiksuotas aukštas mirštamumas nuo koronaviruso, pacientai turėjo mažas vitamino D koncentracijas. Įdomu, kad tai buvo Italijos ar Ispanijos gyventojai, o jie turėtų gauti daug saulės. Kaip žinoma, tam, kad susidarytų pakankamas vitamino D kiekis, saulėje be apsauginių kremų atidengus bent ketvirtadalį kūno paviršiaus reikia pabūti 10–15 minučių per dieną.

Mokslininkai pabrėžė, kad jų tyrimus reikia tęsti. Plačiau apie šį šiaurės vakarų universiteto projektą skelbia www.sciencedaily.com.

Kam didžiausia rizika?

Vitamino D galimybių šalininkus optimistiškai nuteikia ir Karalienės Elžbietos ligoninės King’s Lynn mieste, Rytų Anglijos universiteto ir Anglia Ruskin universiteto tyrėjų prielaida, kad saulės vitaminą galima vartoti siekiant apsisaugoti nuo naujojo koronaviruso.

Pixabay.com nuotr.

Britų mokslininkai palygino vidutinį gyventojų turimo vitamino D kiekio, sergamumo COVID-19 infekcija ir mirštamumo nuo jos duomenis, gautus iš 20 Europos šalių. Paaiškėjo, kad mažas saulės vitamino kiekis susijęs su didesne naujos infekcijos rizika, nurodė www.researchsquare.com.

Nustatyta, kad senesnio amžiaus žmonėms, ypač Ispanijoje, Italijoje ir šveicarijoje, labai stinga saulės vitamino. Šią pacientų grupę labiausiai ir pažeidžia koronavirusas.

Profilaktikai – „kokteilis“ su vitaminu D

Nors ne vienas specialistas įspėja, kad tvirtų įrodymų dėl vitamino D efektyvumo ginantis nuo COVID-19 dar nėra, Dublino Trejybės koledžo mokslininkai pasiūlė Airijos vyriausybei skubiai paraginti šalies gyventojus pandemijos metus vartoti šio vitamino papildus.

Airių tyrėjai analizavo europines studijas, kuriose nuo 1999 metų pateikti duomenys apie suaugusiųjų turimo vitamino D kiekius, ir informaciją palygino su mirštamumu nuo COVID-19. Ryšys jiems pasirodė labai stiprus.

Beje, Rytų Virdžinijos medicinos mokyklos specialistai COVID-19 infekcijos profilaktikai rekomendavo „kokteilį“, kurį sudaro vitaminas C, cinkas, melatoninas ir …. vitaminas D!

Svarbu prisiminti

„Medicina practica“ laboratorijos specialistai primena, kad daugybė žmonių, kuriems stinga vitamino D, iš pradžių nejaučia jokių blogų požymių. Tiksliausias būdas įvertinti jo atsargas organizme – atlikti kraujo tyrimą, parodantį vitamino D (25 (OH) D3) kiekį.

„Medicina practica“ laboratorijos nuotr.


Nustačius saulės vitamino stoką reikėtų valgyti daugiau riebios žuvies, kepenėlių, kiaušinio trynių, sviesto ir kt. Vartojant papildus svarbu kontroliuoti vitamino D kiekį, nes viršijus normą rizikuojama pažeisti širdį, kraujagysles, inkstus ir kt.

Atlikti vitamino D (25 (OH) D3) tyrimą ypač rekomenduojama mažai gaunantiesiems saulės, nėščiosioms, kūdikiams ir paaugliams, vyresniems nei 65 m. amžiaus asmenims, nutukusiems, sergantiems cukriniu diabetu, navikinėmis, širdies ir kraujagyslių, inkstų, lėtinėmis autoimuninėmis ligomis, turintiems aukštą arterinį kraujospūdį žmonėms.

Pixabay.com/Gerd Altmann nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Norite sulieknėti? Keiskite žarnyno mikrobiomą

Norite sulieknėti? Keiskite žarnyno mikrobiomą

2022 8 vasario
Europos vaistų agentūra pateikė rekomendacijas dėl Lagevrio vartojimo COVID-19 gydyti

Europos vaistų agentūra pateikė rekomendacijas dėl Lagevrio vartojimo COVID-19 gydyti

2021 24 lapkričio
Vaikas tunka? Ši bėda viena nevaikšto: susirūpinkite ir dėl vitamino D, ir dėl geležies stokos

Vaikas tunka? Ši bėda viena nevaikšto: susirūpinkite ir dėl vitamino D, ir dėl geležies stokos

2021 4 spalio
Žarnyno kolonistai – kodėl svarbu juos kontroliuoti

Žarnyno kolonistai – kodėl svarbu juos kontroliuoti

2021 1 rugsėjo
Pavojus net jauniems žmonėms: stiprus lėtinis stresas provokuoja antrąjį infarktą

Pavojus net jauniems žmonėms: stiprus lėtinis stresas provokuoja antrąjį infarktą

2021 28 birželio
Smūgis anemijai – sukurtas inovatyvus „geležinis“ maistas

Smūgis anemijai – sukurtas inovatyvus „geležinis“ maistas

2021 19 balandžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas