Šermukšnių uogos labai maistingos. Jose yra daug vitaminų, ypač A, C, PP, organinių rūgščių, pektinų, rauginių medžiagų, kalio, magnio, fosforo, geležies ir kitų makro bei mikroelementų. Yra duomenų, kad provitamino A sunokusiuose šermukšnio uogose yra daugiau negu morkose, o vitamino C – daugiau negu citrinose. Tyrimais nustatyta, kad šermukšnio vaisiuose vitamino C yra penkis kartus daugiau negu obuoliuose ir tris kartus daugiau negu citrinose.
Nuo seno žinoma, kad šermukšnio uogos arba jų sultys stiprina organizmą ir pasižymi daugeliu gydomųjų savybių: ramina nervus, stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, didina skrandžio sekreto rūgštingumą, stabdo kraujavimą, mažina arterinį spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje, gerina apetitą, stimuliuoja žarnyno veiklą ir naikina jame esančias pavojingas bakterijas, palankiai veikia kraujagysles, normalizuoja medžiagų apykaitą.
šermukšnio uogų sultis labai naudinga gerti išsekus organizmui po sunkios ligos, sergant hipertenzija, avitaminoze, akmenlige, kraujuojant iš vidaus organų. Šiais atvejais rekomenduojama jas vartoti po vieną valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
Siekiant normalizuoti skrandžio sekreto rūgštingumo arba numalšinti tulžies pūslės uždegimą, patartina jas vartoti po vieną arbatinį šaukštelį 20-30 minučių prieš valgį.
Kamuojant meteorizmui šermukšnio sultis reikia gerti po 75-100 gramų tris kartus per dieną, praėjus 40 minučių po valgio, užgeriant kambario temperatūros vandeniu. Sultis galima pasaldyti medumi arba cukrumi.
Sergant hemorojumi šermukšnių sultis derėtų gerti reguliariai ir ilgai.
Norint pagerinti žarnyno veiklą reikia vartoti šermukšnių uogų sirupą: po vieną arbatinį šaukštelį 4-5 kartus per dieną, po valgio. Jeigu pagerėja, užtenka vartoti po vieną šaukštelį 1-2 kartus per dieną, 20 minučių po valgio.
šermukšnių sirupo galima pasigaminti ir namų sąlygomis: į sultis, pavyzdžiui, išspaustas iš 2 kilogramų uogų, reikia įberti vieną kilogramą cukraus ir tris kartus užvirinti, kaskart jas atvėsinti.
Parengė Liudvikas RULINSKAS
“Šiaulių naujienos”
Vido Venslaviškio nuotr.