Geriausios – neskustos
100 gramų ką tik iškastų bulvių yra apie 20 ml askorbo rūgšties. Tai sudaro apie 1/3 šio vitamino paros normos. Senose bulvėse jo yra gerokai mažiau. Be vitamino C, bulvėse yra B grupės vitaminų (B1, B2, B5, B6), vitamino K, PP ir karotino – provitamino A (daugiau jo yra ne baltose, o gelsvose bulvėse).
Nestinga ir mineralų. Ypač daug kalio (1,5-2 kartus daugiau negu kitose daržovėse ar vaisiuose). Kalis svarbus tuo, kad neleidžia audiniuose kauptis skysčiams. Nemažai bulvėse ir fosforo, kalcio. Yra jodo, labai svarbaus skydliaukei, magnio, natrio, geležies, vario, cinko, mangano, kobalto.
Norint išsaugoti visas šias gėrybes, šviežias bulves reikia apdoroti labai atsargiai. Sveikatai svarbūs bulvės komponentai – baltymai, vitaminai, mineralai – susitelkę viršutiniame jos sluoksnyje. Todėl nuskutus storas lupenas jie pašalinami. Geriausia šviežias bulves virti ar kepti neskustas. Termiškai apdorojant žievelė neleidžia pasišalinti tirpioms medžiagoms. Be to, tokių bulvių skonis būna geresnis: primena keptas lauže. Labai gražiai atrodo orkaitėje iškeptos bulvės.
Parenkami maždaug vienodo dydžio šakniavaisiai, nuplaunami su šepetėliu ir plonai patepami riebalais. Kiekvienas įpjaunamas kryžmai ir dedamas į paruoštą skardą. Kepant pjūvis prasiskleidžia nelyginant žiedas. Iškeptos bulvės patiekiamos su sviestu ir smulkintais žalumynais. Kepant neluptas bulves prarandama mažiausiai naudingų medžiagų.
Prieš virimą bulvės kruopščiai nuplaunamos ir atsargiai nuskutamos peiliu. Verdant dalis jose esančių mineralinių medžiagų patenka į vandenį. Norint išvengti didesnių nuostolių, reikia bulves dėti į verdantį vandenį. Bulvių nuovirą geriausia sunaudoti sriubai.
Bulviniai vaistai
Vienu iš svarbiausių liaudiškų vaistų laikomos šviežių bulvių sultys. Jos efektyviai gydo virškinamojo trakto ligas – skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą. Rekomenduojama sultis gerti ištisą mėnesį: po 0,5 stiklinės 20-30 minučių prieš valgant. Bulvių sultys normalizuoja skrandžio sekreto rūgštingumą, malšina pykinimą, vėmimą, skrandžio ir žarnyno skausmus, skatina opų gijimą, palengvina kasai tenkamą krūvį.
šios sultys tinka ir įvairių ligų profilaktikai. Bulvių sultys gydo moterų ligas, pvz., gimdos miomą. Šiuo atveju sulčių rekomenduojama gerti po 100-200 ml 2-3 kartus per dieną maždaug 2-3 savaites.
Dėl savo kaloringumo ir didelio angliavandenių kiekio bulvės laikomos netinkamu maistu diabetikams. Bet iš tikrųjų bulvių krakmolas greitai suskaidomas, o pasisavinamas gana lėtai. Todėl sergant nesunkios formos diabetu galima valgyti bulves. O jų sultys gali netgi sumažinti cukraus kiekį kraujyje, ypač esant pradinėms ligos stadijoms.
Rekomenduojama šviežiomis bulvėmis gydyti druskų perteklių organizme. Šiuo atveju naudingiau vartoti ne sultis, o nuovirus. Prieš virimą šakniavaisius galima supjaustyti, kad į nuovirą patektų daugiau naudingųjų medžiagų.
Norint išvalyti sąnarius, rekomenduojama 3 dienas valgyti vien virtas neluptas bulves ir gerti jų nuovirą. O suskaudus gerklei patariama daryti bulvių nuoviro inhaliacijas (išvirti bulves, nupilti nuovirą ir kuo ilgiau pakvėpuoti jų garais).
Ypač naudingi šie šakniavaisiai dirbant darže. Susižalojus ar nudegus saulėje užtenka ant pažeistos vietos uždėti šviežių bulvių košelės, kad ji greičiau išgytų. Be to, bulvėmis galima balinti strazdanas ir minkštinti veido odą.
Gali būti ir pavojingos
Ne visos bulvės naudingos. Pačios naudingiausios – šviežios, natūraliai užaugintos. O pavojingiausios – pernykštės, pažaliavusios. Tokiose bulvėse yra nuodo – solanino, jis sukelia galvos skausmus, pykinimą, viduriavimą ir netgi sulėtina psichines reakcijas. Tokių bulvių geriau nevalgyti. Verčiau nusipirkti šviežių, kokybiškų.
Parengė L.ŽUKAITĖ
“Sekundė”