Šis prieskoninis vaistinis augalas savaime gerai dauginasi trąšioje, kalkingoje daržo žemėje ir yra šiek tiek panašus į šalaviją, tik aukštesnis. Iki rugpjūčio pabaigos žydi mėlynais žiedais, lapai kvepia agurkais. Štai iš kur šio augalo pavadinimas. Agurklė dar vadinama agurkažole, agurkinu, agurkalapiu ir net plaukuniu, nes lapai padengti smulkiais plaukeliais.
Rugpjūčio pradžioje pradeda bręsti vaistinės agurklės vaisiai – juodi, išilgai raukšlėti, apie 5 mm ilgio riešutėliai. Vaistinės agurklės sėklose yra apie 27–32 proc. eterinių aliejų. Šviežiuose augaluose yra vitaminų C, K, rauginių medžiagų, mineralinių druskų. Medicinos reikmėms vaistinės agurklės ruošiamos žydėjimo metu. Naudojami ne tik agurklių žiedai ir jų esencija, bet ir žalia, sausa ar virta agurklių žolė, žolės ekstraktai bei antpilai, šviežios sultys, sėklų ir visų augalų nuovirai.
Vaistinę agurklę patariama vartoti norintiesiems išsivalyti organizmą, sumažinti kraujospūdį, pagerinti širdies darbą ir medžiagų apykaitą. Rekomenduojama ją vartoti vyresnio amžiaus žmonėms aterosklerozės profilaktikai. Jei dėl nervinių sukrėtimų sutriko širdies ritmas, patartina visą augalą išvirti pieno išrūgose ir išgerti šio nuoviro.
Vandenyje, pasaldintame medumi, išvirti agurklės lapai gydo opaligę, uždegimus ir padeda atsikosėti. Jei būtina išprakaituoti, 20–40 g sausos šio augalo žolės užpilkite puse litro vandens, leiskite nusistovėti ir po truputį gerkite. Virtos agurklės žolės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis, o agurklės lapų salotos tiks inkstų bei žarnyno uždegimų profilaktikai.
Vyne išvirta agurklės žole galima stabdyti kraujavimą ir padėti atgauti jėgas po sunkių ligų. Kraujavimą stabdo, organizmą stiprina ir agurklės žiedų arbata: 3–6 g žiedų užpilkite 100 ml vandens ir leiskite šiltoje vietoje pastovėti 4–7 dienas.
Dėmesio merginoms! Vaistinės agurklės sultimis galima pabalinti strazdanas!
Nepamirškite, kad tai ir – prieskoninė žolė. Šviežiais agurklės lapeliais gardinkite salotas, dėkite jų vietoje agurkų į šaltibarščius. Jie pagerins ir spiritinių užpilų, vynų, šaltųjų gėrimų bei esencijų skonį. Dar Hipokratas teigė, kad vaistinės agurklės lapai linksmina vyrus ir moteris, nuveja šalin liūdesį, nuobodulį bei melancholiją. Ir iš tiesų pora šaukštų agurklės sulčių puikiai atgaivina!
Valgomi ir patiekalų puošybai naudojami ryškiai mėlyni žvaigždės formos agurklių žiedai. Cukruotus žiedus galima naudoti ruošiant saldžiuosius patiekalus, beje, keli švieži žiedeliai sušvelnins acto skonį marinate.
Jadvyga Balvočiūtė,
žolininkė
SXC,hu – John Byer nuotr.