Juodavaisė aronija. Valgyti aronijų uogas: po 50 gramų tris kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Gydymosi trukmė – 10 dienų. Šiose uogose esančios veikliosios medžiagos mažina arterinį kraujo spaudimą ir palankiai veikia bendrą savijautą.
Raudonoji gudobelė. 100 gramų gudobelių vaisių, išėmus iš jų sėklas, užpilti dviem stiklinėmis šalto vandens ir palikti per naktį. Rytą tame pačiame vandenyje šiek tiek pavirti vaisius ir nuovirą atvėsinus bei nukošus išgerti.
Pievos dobilai. Vieną valgomąjį šaukštą dobilų žiedų užplikyti 200 mililitrų verdančio vandens ir indą sandariai uždengus 30 minučių palikti, kad prisitrauktų. Gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną.
Burokėlių sultys su medumi. Sumaišyti vieną stiklinę šviežiai išspaustų burokėlių sulčių ir vieną stiklinę medaus. Šį mišinį vartoti po vieną valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną, prieš valgį.
Krapai. Vieną arbatinį šaukštelį džiovintų smulkintų krapų užplikyti stikline verdančio vandens ir indą sandariai uždengus palikti 10 minučių, kad prisitrauktų. Gerti po trečdalį stiklinės tris kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.
Bulvės. Sergant hipertenzija, patariama kuo dažniau valgyti garuose virtų (būtinai su lupenomis) bulvių.
Vaisinė medetka. Norint pasiekti geresnių rezultatų ir pagerinti savijautą, reikia ilgokai vartoti vaistinės medetkos užpilą. Geriausia jį vartoti po 20-30 lašų tris kartus per dieną. Netrukus pradingsta galvos skausmai, pagerėja miegas, padidėja darbingumas.
Svogūnai. Nuo hipertoninės ligos gana veiksmingi svogūnai, ypač šviežios jų sultys. Tačiau jautresni ir alergiški žmonės turėtų jas vartoti atsargiai.
Česnakai. Sergant sklerozine hipertoninės ligos forma, būtina kas dieną suvalgyti bent 2-3 skilteles česnako, geriausia šviežio.
Spanguolės. Dvi pilnas stiklines spanguolių mediniu grūstuvėliu sutrinti su trimis šaukštais smulkaus cukraus. Suvalgyti viską iš karto. Taip daryti vieną kartą per dieną, likus vienai valandai iki valgio.
Dvi stiklines trintų spanguolių uogų sumaišyti su puse stiklinės cukraus ir įpylus vieną stiklinę vandens kaitinti, kol užvirs (virinti negalima). Gautą nuovirą gerti vietoj arbatos.
Daržo pupos. 20 gramų smulkintų ankščių užpilti vienu litru verdančio vandens ir 3-4 valandas pavirinti ant mažos ugnies. Tada šiek tiek atvėsinti ir nukošti. Gerti po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną.
Parengė R.Ukrinaitė
“Sekundė”