Kaip kovoti su osteoporoze
Brokolis
Brokolis turi netgi keturias maistingas medžiagas, kurios gali padedi sustiprinti jūsų kaulus: vitaminą C ir K, kalio ir truputį kalcio. Tyrimai rodo, jog jei gausite pakankamai vitaminų C ir K, tai jūsų kaulų mineralinis tankis padidės. Kalis gali sumažinti kaulo ardymo procesus, kovodamos prieš rūgštis susidariusias medžiagų apykaitos metu, kurios ir naikina kaulo audinius.
Rekomenduojama. Patartina brokolį vartoti tris kartus per savaitę. Jei norite brokoliui suteikti papildomo skonio, galite ant jo pabarstyti truputį sūrio, kuris taip pat turi nemažai kalcio.
Liesas pienas
Kuo jis naudingas? Liesas pienas yra puikus pasirinkimas, norint turėti stiprius kaulus. 1 puodelis pieno turi 300 mg kalcio — apytiksliai trečdalį rekomenduojamos paros normos.
Rekomenduojama. Liesas pienas – tai maisto produktas, kuris lengviausia gali tapti jūsų kasdieniu maisto produktu. Jei mėgstate avižinę košę, gamindami ją, vietoj vandens galite naudoti liesą pieną. Taip pat galite pasimėgauti puodeliu kakavos, kurią taip pat galite pasigaminti su liesu pienu. Liesą pieną galite pakeisti sojos ar migdolų pienu, tačiau įsitikinkite, ar jų sudėtyje tikrai yra kalcio.
Jogurtas
Kuo jis naudingas? Jei jūs pakankamai kalcio negausite su maistu, tuomet jūsų organizmas kalcį pradės „skolintis“ iš kaulų. Jogurtas turi daug kalcio ir baltymų, kurie stiprina kaulus. Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie negauna pakankamai baltymų, kaulų mineralinis tankis mažesnis.
Rekomenduojama. Galite pabandyti tradicinius graikų jogurtus, kurie turi dvigubai daugiau baltymų.
Kaip kovoti su širdies ligomis
Avižinė košė
Kuo ji naudinga? Avižinė košė turi skaidulų, kurios prisikabina prie cholesterolio komponentų ir padeda juos pašalinti iš jūsų organizmo. Tyrimai rodo, jog žmonės, kurie suvalgo 2.5 patiekalo per dieną su neskaldytais grūdais (kaip avižos), jų rizika susirgti tokiomis širdies ir kraujagyslių ligomis kaip širdies priepuolis ar smūgis sumažėja 21 procentu.
Rekomenduojama. Pasistenkite avižine koše pasimėgauti ben tris kartus per savaitę. Ją galite pagardinti uogomis, riešutais, džiovintais abrikosais ar netgi žemės riešutų sviestu.
Batatas
Kuo jis naudingas? Batatai turi daug širdžiai naudingų skaidulų ir kalio, kuris kompensuoja natrio padarytą žalą kraujospūdžiui.
Rekomenduojama. Per savaitę pabandykite suvalgyti bent dvi tokias bulves. Jas galima sutrinti kartu su liesu pienu, sviestu ir trupučiu cinamono.
Laukinė lašiša
Kuo ji naudinga? Laukinė lašiša yra vienas iš didžiausių omega 3 riebalų rūgščių šaltinių. Ši medžiaga nepadeda sumažinti triglicerido kiekį bei padidinti HDL („gerojo“) cholesterolio kiekį, taip pat mažina uždegimus, kurie didina riziką susirgti diabetu ar širdies ligomis. Tyrimai rodo, jog kasdienis maistas, kuris gausus omega 3 riebalų rūgščių, sumažina galimybę, jog jus ištiks mirtis nuo širdies infarkto ar aritmijos (nereguliarus širdies plakimas).
Rekomenduojama. Naudinga būtų lašiša pasimėgauti bent du kartus per savaitę. Nors laukinės ir ūkiuose augintos lašišos turi panašius omega 3 riebalų rūgščių kiekius, tačiau laukinės lašišos turi mažiau teršalų ir keturis kartus daugiau vitamino D.
Migrena
Bolivinė balanda
Kuo ji naudinga? Migrenos skausmus sukelia magnio stoka, 1 puodelis bolivinės balandos sėklų kiekvieną dieną jūsų organizmą aprūpins 30 procentų rekomenduojamo paros kiekiu magnio. Jeigu gausite šio mineralo pakankamai, galėsite sėkmingai kovoti su menstruacine migrena.
Rekomenduojama. Bolivinės balandos sėklas bent jau trys kartus per savaitę galite naudoti vietoj ryžių ar makaronų. Iš bolivinės balandos galite pasigaminti plovą su morkomis.
Sėmenys
Kuo jie naudingi? Tyrimai rodo, jog omega 3 riebalų rūgštys, kurių gausu sėmenyse, gali padėti sumažinti galvos skausmų dažnumą, trukmę bei sunkumą.
Rekomenduojama. Arbatinį šaukštelį sėmenų galite įsidėti į jogurtą, avižinę ar kitokių grūdų košę, įvairius kokteilius. Taip pat įberti sėmenų galima gaminant mėsos patiekalus.
Špinatai
Kuo jie naudingi? špinatai turi daug magnio bei riboflavino, o jame esantis vitaminas B gali padėti sumažinti galvos skausmų dažnumą bei sunkumą.
Rekomenduojama. Į savo valgiaraštį pabandykite įtraukti patiekalų su špinatais bent tris kartus per savaitę. Riboflavino taip pat galite gauti ir iš tokių produktų kaip liesa jautiena, grybų ir šparagų.
Vido Venslaviškio nuotr.