Drėgnose pievose ir miškuose augti mėgstančio beržo pumpurai renkami ankstyvoje stadijoje, kol dar nepradėjo brinkti. Nukirstos beržų šakos, aplipusios pumpurais, surišamos į šakutes. Jos džiovinamos šaltyje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Beržo pumpurai dažniausia išdžiūsta per mėnesį, o pasibaigus džiūvimo procesui pumpurai pašalinami nuo šakučių ir gerai išvalomi. Išdžiovinta žaliava pasižymi pailga rudų žvynelių kūgio forma, aitriu skoniu bei balzamo kvapu.
Beržo pumpuruose gausu vitamino C, cukraus. Iš beržų pumpurų gaminami užpilai, nuovirai, spirito ištraukos. Beržo pumpurų preparatai vartojami kaip antiseptinė priemonė, skatinanti šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, prakaitavimą, lengvinanti atsikosėjimą. Beržų pumpurų preparatais gydomos kvėpavimo takų ligos: tracheitas, bronchitas, laringitas.
Vaistiniai preparatai vartojami sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, kepenų ligomis, reumatu. Nuoviru skalaujami plaukai stiprėja ir mažiau slenka. Spuoguotas veidas gali būti valomas beržų pumpurų spirito ištrauka.
Beržo preparatų nepatariama gerti, kai sergama inkstų ligomis.
Receptas. Vieną valgomąjį šaukštą beržo pumpurų užpilkite stikline verdančio vandens ir supilkite į indą. Vaistinį gėrimą 15 minučių kaitinkite vandens vonelėje ir po daugiau nei pusvalandžio atvėsusį preparatą nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės tris kartus per dieną, prieš valgį. Jeigu reikia, praskieskite virintu vandeniu.
Parengė Liudvikas RULINSKAS
“Šiaulių naujienos”