• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Ilgaamžiškumo sėklytės, maistingumu lenkiančios visus kitus augalus

2015 24 rugsėjo
Ilgaamžiškumo sėklytės, maistingumu lenkiančios visus kitus augalus

Pasak šiuos augalus Lietuvoje populiarinančio mokslininko selekcininko Antano Svirskio, burnotis lėtina organizmo senėjimo procesus, stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi, normalizuoja medžiagų apykaitą. Jis padeda gydant daugybę negalavimų – plaučių ir odos ligas, lėtines skrandžio opas, nudegimus, stenokardiją, aterosklerozę.

Manoma, kad maistine verte burnotis lenkia visas dabar egzistuojančias pasaulio augalijos rūšis! šių augalų proteinai beveik atitinka idealius žmogui būtinus baltymus. Burnočiuose randama daug kalcio, magnio, geležies, fosforo, kalio.

Vertingiausios yra burnočio sėklos ir jų aliejus. Baltymų prisotintos augalo sėklos prilygsta sojoms ir karvės pienui: jose žmogaus organizmui labai reikalingos aminorūgšties lizino yra dukart daugiau nei kviečiuose ir tris kartus daugiau nei kukurūzuose ar sorose. Be to, jose beveik nėra gliuteno.

Burnočių sėklų skonis primena riešutus, jos yra labai lengvai pasisavinamas maistas. Sėklos valgomos tiek virtos, tiek skrudintos, spragintos ar sumaltos į miltus. Naudojamos gaminant makaronus, košes, troškinius, įvairius kepinius (duonos, pyragų) .

Valgomi yra ir augalo lapai bei jauni stiebai: juos galima troškinti, virti, šaldyti, konservuoti ar džiovinti. Itin skanūs yra burnočių šaltibarščiai ir barščiai. Juos labai tinka ruošti su sūriu, pagardinti kiaušinienę, sriubas. Šio augalo salotos papildys vitamino C ir daugelio mikroelementų atsargas. Burnotis – puikus mėsos pakaitalas, taigi jis greitai suras vietą vegetarų virtuvėje. Sakoma, kad burnočio jaunų žiedų ir lapelių arbata ne tik gydo nuo įvairių negalavimų, bet žvalumo suteikia daugiau nei stipri kava.

Burnotis nesunkiai išauginamas bet kokioje dirvoje, o parduotuvėse galima nusipirkti iškart maisto gamybai tinkamų jo sėklyčių.

Receptai iš Antano Svirskio knygos „Burnočiai – pašaras, maistas, vaistas“

Brokolių ir burnočių apkepas

Reikės:
250 g burnočių sėklų,
350 ml daržovių sultinio,
350 g brokolių,
4 kiaušinių,
200 g sūrio,
200 g pomidorų padažo,
baziliko, druskos ir pipirų (pagal skonį).

Burnočių sėklas supilkite į daržovių sultinį ir virkite 20 minučių. Atskirai sultinyje apie 8 minutes virkite brokolius. Į atvėsusią burnočių masę sudėkite 4 kiaušinių trynius, sūrį (geriausia brinzos) ir prieskonių. Viską sumaišykite su burnočių mase. Kepimo formą patepkite sviestu, išdėliokite apvirtus brokolius, ant jų sudėkite burnočių masę. Ant jos tolygiai paskleiskite pomidorų padažą. Kepkite 200°C temperatūroje 20 minučių. Skanaus!

Burnočių košė su slyvomis ir graikiniais riešutais

Reikės:
2 stiklinės burnočių sėklų,
3 stiklinės slyvų,
2–3 šaukštai riešutų,
šaukštas sviesto, druskos, cukraus.

Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, o minkštimą susmulkinkite, sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite 5–7 minutes. Tada supilkite nuplautas burnočių sėklas, pagal skonį druskos, cukraus ir baikite virti košę (apie 20 minučių). Likus iki virimo pabaigos 5–7 minutėms, supilkite smulkintus riešutų branduolius. Į karštą košę sudėkite sviestą ir išmaišykite. Skanaus!

Aigustė Tavoraitė

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas