• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Inulino karalienė – varnalėša

2006 5 rugsėjo
Inulino karalienė – varnalėša

Valgo ir neserga

Pakelėse mindomai varnalėšai reikėtų nusilenkti, o ne pykti ant jos. Varnalėšos šaknyse yra daug inulino, kuris lengvai virsta cukraus pakaitalu, itin reikalingu sergantiems cukralige. Tinkamiausios yra jaunų varnalėšų šaknys. Rauti reikia vėlų rudenį, kai lapai nunyksta.

Arba anksti pavasarį, kol dar nesulapojo. Anksčiau tokias šaknis raudavo, valydavo, džiovindavo, net negalvodami apie jų gydomąsias savybes. Tai buvo maisto atsargos. Kai kuriose šalyse varnalėšų ir dabar žmonės valgo gausiai – deda į sriubas vietoj bulvių, augina varnalėšas laukuose, kaip mes savo mėgstamiausias daržoves. Prisidžiovina atsargų. Taip daro Prancūzijos, Belgijos, Kinijos, Japonijos žmonės.

Nieko keista, jei varnalėšų lapkočiai jums pasirodys labai artimi rabarbarui. Iš tiesų jie dar naudingesni. Pasielgsite puikiai, jei supjaustę išsivirsite varnalėšų lapkočių, organizmas gaus puikaus maisto.

Džiovintas šaknis drobiniuose ar popieriniuose maišeliuose vėsiame ir tamsiame sandėliuke galima laikyti net 5–6 metus: išlieka visos maistinės ir vaistinės savybės. Gyventojai, kurie pakankamai vartoja varnalėšų šaknų, net nežinodami to apsidraudžia nuo itin varginančios ligos – cukraligės, palaiko gerą medžiagų apykaitą, ilgai išsaugo puikią sveikatą.

Žalieji veltiniai

Stori, šiurkštoki varnalėšos lapai primena naminių vilnų veltinį. Šis panašumas nėra tuščias: varnalėša greičiausią pagalbą žmogui ir gali suteikti būtent savo lapais. Skaudamą sąnarį ar druskų nuosėdų kamuojamą sprandą, pečius galima aprišti varnalėšos kompresu. Šiltoji lapų pusė dedama ant skaudamos vietos, užklojama švariu popieriumi, aprišama natūralaus pluošto medžiagos skiaute ir laikoma per naktį. Jeigu odą dirgina, galima truputį patepti natūraliu augaliniu aliejumi.

Lapų kompresai malšina odos ligas: egzemas, dedervines. Jais galima įtrinti galvą nuo pleiskanų. Gydomos ir pūliuojančios žaizdos. Žaizdoms dar labiau tinka lapų sultys, sumaišytos su aliejumi.

Aliejus

Iš varnalėšų šaknų galima pasigaminti gydomojo aliejaus. Šviežias šaknis kurį laiką reikia pamirkyti švariame alyvų aliejuje, paskui tą aliejų 10 min. pavirinti ant lengvos ugnies, ataušinti, perkošti, supilstyti į sterilius buteliukus ir prireikus naudoti.

Firmos, gaminančios brangią kosmetiką, iš varnalėšų išsunkia viską, ką tik gali. Iš varnalėšų šaknų gaminama puiki kava. Jos sudžiovinamos, paskrudinamos, prieš užplikant sumalamos.

Lapų arbata

šviežių varnalėšos lapų arbata malšina kepenų ligas, stiprina organizmą. Lapus dar galima rinkti dabar – rugpjūčio mėnesį, tačiau būtina pasirinkti ekologiškai švarias vietas. Tinka senos sodybvietės pamiškėse, į kurias jau užžėlę visi keliai ir takeliai. Varnalėšos ten klesti, tarsi pratęsdamos visa, kas sodyboje dešimtmečius davė naudos.

Iš varnalėšų lapų sulčių galima pasidaryti „gyvybingumo eliksyro“: lapų sultis lygiomis dalimis sumaišyti su gera „baltąja“ degtine. Saikingai vartojamas antpilas puikiai reguliuoja medžiagų apykaitą.

Vis dėlto naudingiausios yra varnalėšų šaknys. Šio augalo plantacijas reikia susirasti jau dabar, pasižymėti, o vėlų rudenį, kai lapai jau bus ištižę, grįžti su tinkamais įnagiais – rauti šaknis.

Janina ZVONKUVIENĖ

"Klaipėda" 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas